Може ли се ревизија тужбе зауставити?

Пословником о раду Предсједништва БиХ предвиђена је могућност да сваки члан овог органа може скинути тачку дневног реда с којом се не слаже, што даје Бакиру Изетбеговићу могућност да онемогући Младена Иванића и Драгана Човића у покушају да га прегласају по питању подношења захтјева за ревизију пресуде БиХ протв Србије.

Босна и Херцеговина 13.02.2017 | 14:30
Може ли се ревизија тужбе зауставити?
Предсједник Републике Српске Милорад Додик и Српска демократска странка траже од Предсједништва БиХ да заузму став о евентуалној ревизији тужбе БиХ против Србије, који најављује бошњачки члан у Предсједништву БиХ Бакир Изетбеговић.

Занимљиво је да Иванић,  предсједавајући Предсједништва БиХ, није у досадашњим иступима показивао иницијативу у том смјеру. Осуђивао је најаву Изетбеговића, износио је катастрофичне сценарије ако се покрене ревизија пресуде за геноцид, но није спомињао могућност да сазове сједницу и предложи колегама да се гласањем изјасне о иницијативи Бакира Изетбеговића.

Иванић, како преносе медији, зна да не постоји ни минимална шанса да се таква тачка уврсти на сједницу Предсједништва БиХ, будући да је важећим Пословником о раду остављена могућност сваком члану Предсједништва БииХ да из дневног реда "избрише" тачку с којом се не слаже.

Пословником о раду којим је прецизиран начин утврђивања дневног реда Предсједништва БиХ се каже да припремање дневног реда редовне сједнице почиње онда кад предсједавајући, по генералном секретару, осталим члановима Предсједништва достави писану обавијест о предложеном дневном реду сједнице.

Наводи се да у дефинисању дневног реда предсједавајућем помаже генерални секретар, а сви чланови Предсједништва имају право додавати нове тачке на предложени дневни ред, које се достављају предсједавајућем у писаној форми, по генералном секретару.

"По пријему свих достављених тачака, предсједавајући без одгађања саставља дневни ред редовне сједнице, уносећи тачке у првобитни приједлог и обавјештавајући остале чланове Предсједништва", каће се у пословнику и даље наводи да о распореду тачака дневног реда одлуку доноси предсједавајући.

Према пословнику, на почетку редовне сједнице сваки члан Предсједништва може предложити измјене дневног реда, које су лимитиране на брисање тачака, осим обавезних тачака дневног реда, додавање нових тачака које се тичу посебних околности.

"Предсједништво одлучује о свакој измјени дневног реда већинским гласањем. Ако нема измјена, предсједавајући ће констатовати да је дневни ред усвојен.
 Обавезне тачке дневног реда су оне тачке које су прошле процедуру у складу са законима и другим прописима, као и пословником о раду.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АР

13.02.2017 13:42

Откуда то сад да Баја трази несто од институција бих да зауставе тузбу.Па заборавио да он не признаје ниста гдје се спомиње БИХ.Стаму је одједном опет сад посто Босанац хоцел тразити босански пасос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

13.02.2017 13:44

Младен Иванић је једини "писмени" политичар у РС, остало су све папци, љигавци,увлакачи, преваранти, лопови, лажови, укизице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

13.02.2017 13:46

Може вансудском нагобдом тј признањем::Да је Србија упучивала специјалне јединице у БИХ (шкорпиони) да је вшила регрутацију војника(протест бораца неки дан ) да је слала добровољце под пуном ратном спремом(постројавање усред БГ и одобравање највечи црквених великодостојника има и на јоу тубе) извињавање Николича и Вучича што су обилазили ратишта око Срајева (видљиво на јоу тубу)Плачање у рату свих генерала војске РС (документовано у Хагу).....................................................и нема тужбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

13.02.2017 13:56

Зато је паника код Иваница и осталих нехљебовица.. Знају да мозе да се деси?

ОДГОВОРИТЕ