Pasoši nisu problem i biće još jeftiniji

Da li će građani BiH nakon 21. marta ove godine ostati bez pasoša? U nadležnim institucijama uvjeravaju nas da do toga neće doći ali malo ko zna odgovor na pitanje kako je uopšte moglo doći do takve situacije. Da li je u pitanju neozbiljnost ili se možda radi o kriminalnim aktivnostima?

Bosna i Hercegovina 11.02.2017 | 18:47
Pasoši nisu problem i biće još jeftiniji
Građani BiH neće doći u situaciju da im se nakon 21.marta, kada ističe ugovor sa firmom Milbauer, ne izdaju pasoši tvrde u Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, ali i u Ministarstvu civilnih poslova.

Na pitanje kako uopšte jedna zemlja, pa bila to i BiH ovakva kakva je,može ostati bez pasoških knjižica, odnosno zašto nema bjaniko pasoša na lageru direktor Agencije Edim Nesimi odgovara: ,,Pasoške knjižice mi izrađujemo po posebnoj tehnologiji, koja je jedinstvena u svijetu. Po pitanju bezbjednosti to je ,,vrh'',ali ima i slabosti. Jedna od slabosti je činjenica da se pasoška knjižica štampa tek nakon što neki građanin BiH preda zahtjev za izdavanje pasoša, tako da nismo u mogućnosti da stvorimo zalihe bjaniko pasoša''.

U situaciju da cijela zemlja i svi njeni građani zavise od jedne firme došli smo još prije 10-ak godina, u vrijeme kada su u Savjetu ministara BiH sjedili funkcioneri SNSD-a Nikola Špirić i Sredoje Nović, a na čelu agencije bio je, takođe, kadar SNSD-a Siniša Macan.

Tada je posao štampanja ličnih karata, a kasnije i ostalih dokumeta, direktnom pogodbom, dat preduzeću Milbauer d.o.o Banjaluka. Uslov,koji je automatski izbacio iz posla vrijednog više od 100 miliona maraka ostale zaiterosovane firme, bilo je da preduzeće odnosno štamparija mora biti udaljena svega par kilometara od sjedišta Agencije IDDEEA u Banjaluci.

,,Kada je napravljan taj ugovor mi smo kroz njega ustvari platili Milbaueru izgradnju zgrade,nabavku mašina,tehnologije i svega ostalog. Oni sada ne dozvoljavaju bilo kome da radi taj posao,a postavili su takve uslove da se nikome i ne isplati da se time bavi, jer kome sada odgovara da pravi novu zgradu u Banjaluci i sve što treba kada Milbauer to već ima i u startu je u prednosti'', kaže član Komisije za finsuje Predatavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević (SDS).

Na novom tenderu za izradu BH pasoša ponovo se pokušao namjestiti posao samo jednoj firmi, ali je ovaj put Kancelarija za žalbe rekla "dosta". Naložili su obavezno raspisivanje javnog tendera, a Agencija za identifikaciona dokumenta je zatražila od Ministarstva civilnih poslova izmjenu Pravilnika o izgledu i kvalitetu ličnih dokumenata. Izmjenenom tog pravilnika otvara se mogućnost da posao dobije i neka druga firma,osim Milbauera.

Novim pravilnikom nije ugrožena bezbjednost pasoša,niti će u pitanje doći vizna liberalizacija, a građani bi čak mogli i dobiti dokumeta po nižoj cijeni od dosadašnje.

,,Kada smo pasoše nabavljali od njemačke firme ,,Bundes drukeraj''cijena bjanko pasoša bila je 10 maraka a sada je,kod Milbaurera 20'',ističe direktor IDDEEA Edim Nesimi i dodaje da se sa raspisivanjem novog tendera očekuje i znatno niža cijena ličnih dokumenata.

,,Istovremeno ništa nećmo izgubiti na bezbjednosti dokumenata jer su pravila jasna kada je u pitanju bezbjednost dokumenata.Postoji jedino mogućnost da forografija na pasošu ne bude u boji, ali bezbjednost pasoša nije u fotografiji već drugim elememntima koji će i dalje biti u Bh pasošu'',tvrdi Nesimi.

I zamjenik ministra civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Vojin Mijatović ističe da ostajemo na biometrijskim pasošima koji zadovoljavaju neohodne strandarde zaštite jer nas na to obavezuje sporazum o viznoj liberalizaciji koji smo potpisali sa Evropskom unijom.

,,Iz IDDEEA su inicirali promjenu Pravilnika kako bi omogućili veću konkurenciju. U ovakvu situaciju smo i došli jer je neko crtao jednu firmu koja može proći na tenderu, a nacrtao je probleme građanima BiH'',kaže Mijatović.

Pandurevićeva tvrdi da spinovi kako ćemo se navodno vrati unazad i izgubiti viznu liberalizaciju nisu ništa drugo već spinovi onih koji sada drže monopol nad štampanjem ličnih dokumenata.

U cijeli posao sa štampanjem dokumeta za građane BiH, koji su među najskupljim u svijetu,uključeni su neki bitni ljudi,te članovi njihovih porodica kao vlasnici ili rukovodioci preduzeća Milbauer.To je vjerovatno razlog što predmet Milbauer već treću godinu skuplja prašinu po ladicama Tužilaštva BiH.



(BN televizija)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Slabost

11.02.2017 18:09

BiH pasosi su problem u svijetu i priznajte zasto svaki terorista do sada koji je uhapsen ima pasos BiH. Bakir ih nastampo i samo dijeli jel vi mislite da su ovi na zaladu ludi?

ODGOVORITE
Name

fuj

11.02.2017 18:33

O čemu ti bulazniš...Deder živ bio popij terapiju...vidiš da ti nije dobro .

Name

sa

11.02.2017 18:38

Bakira ti sanjas izgleda. I kada si gladan, tebi je Bakir pred ocima. On je tvoja opsesija i slabost heheh...

Name

Kiki

11.02.2017 21:28

Bas su ljepi ja sa njim odem do Njemacke,Austrije.. 3 mjeseca odradim i 9 mjeseci hladovina.

Name

Građanin BiH

11.02.2017 18:11

Dosta vas je , toliki novac primate a niste u stanju servisirati obične zivotne stvari, fuj....

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2017 18:38

Lazu vas problem je sto je izdato vise pasosa nego sto bih ima stanovnika a gdje su dobro se zna gdje god je belaj i uhapseni ima pasos bih.

Name

Lav

11.02.2017 18:24

Tesko damo ovom srbskom narodu koda je sudbina xadesila da zivi u ovoj jebenoj bosni zna se lravi razlog krize za pasose svaki arapin ima bih pasos ali nek ima samo sto mi ispastamo ma ovo treba sto prije razjebat kakva bosna ovo je prava islamska drxavica a RS odvojit i sve uredu.

ODGOVORITE
Name

re.lav

11.02.2017 20:26

Pa zasto lave zivis u jebenoj Bosni, sta cekas kupi svoje prnje i odlazi.

Name

N

12.02.2017 08:37

Pa sretnoooo,i nemoj se nikad vise vratiti.Mislis neko te jedva ceka..

Name

Matrix

11.02.2017 18:56

Ja koliko znam, pasoši se plaćaju 40KM. Što znači da se uzimalo više para "sa strane" ranije. Jer, ako su švabe pravile pasoš za 10,90KM onda je neko uzimao 29,10KM. Kad je krenuo Milbauer onda je neko uzimao 20KM sa strane. Ko je tu lud a ko zbunjen!?

ODGOVORITE
Name

Visegrad

11.02.2017 21:10

Ovo je trebalo davno uraditi jer su građani oštećeni u skupoci ličnih isprava kad je u Hrvatskoj duplo jeftinije pasoši vozačke i lične, neko se dobro obogatio na narodu, svaka čast pandurevicki.

ODGOVORITE
Name

pele

12.02.2017 06:21

Ne planiram da putujem nigdje.

Name

Arsa

12.02.2017 10:22

Problem je BJANIKO pasoš

ODGOVORITE
Name

putovnica pasoš lična

12.02.2017 11:32

Dokumenti su kod nas zaista preskupi naspram drugih država ! Još uz to pasoši se samo na 5 godina izdaju... Za jednu porodicu, to je mnogo novca !

ODGOVORITE