Њемачка изабрала новог предсједника

Франк-Валтер Штајнмајер изабран је данас за новог предјседника Њемачке.

Свијет 12.02.2017 | 14:35
Њемачка изабрала новог предсједника
Штајнмајер, донедавно шеф њемачке дипломатије, на том мјесту ће заменити Јоахима Гаука којем мандат истиче 18. марта.

Њемачки предсједник се бира у парламенту, а за Штајнмајера је гласала велика већина посланика Бундестага.

Међу првима му је честитала канцеларка Ангела Меркел.

Он је био заједнички кандидат владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ и СПД.

Нови шеф њемачке државе-од кабинета Шредера до осуде Трампа

Њемачки парламент изабрао је новог председника, Франк-Валтера Штајнмајера има подршку "велике коалиције" коју предводи канцеларка Ангела Меркел за избор на ту функцију.

Шездесетједногодишњи Штајнмајер, раднички син, који је, када је прије неколико година поклонио свој бубрег супрузи, покупио код Нијемаца и пуно ''''људских поена'''' је социјалдемократа по политичком увјерењу, правник по образовању и протестант по вјерском опредјељењу и за њега се каже да је одрастао у традицији протестантске етике као вриједан, дисциплинован, пажљив и једноставан.

АП за Штајнмајера наводи да је био поштован као шеф дипломатије, али и подсјећа да је прошле године предсједника САД Доналда Трампа, који је тада био кандидат за Бијелу кућу, назвао једним од "проповједника мржње".

Агенција наводи да се социјалдемократа Штајнмајер појавио као кандидат владе након што Меркелова није успјела да пронађе адекватног конзервативца који би се кандидовао за предсједничку функцију.

АП наводи да је Штајнмајер већ дуго времена био један од најпопуларнијих политичара Њемачке и да има дугачку каријеру у тамошњој политици.

Подсјећа се да је он био шеф кабинета некадашњег канцелара Герхарда Шредера и један од главних архитеката Шредеровог пакета економских реформи и смањивања социјалних давања 2003. који је ојачао њемачку привреду.

Штајмајер је под Меркеловом служио као министар спољних послова у два мандата - од 2005. до 2009. и потом опет од 2013. до ове године, а у међупериоду био је лидер опозиције. АП наводи да је поштовање стекао упорношћу коју је показао у напорима за рјешење дуготрајне кризе у Украјини.

Наводи се да се 61-годишњи Штајнмајер обично опходи веома дипломатски, али да је снажно критиковао Трампа током предизборне кампање у САД.

У изјави коју је дао у августу прошле године, Штајнмајер је у одговору на питање о успону десничарског популизма у Њемачкој и другим земљама изнео осуду на рачун оних који "воде политику уз помоћ страха".

Он је ту навео националистичку странку Алтернатива за Њемачку, промотере изласка Велике Британије из ЕУ и "проповједнике мржње, попут Доналда Трампа у овом тренутку у САД".

О приватном животу новог њемачког предсједника се зна да је у браку са Елке Биденбендер, такође, правницом и да имају двадесетогодишњу кћерку.

''''Без тебе, то не бих могао да учиним'''', отворено је поручио Штајнмајер својој жени, за коју медији пишу да је уздржана, али јаке воље и са смислом за хумор.

Штанмајер је човјек без скандала - он годинама живи у браку гдје, како медији сазнају, владају љубав и хармонија.

Нови предсједник њемачке државе слави Божић са породицом, углавном, из свињетину и кисели купус, љетује у Јужном Тиролу, залаже се за донацију органа, а у скандалу о ''''докторату-плагијату'''', који је потресао владу Ангеле Меркел, успио је, као један од ријетких, да сачува и докторску титулу и образ.

Сам Штајнмајер, који је некада био шеф Канцеларске службе бившег канцелара Герхарда Шредера, два пута шеф дипломатије, али и неуспјели канцеларски кандидат, најавио је да се у току свог предсједничког мандата жели да брине о грађанима и демократији и - да путује по сопственој земљи.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пендула

12.02.2017 15:13

Прица се да има Српске коријене и да це помоци вратити Косово!Као и Трумп наравно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.02.2017 15:40

Саце му Додик писати, одлазецим и долазецим

Name

Драж

12.02.2017 18:08

Од свих њих чује се само за Меркелову.Остали ћуте и раде.Код нас су сви познати ,чак и чланови савјета МЗ,али никако да кренемо напред.

ОДГОВОРИТЕ