Пасоши нису проблем и биће још јефтинији

Да ли ће грађани БиХ након 21. марта ове године остати без пасоша? У надлежним институцијама увјеравају нас да до тога неће доћи али мало ко зна одговор на питање како је уопште могло доћи до такве ситуације. Да ли је у питању неозбиљност или се можда ради о криминалним активностима?

Босна и Херцеговина 11.02.2017 | 18:47
Пасоши нису проблем и биће још јефтинији
Грађани БиХ неће доћи у ситуацију да им се након 21.марта, када истиче уговор са фирмом Милбауер, не издају пасоши тврде у Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, али и у Министарству цивилних послова.

На питање како уопште једна земља, па била то и БиХ оваква каква је,може остати без пасошких књижица, односно зашто нема бјанико пасоша на лагеру директор Агенције Едим Несими одговара: ,,Пасошке књижице ми израђујемо по посебној технологији, која је јединствена у свијету. По питању безбједности то је ,,врх'',али има и слабости. Једна од слабости је чињеница да се пасошка књижица штампа тек након што неки грађанин БиХ преда захтјев за издавање пасоша, тако да нисмо у могућности да створимо залихе бјанико пасоша''.

У ситуацију да цијела земља и сви њени грађани зависе од једне фирме дошли смо још прије 10-ак година, у вријеме када су у Савјету министара БиХ сједили функционери СНСД-а Никола Шпирић и Средоје Новић, а на челу агенције био је, такође, кадар СНСД-а Синиша Мацан.

Тада је посао штампања личних карата, а касније и осталих докумета, директном погодбом, дат предузећу Милбауер д.о.о Бањалука. Услов,који је аутоматски избацио из посла вриједног више од 100 милиона марака остале заитеросоване фирме, било је да предузеће односно штампарија мора бити удаљена свега пар километара од сједишта Агенције ИДДЕЕА у Бањалуци.

,,Када је направљан тај уговор ми смо кроз њега уствари платили Милбауеру изградњу зграде,набавку машина,технологије и свега осталог. Они сада не дозвољавају било коме да ради тај посао,а поставили су такве услове да се никоме и не исплати да се тиме бави, јер коме сада одговара да прави нову зграду у Бањалуци и све што треба када Милбауер то већ има и у старту је у предности'', каже члан Комисије за финсује Предатавничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић (СДС).

На новом тендеру за израду БХ пасоша поново се покушао намјестити посао само једној фирми, али је овај пут Канцеларија за жалбе рекла "доста". Наложили су обавезно расписивање јавног тендера, а Агенција за идентификациона документа је затражила од Министарства цивилних послова измјену Правилника о изгледу и квалитету личних докумената. Измјененом тог правилника отвара се могућност да посао добије и нека друга фирма,осим Милбауера.

Новим правилником није угрожена безбједност пасоша,нити ће у питање доћи визна либерализација, а грађани би чак могли и добити докумета по нижој цијени од досадашње.

,,Када смо пасоше набављали од њемачке фирме ,,Бундес друкерај''цијена бјанко пасоша била је 10 марака а сада је,код Милбаурера 20'',истиче директор ИДДЕЕА Едим Несими и додаје да се са расписивањем новог тендера очекује и знатно нижа цијена личних докумената.

,,Истовремено ништа нећмо изгубити на безбједности докумената јер су правила јасна када је у питању безбједност докумената.Постоји једино могућност да форографија на пасошу не буде у боји, али безбједност пасоша није у фотографији већ другим елемемнтима који ће и даље бити у Бх пасошу'',тврди Несими.

И замјеник министра цивилних послова у Савјету министара БиХ Војин Мијатовић истиче да остајемо на биометријским пасошима који задовољавају неоходне страндарде заштите јер нас на то обавезује споразум о визној либерализацији који смо потписали са Европском унијом.

,,Из ИДДЕЕА су иницирали промјену Правилника како би омогућили већу конкуренцију. У овакву ситуацију смо и дошли јер је неко цртао једну фирму која може проћи на тендеру, а нацртао је проблеме грађанима БиХ'',каже Мијатовић.

Пандуревићева тврди да спинови како ћемо се наводно врати уназад и изгубити визну либерализацију нису ништа друго већ спинови оних који сада држе монопол над штампањем личних докумената.

У цијели посао са штампањем докумета за грађане БиХ, који су међу најскупљим у свијету,укључени су неки битни људи,те чланови њихових породица као власници или руководиоци предузећа Милбауер.То је вјероватно разлог што предмет Милбауер већ трећу годину скупља прашину по ладицама Тужилаштва БиХ.



(БН телевизија)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Слабост

11.02.2017 18:09

БиХ пасоси су проблем у свијету и признајте засто сваки терориста до сада који је ухапсен има пасос БиХ. Бакир их настампо и само дијели јел ви мислите да су ови на заладу луди?

ОДГОВОРИТЕ
Name

фуј

11.02.2017 18:33

О чему ти булазниш...Дедер жив био попиј терапију...видиш да ти није добро .

Name

са

11.02.2017 18:38

Бакира ти сањас изгледа. И када си гладан, теби је Бакир пред оцима. Он је твоја опсесија и слабост хехех...

Name

Кики

11.02.2017 21:28

Бас су љепи ја са њим одем до Њемацке,Аустрије.. 3 мјесеца одрадим и 9 мјесеци хладовина.

Name

Грађанин БиХ

11.02.2017 18:11

Доста вас је , толики новац примате а нисте у стању сервисирати обичне зивотне ствари, фуј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2017 18:38

Лазу вас проблем је сто је издато висе пасоса него сто бих има становника а гдје су добро се зна гдје год је белај и ухапсени има пасос бих.

Name

Лав

11.02.2017 18:24

Теско дамо овом србском народу кода је судбина xадесила да зиви у овој јебеној босни зна се лрави разлог кризе за пасосе сваки арапин има бих пасос али нек има само сто ми испастамо ма ово треба сто прије разјебат каква босна ово је права исламска дрxавица а РС одвојит и све уреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.лав

11.02.2017 20:26

Па засто лаве зивис у јебеној Босни, ста цекас купи своје прње и одлази.

Name

Н

12.02.2017 08:37

Па сретноооо,и немој се никад висе вратити.Мислис неко те једва цека..

Name

Матриx

11.02.2017 18:56

Ја колико знам, пасоши се плаћају 40КМ. Што значи да се узимало више пара "са стране" раније. Јер, ако су швабе правиле пасош за 10,90КМ онда је неко узимао 29,10КМ. Кад је кренуо Милбауер онда је неко узимао 20КМ са стране. Ко је ту луд а ко збуњен!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висеград

11.02.2017 21:10

Ово је требало давно урадити јер су грађани оштећени у скупоци личних исправа кад је у Хрватској дупло јефтиније пасоши возачке и личне, неко се добро обогатио на народу, свака част пандуревицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

12.02.2017 06:21

Не планирам да путујем нигдје.

Name

Арса

12.02.2017 10:22

Проблем је БЈАНИКО пасош

ОДГОВОРИТЕ
Name

путовница пасош лична

12.02.2017 11:32

Документи су код нас заиста прескупи наспрам других држава ! Још уз то пасоши се само на 5 година издају... За једну породицу, то је много новца !

ОДГОВОРИТЕ