Najmilije sahranjuju u stare grobnice

Groblja u selima na području Zvornika postala su pretijesna, pa nisu rijetki slučajevi da mještani svoje najmilije sahranjuju u stare grobnice, u kojima već počiva neko od njihovih predaka.

Republika Srpska 12.02.2017 | 09:13
 Najmilije sahranjuju u stare grobnice
O novim parcelama na kojima će biti mjesta za vječni počinak u selima rijetko ko progovara, a koliko je situacija alarmantna, najbolje svjedoče mještani mjesne zajednice Tabanci. Jedan od njih Drago Matić u šali kaže: "Ako nastavimo umirati, stići ćemo do Kalesije".

- Iskopavamo stare grobnice, pa tu sahranjujemo najmilije, jer mjesta za nove nema - rekao je Matić i dodao da se nada da će uskoro biti obezbijeđena nova parcela da bi seosko groblje bilo prošireno.

Mjesta nema ni na groblju koje koriste mještani mjesne zajednice Cer i Jadran.

- Ništa još nije riješeno kada je riječ o seoskom groblju, situacija je teška i kad god neko umre pitamo se gdje ćemo sahraniti sljedećeg. Najmilije sahranjujemo ili u istu grobnicu ili u prostor između grobova - rekao je mještanin mjesne zajednice Cer Jovan Mitrović.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Zvornik Branko Jašić ističe da nisu dobili zvaničan zahtjev za proširenje seoskog groblja.

- Nakon što dobijemo zvaničan zahtjev za proširenje groblja od Savjeta mjesne zajednice i sagledamo situaciju, možemo kupiti parcelu koja se nalazi uz postojeće groblje i na taj način riješiti ovaj problem - rekao je Jašić.

On je istakao da bez zvaničnog zahtjeva Savjeta mjesne zajednice nisu u mogućnosti da izlaze na teren i rješavaju ovakve probleme.

- Možemo da angažujemo i vještake iz poljoprivredne struke da procijene zemljište i ako je sve u redu, kupićemo parcelu - dodao je Jašić.

Za razliku od sela, problem sa nedostatkom grobnih mjesta na području grada je djelimično riješen. Poslije upozorenja i apela gradskim vlastima da na gradskom groblju Karakaj nema više mjesta, kupljena je nova parcela, a groblje prošireno za još 6.000 kvadrata.

Rukovodilac radne jedinice za komunalne djelatnosti u preduzeću "Vodovod i komunalije" u Zvorniku Mika Mićić kaže da su cijelu prošlu godinu kuburili sa grobnim mjestima na groblju Karakaj, koje je odavno postalo pretijesno.

- Da nije kupljena ova nova parcela, ne znam gdje bismo sahranjivali pokojnike. U prosjeku se na gradskom groblju obavi 105 sahrana godišnje, a prostora odavno tamo nema za novi zakup - rekao je Mićić i dodao da je sreća u nesreći to što su proteklih mjeseci uglavnom sahranjivali ljude koji su odavno imali obezbijeđene grobnice.

Mićić ističe da je na novoj lokaciji urađena parcelizacija grobnih mjesta, a u narednih nekoliko dana Zvorničani će moći po cijeni od 187 KM, koliko košta zakup na 10 godina, da obezbijede mjesto za vječni počinak.

Mika Mićić kaže da kada je riječ o zakupu grobnih mjesta, nema pravila, pored penzionera zakupljuju i mlađi ljudi.

- U posljednje vrijeme ljudi na pragu pete decenije života zakupljuju grobnice, to je postalo sasvim uobičajeno - kaže Mićić.

(Glas srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

D. Ilić

12.02.2017 10:31

Za našeg dragog načelnika treba ostaviti dva mjesta.

ODGOVORITE