Žarište ptičijeg gripa u Prijedoru

Područje prijedorskih naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, te Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičijim gripom, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.

Republika Srpska 12.02.2017 | 18:37
Žarište ptičijeg gripa u Prijedoru
Urbano područje grada Prijedora proglašeno je kao područje ugroženo od ptičijeg gripa, zaključeno je na sastanku.

Komisija Centra za suzbijanje ptičijeg gripa za područje grada Prijedora donijela je plan mjera zaštite koji određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičijeg gripa na ovom području.

Proglašenim mjerama obavezuju se svi vlasnici peradi da preduzmu sve mjere koje naloži nadležna veterinarska inspekcija, kojoj treba da blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradi.

"Sve nadležne republičke institucije, kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičjeg gripa kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti", navedeno je u zajedničkom saopštenju poslije sastanka.Na današnjem sastanku, osim Đakovića i članova Komisije Centra za suzbijanje ptičijeg grupa za područje grada Prijedora, učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta Srpske "Dr Vaso Butozan", te Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske prethodno je saopštilo da je u Prijedoru u jednom domaćinstvu, kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad, potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip "H5".

Iz prijedorskog domaćinstva u naselju Tukovi, u kojem je utvrđen ptičiji grip, uzeti su uzorci i sa velikom vjerovatnoćom se može pretpostaviti da je riječ o H5N8 soju virusa koji nije prenosiv na ljude, rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

Macanović je dodao da se u svim zemljama u okruženju i Evropi javljao soj virusa H5N8 koji nije prelazio na ljude, te da se sa velikom sigurnošću može tvrditi da se i u ovom slučaju radi o istom soju virusa.

On je istakao da će se to sa sigurnošću ipak moći potvrditi najkasnije u utorak, 14. februara, kada budu gotovi rezultati nalaza u referentnoj laboratoriji.

"Nema razloga za paniku, jer su preduzete sve neophodne zaštitne mjere, a u navedenom domaćinstvu je sva živina uništena u skladu sa svim bezbjednosnim protokolima", rekao je Macanović.  (BN televizija/Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dzoo

12.02.2017 19:11

Ovo je opasno pazi te se Amerika vam pravi igru bez granice

ODGOVORITE