Njemačka izabrala novog predsjednika

Frank-Valter Štajnmajer izabran je danas za novog predjsednika Njemačke.

Svijet 12.02.2017 | 14:35
Njemačka izabrala novog predsjednika
Štajnmajer, donedavno šef njemačke diplomatije, na tom mjestu će zameniti Joahima Gauka kojem mandat ističe 18. marta.

Njemački predsjednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga.

Među prvima mu je čestitala kancelarka Angela Merkel.

On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

Novi šef njemačke države-od kabineta Šredera do osude Trampa

Njemački parlament izabrao je novog predsednika, Frank-Valtera Štajnmajera ima podršku "velike koalicije" koju predvodi kancelarka Angela Merkel za izbor na tu funkciju.

Šezdesetjednogodišnji Štajnmajer, radnički sin, koji je, kada je prije nekoliko godina poklonio svoj bubreg supruzi, pokupio kod Nijemaca i puno ''''ljudskih poena'''' je socijaldemokrata po političkom uvjerenju, pravnik po obrazovanju i protestant po vjerskom opredjeljenju i za njega se kaže da je odrastao u tradiciji protestantske etike kao vrijedan, disciplinovan, pažljiv i jednostavan.

AP za Štajnmajera navodi da je bio poštovan kao šef diplomatije, ali i podsjeća da je prošle godine predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je tada bio kandidat za Bijelu kuću, nazvao jednim od "propovjednika mržnje".

Agencija navodi da se socijaldemokrata Štajnmajer pojavio kao kandidat vlade nakon što Merkelova nije uspjela da pronađe adekvatnog konzervativca koji bi se kandidovao za predsjedničku funkciju.

AP navodi da je Štajnmajer već dugo vremena bio jedan od najpopularnijih političara Njemačke i da ima dugačku karijeru u tamošnjoj politici.

Podsjeća se da je on bio šef kabineta nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera i jedan od glavnih arhitekata Šrederovog paketa ekonomskih reformi i smanjivanja socijalnih davanja 2003. koji je ojačao njemačku privredu.

Štajmajer je pod Merkelovom služio kao ministar spoljnih poslova u dva mandata - od 2005. do 2009. i potom opet od 2013. do ove godine, a u međuperiodu bio je lider opozicije. AP navodi da je poštovanje stekao upornošću koju je pokazao u naporima za rješenje dugotrajne krize u Ukrajini.

Navodi se da se 61-godišnji Štajnmajer obično ophodi veoma diplomatski, ali da je snažno kritikovao Trampa tokom predizborne kampanje u SAD.

U izjavi koju je dao u avgustu prošle godine, Štajnmajer je u odgovoru na pitanje o usponu desničarskog populizma u Njemačkoj i drugim zemljama izneo osudu na račun onih koji "vode politiku uz pomoć straha".

On je tu naveo nacionalističku stranku Alternativa za Njemačku, promotere izlaska Velike Britanije iz EU i "propovjednike mržnje, poput Donalda Trampa u ovom trenutku u SAD".

O privatnom životu novog njemačkog predsjednika se zna da je u braku sa Elke Bidenbender, takođe, pravnicom i da imaju dvadesetogodišnju kćerku.

''''Bez tebe, to ne bih mogao da učinim'''', otvoreno je poručio Štajnmajer svojoj ženi, za koju mediji pišu da je uzdržana, ali jake volje i sa smislom za humor.

Štanmajer je čovjek bez skandala - on godinama živi u braku gdje, kako mediji saznaju, vladaju ljubav i harmonija.

Novi predsjednik njemačke države slavi Božić sa porodicom, uglavnom, iz svinjetinu i kiseli kupus, ljetuje u Južnom Tirolu, zalaže se za donaciju organa, a u skandalu o ''''doktoratu-plagijatu'''', koji je potresao vladu Angele Merkel, uspio je, kao jedan od rijetkih, da sačuva i doktorsku titulu i obraz.

Sam Štajnmajer, koji je nekada bio šef Kancelarske službe bivšeg kancelara Gerharda Šredera, dva puta šef diplomatije, ali i neuspjeli kancelarski kandidat, najavio je da se u toku svog predsjedničkog mandata želi da brine o građanima i demokratiji i - da putuje po sopstvenoj zemlji.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pendula

12.02.2017 16:13

Prica se da ima Srpske korijene i da ce pomoci vratiti Kosovo!Kao i Trump naravno!

ODGOVORITE
Name

re

12.02.2017 16:40

Sace mu Dodik pisati, odlazecim i dolazecim

Name

Draž

12.02.2017 19:08

Od svih njih čuje se samo za Merkelovu.Ostali ćute i rade.Kod nas su svi poznati ,čak i članovi savjeta MZ,ali nikako da krenemo napred.

ODGOVORITE