ЛШ - најава: Дан за заљубљене у фудбал - мушема и Лео Меси...!

Најјаче клупско такмичење на свету ове недеље улази у нокаут фазу, утакмицама шеснаестине финала, које почиње у уторак.

Фудбал 14.02.2017 | 00:00
ЛШ - најава: Дан за заљубљене у фудбал - мушема и Лео Меси...!
После више од два месеца чекања, дочекали смо "рестарт" Лиге шампиона и почетак нокаут фазе. Најбољих 16 тимова елитног такмичења од уторка ће заиграти за пласман у четвртфинале, а прва рунда елиминација трајаће до 15. марта.

Ово су парови и термини првих утакмица (сви мечеви почињу у 20.45 часова и сви ће бити директно преношени на ТВ Арена спорт)

Мушема са слике први пут ће се у 2017. години затрести у Лисабону, где гостује Дортмунд и у Паризу, где стиже Барселона.

ФЕЈСА НА ТЕРЕНУ, ЖИВКОВИЋ "ОДРАЂУЈЕ" КАРТОН ИЗ ХУМСКЕ

Српски репрезентативац Љубомир Фејса, један од најважнијих играча Бенфике, играће са својим "орловима" против немачких "милионера". Један од два португалска представника у овој фази угостиће екипу из Дортмунда, која има значајних проблема са повредама.

Састав Томаса Тухела био је у припреми за меч без Марија Гецеа, Марсела Шмелцера и Лукаса Пишчека и у њиховом одсуству у суботу је изгубио од "фењераша" Бундеслиге - Дармштада. Одраније су повређени Нури Сахин и Себастијан Роде.

Дортмунд је у великом стилу стигао до шеснаестине финала, изборивши прво место Групе Ф испред Реала и без иједног пораза (четири победе и реми). Ипак, претходних недеља Тухел је био принуђен и на радикалне потезе, какав је одстрањивање Гецеа из тима, који због лоших наступа вероватно не би ни здрав конкирисао за наступ у Лисабону.

"Што се тиче Гецеа, меч у Португалу је дошао мало прерано за њега", рекао је спортски директор Борусије. Са друге стране, Шмелцер и Пишчек су у саставу, као и Осман Дембеле и Марко Ројс, који су против Дармштада задобили блаже ударце. Наступ најбољег играча Дортмунда Пјера Емерика Обамејанга се не доводи у питање.

Борусија одлази на крајњи запад Европе као четвртопласирани тим табеле Бундеслиге и без реалних шанси да се у Немачкој бар приближи неприкосновеном Бајерну. Са друге стране, Бенфика је лидер првенства, али и она има проблема.

Екипа тренера Руи Виторија сигурно ће наступити без кључног дефанзивца - Лисандра Лопеза, аргентинског штопера, који је повређен, док српски нападач Андрија Живковић неће играти због суспензије, "зарађене" у свом последњем европском наступу - у поразу Партизана од Аугсбурга у Хумској.

Са друге стране, други бивши играч црно-белих, Љубомир Фејса, стандардни је члан екипе "орлова" и нема дилеме да ће бити у стартних 11 и у уторак увече. Са њим у тиму, Бенфика се јесенас домогла шеснаестине финала са најмањим бројем освојених бодова (само осам), али је од пораза од Наполија у шестом колу прве фазе заиграла сјајно и победила у 12 од 15 одиграних мечева.

Интересантно је да ће меч на стадиону "Ла Луж" бити први међусобни дуел ова два тима од сезоне 1963/63, када су се срели у Купу шампиона, у којем је Дортмунд прошао укупним резултатом 6:2. Борусија је трећи пут у овој деценији ушла међу најбољих 16, док ће се Бенфика борити за трећи пласман у четвртфинале Лиге шампиона у последњих шест сезона.

Реванш ће бити одигран 8. марта. 

ДЕРБИ ЗА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ!

На датум који многи славе и као празник "Дан заљубљених", сви који воле најпопуларнију игру на свету моћи ће да уживају у заиста великом дербију Лиге шампиона:

ПСЖ - БАРСЕЛОНА!

На париском "Парку принчева", шампион Шпаније заиграће против првака Француске, у њиховом трећем међусобном двомечу у последње четири сезоне.

Иако је оба пута пролазио каталонски гигант (четвртфинала 2012/13 и 2014/15), ти мечеви често су доносили узбуђења и заиста добре наступе оба тима, какве бисмо могли да гледамо и у уторак у "Граду светлости".

Уосталом, на терену ћемо сигурно видети двојицу најбољих стрелаца Лиге шампиона ове сезоне - Лионела Месија (10 голова) на једној и Единсона Каванија (шест) на другој страни.

ПСЖ, другопласирани на табели Лиге 1, дочекује Каталонце без значајних проблема са повредама, осим неизвесног статуса Хавијера Пастоера, чији наступ и даље није званично потврђен. Истовремено, дефинитивно је да некадашњи играч Барсе Тијаго Мота неће наступити због суспензије.

Екипа Унаи Емерија ушла је у ову сезону са амбицијом да оствари оно што није успела са Златаном Ибрахимовићем, али је жреб поново спојио са силом са Ноу Кампа. У претходних девет мечева против "Блаугране", ПСЖ је победио само два пута и примио 16 голова. Први међусобни двомеч одиграли су у четвртфиналу 1994/95 и француски тим је победио укупним резултатом 3:2.

Интересантно је да је Емери, бивши тренер Севиље, играо 23 пута против Барсе и да је победио само једном - у Примери, прошле сезоне. Његов тим дочекује сутрашњи дерби у доброј форми, јер је у 2017. одиграо 11 утакмица и остварио 10 победа.

Са друге стране, Барселона је на гостовању Алавесу у суботу такође потврдила да је потпуно спремна (6:0), с тим да је ипак остала без сјајног десног бека Алеиша Видала, који је доживео лом ноге и то у тренутку када је пружао одличне игре и потпуно ухватио ритам.

Изузев њега, Луис Енрике сигурно неће моћи да рачуна ни на Хавијера Маскерана због повреде задње ложе. У нападу се наступ ударног трија - Меси, Нејмар, Суарез не доводи у питање.

Сви парови осмине финала:

у уторак

Бенфика - Дортмунд
ПСЖ - Барселона

у среду

Реал - Наполи
Бајерн - Арсенал

наредног уторка:

Манчестер сити - Монако
Бајер - Атлетико

наредне среде:

Порто - Јувентус
Севиља - Лестер

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар