Kontrolisati pojavu "ptičijeg gripa"

Predstavnici nadležnih tijela na hitnom sastanku održanom povodom pojave ptičije gripe na području Prijedora pozvali su krizni štab grada da formira lokalni centar za kontrolu bolesti koji će biti zadužen za koordinaciju sprovođenja mjera na terenu, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Republika Srpska 13.02.2017 | 13:24
Kontrolisati pojavu "ptičijeg gripa"
U skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica, dogovoreno je hitno provođenje propisanih mjera, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabranu kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i mjere nadzora.

Odmah po održavanju sastanka sa lokalnim kriznim štabom grada Prijedora pristupilo se sanaciji žarišta, pri čemu je izvršena depopulacija peradi na zaraženom imanju, uklanjanje leševa uginule peradi i provođenje mjera dezinfekcije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Uprave za inspekcijske poslove Srpske i Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci.


U toku je laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa.

Pretpostavlja se da je riječ o istom podtipu koji se u proteklom periodu javljao na području cijele Evrope, odnosno H5N8, koji do sada nije izazivao obolijevanje ljudi, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju, ističe se u saopštenju.

Virus je utvrđen kod domaćih koka u zaraženom domaćinstvu, a prilikom sprovođenja mjera sanacije žarišta, odnosno depopulacije, uzeti su uzorci i od drugih vrsta peradi koji su proslijeđeni u laboratoriju.

Prema do sada prikupljenim informacijama, bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom sa divljim migratornim pticama.

Povoljna informacija je da u zoni zaraženog i ugroženog područja nema velikih komercijalnih farmi peradi.

Kancelarija za veterinarstvo BiH ponovo je apelovala da svi vlasnici peradi pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

Nadležna tijela će nastaviti sa sprovođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, odnosno najmanje 30 dana od zadnjeg slučaja nakon što su sprovedene sve mjere.

Veterinarski fakultet u Sarajevu potvrdio je u subotu prisustvo virusa visoko patogene influence kod peradi, podtip H5 u jednom domaćinstvu u naselju Tukovi, na području Prijedora.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cober

13.02.2017 12:54

Znači ima previše mesa koke na tržištu a junetina slabo ide.Kad bude obrnuto slijedi kravlje ludilo.........što nas jebu u zdrav mozak.

ODGOVORITE
Name

Zeljko Banjaluka

13.02.2017 15:34

Ja mislim niko nekupuje SKRBICEVE VAKCINE DA KUM NIJE DUGME I NESMIJU VAKCINE PROPASTI LAKSE JE IZMISLITI AFERU NEGO RECI STOKA LIPSAVA OD HLADNOCE

ODGOVORITE