Привреда стење, сви би државни посао!

Да смо у економској кризи, већ годинама показује и податак да и даље имамо мање запослених него 2008. године.  Тренутно је запослено, по посљедњим подацима Завода за статистику, 245. 975 радника што је за око 14. 000 мање него прије рецесије.

Република Српска 13.02.2017 | 17:41
Привреда стење, сви би државни посао!

Умјесто да је јавну потрошњу довела у ред и омогућила боље услове пословања привреди, држава је урадила супротно. Повећала је број радника у јавном сектору и увела већа оптерећења на рад. То се одмах одразило на тржиште рада. Прерађивачка индустрија се тек у посљедње двије-три године опоравља, али и даље има око 11.000 мање запослених него 2008. године.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић каже да је у прерађивачкој индустрији у посљедње вријеме ангажовано још радника и то, пре свега у обућарском и металском сектору.

''Ове дјелатности имају више посла и то углавном због лон послова. Стекли су повјерење и доказали се страним партнерима'', наводи Благојевић. Међутим, како каже, њима недостаје квалитетна и квалификована радна снага без обзира на високу незапосленост у Српској.




Паралелно је јавни сектор повећао број радника за готово 10.000 људи и има их око 64.000. Другим ријечима, сваком четвртом запосленом у Републици Српској плату обезбјеђује привреда и остали порески обвезници. За плате из буџета ове године биће издвојено око 717 милиона КМ или око трећине новца од пореских прихода.

Међутим, оно што додатно забрињава јесте податак да се за десет година број пензионера повећао за 73.000  и тренутно има их за око 11.000 више него запослених који и уплаћују доприносе. То није довољно па се из буџета сваки месец обезбиједи по додатних 20 милиона КМ.


У Српској је званично незапослено 257.609 људи, или за 10.500 мање него годину прије. Међутим, то се није одразило на званичну запосленост.  Разлог је вјероватно у томе што Завод за запошљавање “брише” људе са евиденције и што нису овјерили картон.

Извор: Блиц
Фото: РАС Србија

Коментари / 0

Оставите коментар