Контролисати појаву "птичијег грипа"

Представници надлежних тијела на хитном састанку одржаном поводом појаве птичије грипе на подручју Приједора позвали су кризни штаб града да формира локални центар за контролу болести који ће бити задужен за координацију спровођења мјера на терену, саопштено је из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Република Српска 13.02.2017 | 13:24
Контролисати појаву "птичијег грипа"
У складу са одредбама Правилника о мјерама за сузбијање и контролу инфлуенце птица, договорено је хитно провођење прописаних мјера, укључујући проглашавање зараженог и угроженог подручја, забрану кретања и држања перади на отвореном, попис имања и мјере надзора.

Одмах по одржавању састанка са локалним кризним штабом града Приједора приступило се санацији жаришта, при чему је извршена депопулација перади на зараженом имању, уклањање лешева угинуле перади и провођење мјера дезинфекције.

Састанку су присуствовали представници Канцеларије за ветеринарство БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Управе за инспекцијске послове Српске и Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан" у Бањалуци.


У току је лабораторијска дијагностика за утврђивање подтипа Н вируса.

Претпоставља се да је ријеч о истом подтипу који се у протеклом периоду јављао на подручју цијеле Европе, односно Х5Н8, који до сада није изазивао оболијевање људи, међутим до коначне лабораторијске потврде није могуће са сигурношћу потврдити ову информацију, истиче се у саопштењу.

Вирус је утврђен код домаћих кока у зараженом домаћинству, а приликом спровођења мјера санације жаришта, односно депопулације, узети су узорци и од других врста перади који су прослијеђени у лабораторију.

Према до сада прикупљеним информацијама, болест је највјероватније унесена контактом са дивљим миграторним птицама.

Повољна информација је да у зони зараженог и угроженог подручја нема великих комерцијалних фарми перади.

Канцеларија за ветеринарство БиХ поново је апеловала да сви власници перади појачају на својим имањима провођење биосигурносних мјера и спријече контакт дивљих и домаћих птица.

Надлежна тијела ће наставити са спровођењем прописаних мјера на зараженом и угроженом подручју у наредном периоду, односно најмање 30 дана од задњег случаја након што су спроведене све мјере.

Ветеринарски факултет у Сарајеву потврдио је у суботу присуство вируса високо патогене инфлуенце код перади, подтип Х5 у једном домаћинству у насељу Тукови, на подручју Приједора.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цобер

13.02.2017 12:54

Значи има превише меса коке на тржишту а јунетина слабо иде.Кад буде обрнуто слиједи кравље лудило.........што нас јебу у здрав мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бањалука

13.02.2017 15:34

Ја мислим нико некупује СКРБИЦЕВЕ ВАКЦИНЕ ДА КУМ НИЈЕ ДУГМЕ И НЕСМИЈУ ВАКЦИНЕ ПРОПАСТИ ЛАКСЕ ЈЕ ИЗМИСЛИТИ АФЕРУ НЕГО РЕЦИ СТОКА ЛИПСАВА ОД ХЛАДНОЦЕ

ОДГОВОРИТЕ