Жариште птичијег грипа у Приједору

Подручје приједорских насеља Тукови, Ризвановићи, Раковчани, Хамбарине, Гомјеница, Чараково, те Саничани и Петрово, у зони рибњака Саничани, проглашени су подручјем зараженим птичијим грипом, закључено је данас на састанку градоначелника Приједора Миленка Ђаковића са представницима надлежних институција.

Република Српска 12.02.2017 | 18:37
Жариште птичијег грипа у Приједору
Урбано подручје града Приједора проглашено је као подручје угрожено од птичијег грипа, закључено је на састанку.

Комисија Центра за сузбијање птичијег грипа за подручје града Приједора донијела је план мјера заштите који одређује задатке свих надлежних субјеката у заштити од птичијег грипа на овом подручју.

Проглашеним мјерама обавезују се сви власници перади да предузму све мјере које наложи надлежна ветеринарска инспекција, којој треба да благовремено пријављују све случајеве угинућа птица и домаће перади.

"Све надлежне републичке институције, као и институције града Приједора у складу са својим надлежностима предузимају оперативне мјере које се односе на санирање жаришта птичјег грипа као и превентивне мјере ради спречавања ширења ове болести", наведено је у заједничком саопштењу послије састанка.



На данашњем састанку, осим Ђаковића и чланова Комисије Центра за сузбијање птичијег група за подручје града Приједора, учествовали су представници Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске, Републичке ветеринарске инспекције, Ветеринарског института Српске "Др Васо Бутозан", те Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Министарство за пољопривреду, водопривреду и шумарство Републике Српске претходно је саопштило да је у Приједору у једном домаћинству, код домаћих орнаменталних кока које се држе као украсна перад, потврђено присуство високо патогене инфлуенце птица, подтип "Х5".

Из приједорског домаћинства у насељу Тукови, у којем је утврђен птичији грип, узети су узорци и са великом вјероватноћом се може претпоставити да је ријеч о Х5Н8 соју вируса који није преносив на људе, рекао је портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

Мацановић је додао да се у свим земљама у окружењу и Европи јављао сој вируса Х5Н8 који није прелазио на људе, те да се са великом сигурношћу може тврдити да се и у овом случају ради о истом соју вируса.

Он је истакао да ће се то са сигурношћу ипак моћи потврдити најкасније у уторак, 14. фебруара, када буду готови резултати налаза у референтној лабораторији.

"Нема разлога за панику, јер су предузете све неопходне заштитне мјере, а у наведеном домаћинству је сва живина уништена у складу са свим безбједносним протоколима", рекао је Мацановић.  



(БН телевизија/Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дзоо

12.02.2017 18:11

Ово је опасно пази те се Америка вам прави игру без границе

ОДГОВОРИТЕ