Синдикални или политички протести у Београду?

Око 1. 000 припадника војног и полицијског синдиката протестовало је данас испред зграде Владе Србије, а потом и централним градским улицама због, како кажу, лошег социјалног и материјалног положаја припадника снага безбедности.

Србија 11.02.2017 | 14:47
Синдикални или политички протести у Београду?
"Овај скуп је завршен, али наредни ће бити много радикалнији", поручио је председник Војног синдиката Србије Новица Антић на крају протестне шетње.

 Скуп је почао у подне у Немањиној улици у Београду, а након сат времена синдикалци су кренули у шетњу, прво ка згради Скупштине Србије, а потом и до Радио-телевизије Србије (РТС).

У исто време, док је трајао протест испред зграде Владе, преко пута улице испред зграде Министарства спољних послова, окупили су се представници Савеза борачких организација Србије "Сабор", који су организовали скуп - "За јединство српског народа у очувању безбедности Србије".

Њих је, као је јавио наш репортер са лица места, до 13 часова, када су почели да се разилазе, било знатно мање - око сто.



Оба скупа обезбеђивао је велики број полицајаца, а било је и пуно редара са маркерима Војног синдиката.

Око 13 часова представници "Сабора" су се разишли, док су чланови војног и полицијског синдиката у исто време, уз комби са озвучењем, кренули у протестну шетњу ка Скупштини Србије, уз песму "Марш на Дрину" (коју су иначе мало пре тога пуштали чланова на "контраскупу"), а потом и ка згради РТС.

Због тога су улице Немањина, Кнеза Милоша и Таковска повремено биле блокиране за саобраћај.

Синдикалци су планирали да председници парламента Маји Гојковић и представницима посланичких клубова предају протестно писмо. Међутим, како јавља наш репортер са лица места, писарница није радила, па су писмо предали полицајцима који су потписали да су га примили.

Испред здања Народне скупштине синдикалци су пуштали песму "Буђав лебац", али и "Погледај дом свој, анђеле". Минутом ћутања одали су почаст погинулим током НАТО агресије на СРЈ.

Након тога, протестна шетња је настављена ка згради Радио-телевизије Србије (РТС), где су тражили да дежурни уредник или новинар "изађу да поразговарају". Нико им се, међутим, није обратио.

На скупу синдиката, а затим и у шетњи, виориле су се српске заставе и заставе са синдикалним обележјима, док на скупу испред Министарства спољних послова, где су били чланови "Сабора" није било видно истакнутих застава и обележја.

С озвучења тог скупа чула се песма "Марш на Дрину", као и патриоске песме посвећене Косову, док је са скупа полицијског и војног синидата одзвањала рок музика и песме "Буђав лебац", "Ми смо увек заједно" и "Устани, крени сада".

Оба скупа, међутим, званично су отпочела интонирањем химне Србије "Боже правде", у размаку од неколико минута.

Са скупа синдиката поручили су да је то скуп за оне који мисле својом главом, док су представници борачких удружења поручили да се "држава брани, а не уцењује".

Синдикати Војводине, пензионера, као и представници удружења грађана "Не давимо Београд" придужили су се протесту полицијског и војног синдиката.

Војни и полицијски синдикат протестује, како су раније саопштили, због лошег социјалног и материјалног положаја припадника снага безбедности.

Војни синдикат Србије и Полицијски синдикат Србије организују четврти протест са којег ће затражити побољшање социјалног и материјалног положаја припадника снага безбедности и поштовање Закона о раду, док су из "Сабора" саопштили да њихов скуп није контраминиг.

Организатори су на скуп позвали не само представнике синдиката снага безбедности већ и остале синдикате, удружења грађана и појединце који желе да "подрже идеју Србије као правне државе".

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је данашњи протест Војног и Полицијског синдиката Србије у Београду политички скуп и да на њиму није било синдикалних захтева.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да је јасно да је то био политички протест када се погледа ко је све био од "досовских политичара, организација које финанисра Сорош, као што је Иницијатива "Не (да)вимо Београд", различита удружења станара или грађана који су задужени у швајцарским францима

"Какве везе имају кредити из 2008. и данашњи протести", упитао је Стефановић.

Он је рекао да су се на скупу чули политички говори и захтеви, да није било много људи, као ни много полицајаца и војника.

У близини зграде Владе Србије на само стотинак метара удаљености одржана су два скупа - један протестни у организацији Војног и Полицијског синдиката Србије, а други Савеза борачких организација Србије "Сабор" у знак подршке влади.

Извор: Блиц/Бета
Фото: РАС Србија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

транге

11.02.2017 15:18

Катастрофа,опет раздори пред изборе!ко остане паметан цар је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

11.02.2017 15:19

Румунија у цјелиј X YУ

ОДГОВОРИТЕ