Privreda stenje, svi bi državni posao!

Da smo u ekonomskoj krizi, već godinama pokazuje i podatak da i dalje imamo manje zaposlenih nego 2008. godine.  Trenutno je zaposleno, po posljednjim podacima Zavoda za statistiku, 245. 975 radnika što je za oko 14. 000 manje nego prije recesije.

Republika Srpska 13.02.2017 | 17:41
Privreda stenje, svi bi državni posao!

Umjesto da je javnu potrošnju dovela u red i omogućila bolje uslove poslovanja privredi, država je uradila suprotno. Povećala je broj radnika u javnom sektoru i uvela veća opterećenja na rad. To se odmah odrazilo na tržište rada. Prerađivačka industrija se tek u posljednje dvije-tri godine oporavlja, ali i dalje ima oko 11.000 manje zaposlenih nego 2008. godine.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević kaže da je u prerađivačkoj industriji u posljednje vrijeme angažovano još radnika i to, pre svega u obućarskom i metalskom sektoru.

''Ove djelatnosti imaju više posla i to uglavnom zbog lon poslova. Stekli su povjerenje i dokazali se stranim partnerima'', navodi Blagojević. Međutim, kako kaže, njima nedostaje kvalitetna i kvalifikovana radna snaga bez obzira na visoku nezaposlenost u Srpskoj.




Paralelno je javni sektor povećao broj radnika za gotovo 10.000 ljudi i ima ih oko 64.000. Drugim riječima, svakom četvrtom zaposlenom u Republici Srpskoj platu obezbjeđuje privreda i ostali poreski obveznici. Za plate iz budžeta ove godine biće izdvojeno oko 717 miliona KM ili oko trećine novca od poreskih prihoda.

Međutim, ono što dodatno zabrinjava jeste podatak da se za deset godina broj penzionera povećao za 73.000  i trenutno ima ih za oko 11.000 više nego zaposlenih koji i uplaćuju doprinose. To nije dovoljno pa se iz budžeta svaki mesec obezbijedi po dodatnih 20 miliona KM.


U Srpskoj je zvanično nezaposleno 257.609 ljudi, ili za 10.500 manje nego godinu prije. Međutim, to se nije odrazilo na zvaničnu zaposlenost.  Razlog je vjerovatno u tome što Zavod za zapošljavanje “briše” ljude sa evidencije i što nisu ovjerili karton.

Izvor: Blic
Foto: RAS Srbija

Komentari / 0

Ostavite komentar