LŠ - najava: Dan za zaljubljene u fudbal - mušema i Leo Mesi...!

Najjače klupsko takmičenje na svetu ove nedelje ulazi u nokaut fazu, utakmicama šesnaestine finala, koje počinje u utorak.

Fudbal 14.02.2017 | 00:00
LŠ - najava: Dan za zaljubljene u fudbal - mušema i Leo Mesi...!
Posle više od dva meseca čekanja, dočekali smo "restart" Lige šampiona i početak nokaut faze. Najboljih 16 timova elitnog takmičenja od utorka će zaigrati za plasman u četvrtfinale, a prva runda eliminacija trajaće do 15. marta.

Ovo su parovi i termini prvih utakmica (svi mečevi počinju u 20.45 časova i svi će biti direktno prenošeni na TV Arena sport)

Mušema sa slike prvi put će se u 2017. godini zatresti u Lisabonu, gde gostuje Dortmund i u Parizu, gde stiže Barselona.

FEJSA NA TERENU, ŽIVKOVIĆ "ODRAĐUJE" KARTON IZ HUMSKE

Srpski reprezentativac Ljubomir Fejsa, jedan od najvažnijih igrača Benfike, igraće sa svojim "orlovima" protiv nemačkih "milionera". Jedan od dva portugalska predstavnika u ovoj fazi ugostiće ekipu iz Dortmunda, koja ima značajnih problema sa povredama.

Sastav Tomasa Tuhela bio je u pripremi za meč bez Marija Gecea, Marsela Šmelcera i Lukasa Piščeka i u njihovom odsustvu u subotu je izgubio od "fenjeraša" Bundeslige - Darmštada. Odranije su povređeni Nuri Sahin i Sebastijan Rode.

Dortmund je u velikom stilu stigao do šesnaestine finala, izborivši prvo mesto Grupe F ispred Reala i bez ijednog poraza (četiri pobede i remi). Ipak, prethodnih nedelja Tuhel je bio prinuđen i na radikalne poteze, kakav je odstranjivanje Gecea iz tima, koji zbog loših nastupa verovatno ne bi ni zdrav konkirisao za nastup u Lisabonu.

"Što se tiče Gecea, meč u Portugalu je došao malo prerano za njega", rekao je sportski direktor Borusije. Sa druge strane, Šmelcer i Pišček su u sastavu, kao i Osman Dembele i Marko Rojs, koji su protiv Darmštada zadobili blaže udarce. Nastup najboljeg igrača Dortmunda Pjera Emerika Obamejanga se ne dovodi u pitanje.

Borusija odlazi na krajnji zapad Evrope kao četvrtoplasirani tim tabele Bundeslige i bez realnih šansi da se u Nemačkoj bar približi neprikosnovenom Bajernu. Sa druge strane, Benfika je lider prvenstva, ali i ona ima problema.

Ekipa trenera Rui Vitorija sigurno će nastupiti bez ključnog defanzivca - Lisandra Lopeza, argentinskog štopera, koji je povređen, dok srpski napadač Andrija Živković neće igrati zbog suspenzije, "zarađene" u svom poslednjem evropskom nastupu - u porazu Partizana od Augsburga u Humskoj.

Sa druge strane, drugi bivši igrač crno-belih, Ljubomir Fejsa, standardni je član ekipe "orlova" i nema dileme da će biti u startnih 11 i u utorak uveče. Sa njim u timu, Benfika se jesenas domogla šesnaestine finala sa najmanjim brojem osvojenih bodova (samo osam), ali je od poraza od Napolija u šestom kolu prve faze zaigrala sjajno i pobedila u 12 od 15 odigranih mečeva.

Interesantno je da će meč na stadionu "La Luž" biti prvi međusobni duel ova dva tima od sezone 1963/63, kada su se sreli u Kupu šampiona, u kojem je Dortmund prošao ukupnim rezultatom 6:2. Borusija je treći put u ovoj deceniji ušla među najboljih 16, dok će se Benfika boriti za treći plasman u četvrtfinale Lige šampiona u poslednjih šest sezona.

Revanš će biti odigran 8. marta. 

DERBI ZA DAN ZALJUBLJENIH!

Na datum koji mnogi slave i kao praznik "Dan zaljubljenih", svi koji vole najpopularniju igru na svetu moći će da uživaju u zaista velikom derbiju Lige šampiona:

PSŽ - BARSELONA!

Na pariskom "Parku prinčeva", šampion Španije zaigraće protiv prvaka Francuske, u njihovom trećem međusobnom dvomeču u poslednje četiri sezone.

Iako je oba puta prolazio katalonski gigant (četvrtfinala 2012/13 i 2014/15), ti mečevi često su donosili uzbuđenja i zaista dobre nastupe oba tima, kakve bismo mogli da gledamo i u utorak u "Gradu svetlosti".

Uostalom, na terenu ćemo sigurno videti dvojicu najboljih strelaca Lige šampiona ove sezone - Lionela Mesija (10 golova) na jednoj i Edinsona Kavanija (šest) na drugoj strani.

PSŽ, drugoplasirani na tabeli Lige 1, dočekuje Katalonce bez značajnih problema sa povredama, osim neizvesnog statusa Havijera Pastoera, čiji nastup i dalje nije zvanično potvrđen. Istovremeno, definitivno je da nekadašnji igrač Barse Tijago Mota neće nastupiti zbog suspenzije.

Ekipa Unai Emerija ušla je u ovu sezonu sa ambicijom da ostvari ono što nije uspela sa Zlatanom Ibrahimovićem, ali je žreb ponovo spojio sa silom sa Nou Kampa. U prethodnih devet mečeva protiv "Blaugrane", PSŽ je pobedio samo dva puta i primio 16 golova. Prvi međusobni dvomeč odigrali su u četvrtfinalu 1994/95 i francuski tim je pobedio ukupnim rezultatom 3:2.

Interesantno je da je Emeri, bivši trener Sevilje, igrao 23 puta protiv Barse i da je pobedio samo jednom - u Primeri, prošle sezone. Njegov tim dočekuje sutrašnji derbi u dobroj formi, jer je u 2017. odigrao 11 utakmica i ostvario 10 pobeda.

Sa druge strane, Barselona je na gostovanju Alavesu u subotu takođe potvrdila da je potpuno spremna (6:0), s tim da je ipak ostala bez sjajnog desnog beka Aleiša Vidala, koji je doživeo lom noge i to u trenutku kada je pružao odlične igre i potpuno uhvatio ritam.

Izuzev njega, Luis Enrike sigurno neće moći da računa ni na Havijera Maskerana zbog povrede zadnje lože. U napadu se nastup udarnog trija - Mesi, Nejmar, Suarez ne dovodi u pitanje.

Svi parovi osmine finala:

u utorak

Benfika - Dortmund
PSŽ - Barselona

u sredu

Real - Napoli
Bajern - Arsenal

narednog utorka:

Mančester siti - Monako
Bajer - Atletiko

naredne srede:

Porto - Juventus
Sevilja - Lester

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar