Može li se revizija tužbe zaustaviti?

Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH predviđena je mogućnost da svaki član ovog organa može skinuti tačku dnevnog reda s kojom se ne slaže, što daje Bakiru Izetbegoviću mogućnost da onemogući Mladena Ivanića i Dragana Čovića u pokušaju da ga preglasaju po pitanju podnošenja zahtjeva za reviziju presude BiH protv Srbije.

Bosna i Hercegovina 13.02.2017 | 14:30
Može li se revizija tužbe zaustaviti?
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Srpska demokratska stranka traže od Predsjedništva BiH da zauzmu stav o eventualnoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije, koji najavljuje bošnjački član u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović.

Zanimljivo je da Ivanić,  predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije u dosadašnjim istupima pokazivao inicijativu u tom smjeru. Osuđivao je najavu Izetbegovića, iznosio je katastrofične scenarije ako se pokrene revizija presude za genocid, no nije spominjao mogućnost da sazove sjednicu i predloži kolegama da se glasanjem izjasne o inicijativi Bakira Izetbegovića.

Ivanić, kako prenose mediji, zna da ne postoji ni minimalna šansa da se takva tačka uvrsti na sjednicu Predsjedništva BiH, budući da je važećim Poslovnikom o radu ostavljena mogućnost svakom članu Predsjedništva BiiH da iz dnevnog reda "izbriše" tačku s kojom se ne slaže.

Poslovnikom o radu kojim je preciziran način utvrđivanja dnevnog reda Predsjedništva BiH se kaže da pripremanje dnevnog reda redovne sjednice počinje onda kad predsjedavajući, po generalnom sekretaru, ostalim članovima Predsjedništva dostavi pisanu obavijest o predloženom dnevnom redu sjednice.

Navodi se da u definisanju dnevnog reda predsjedavajućem pomaže generalni sekretar, a svi članovi Predsjedništva imaju pravo dodavati nove tačke na predloženi dnevni red, koje se dostavljaju predsjedavajućem u pisanoj formi, po generalnom sekretaru.

"Po prijemu svih dostavljenih tačaka, predsjedavajući bez odgađanja sastavlja dnevni red redovne sjednice, unoseći tačke u prvobitni prijedlog i obavještavajući ostale članove Predsjedništva", kaće se u poslovniku i dalje navodi da o rasporedu tačaka dnevnog reda odluku donosi predsjedavajući.

Prema poslovniku, na početku redovne sjednice svaki član Predsjedništva može predložiti izmjene dnevnog reda, koje su limitirane na brisanje tačaka, osim obaveznih tačaka dnevnog reda, dodavanje novih tačaka koje se tiču posebnih okolnosti.

"Predsjedništvo odlučuje o svakoj izmjeni dnevnog reda većinskim glasanjem. Ako nema izmjena, predsjedavajući će konstatovati da je dnevni red usvojen.
 Obavezne tačke dnevnog reda su one tačke koje su prošle proceduru u skladu sa zakonima i drugim propisima, kao i poslovnikom o radu.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

13.02.2017 13:42

Otkuda to sad da Baja trazi nesto od institucija bih da zaustave tuzbu.Pa zaboravio da on ne priznaje nista gdje se spominje BIH.Stamu je odjednom opet sad posto Bosanac hocel traziti bosanski pasos

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

13.02.2017 13:44

Mladen Ivanić je jedini "pismeni" političar u RS, ostalo su sve papci, ljigavci,uvlakači, prevaranti, lopovi, lažovi, ukizice...

ODGOVORITE
Name

cober

13.02.2017 13:46

Može vansudskom nagobdom tj priznanjem::Da je Srbija upučivala specijalne jedinice u BIH (škorpioni) da je všila regrutaciju vojnika(protest boraca neki dan ) da je slala dobrovoljce pod punom ratnom spremom(postrojavanje usred BG i odobravanje največi crkvenih velikodostojnika ima i na jou tube) izvinjavanje Nikoliča i Vučiča što su obilazili ratišta oko Srajeva (vidljivo na jou tubu)Plačanje u ratu svih generala vojske RS (dokumentovano u Hagu).....................................................i nema tužbe.

ODGOVORITE
Name

Kontra

13.02.2017 13:56

Zato je panika kod Ivanica i ostalih nehljebovica.. Znaju da moze da se desi?

ODGOVORITE