Најмилије сахрањују у старе гробнице

Гробља у селима на подручју Зворника постала су претијесна, па нису ријетки случајеви да мјештани своје најмилије сахрањују у старе гробнице, у којима већ почива неко од њихових предака.

Република Српска 12.02.2017 | 09:13
 Најмилије сахрањују у старе гробнице
О новим парцелама на којима ће бити мјеста за вјечни починак у селима ријетко ко проговара, а колико је ситуација алармантна, најбоље свједоче мјештани мјесне заједнице Табанци. Један од њих Драго Матић у шали каже: "Ако наставимо умирати, стићи ћемо до Калесије".

- Ископавамо старе гробнице, па ту сахрањујемо најмилије, јер мјеста за нове нема - рекао је Матић и додао да се нада да ће ускоро бити обезбијеђена нова парцела да би сеоско гробље било проширено.

Мјеста нема ни на гробљу које користе мјештани мјесне заједнице Цер и Јадран.

- Ништа још није ријешено када је ријеч о сеоском гробљу, ситуација је тешка и кад год неко умре питамо се гдје ћемо сахранити сљедећег. Најмилије сахрањујемо или у исту гробницу или у простор између гробова - рекао је мјештанин мјесне заједнице Цер Јован Митровић.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и послове саобраћаја у Градској управи Зворник Бранко Јашић истиче да нису добили званичан захтјев за проширење сеоског гробља.

- Након што добијемо званичан захтјев за проширење гробља од Савјета мјесне заједнице и сагледамо ситуацију, можемо купити парцелу која се налази уз постојеће гробље и на тај начин ријешити овај проблем - рекао је Јашић.

Он је истакао да без званичног захтјева Савјета мјесне заједнице нису у могућности да излазе на терен и рјешавају овакве проблеме.

- Можемо да ангажујемо и вјештаке из пољопривредне струке да процијене земљиште и ако је све у реду, купићемо парцелу - додао је Јашић.

За разлику од села, проблем са недостатком гробних мјеста на подручју града је дјелимично ријешен. Послије упозорења и апела градским властима да на градском гробљу Каракај нема више мјеста, купљена је нова парцела, а гробље проширено за још 6.000 квадрата.

Руководилац радне јединице за комуналне дјелатности у предузећу "Водовод и комуналије" у Зворнику Мика Мићић каже да су цијелу прошлу годину кубурили са гробним мјестима на гробљу Каракај, које је одавно постало претијесно.

- Да није купљена ова нова парцела, не знам гдје бисмо сахрањивали покојнике. У просјеку се на градском гробљу обави 105 сахрана годишње, а простора одавно тамо нема за нови закуп - рекао је Мићић и додао да је срећа у несрећи то што су протеклих мјесеци углавном сахрањивали људе који су одавно имали обезбијеђене гробнице.

Мићић истиче да је на новој локацији урађена парцелизација гробних мјеста, а у наредних неколико дана Зворничани ће моћи по цијени од 187 КМ, колико кошта закуп на 10 година, да обезбиједе мјесто за вјечни починак.

Мика Мићић каже да када је ријеч о закупу гробних мјеста, нема правила, поред пензионера закупљују и млађи људи.

- У посљедње вријеме људи на прагу пете деценије живота закупљују гробнице, то је постало сасвим уобичајено - каже Мићић.

(Глас српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Д. Илић

12.02.2017 10:31

За нашег драгог начелника треба оставити два мјеста.

ОДГОВОРИТЕ