Sindikalni ili politički protesti u Beogradu?

Oko 1. 000 pripadnika vojnog i policijskog sindikata protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Srbije, a potom i centralnim gradskim ulicama zbog, kako kažu, lošeg socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti.

Srbija 11.02.2017 | 14:47
Sindikalni ili politički protesti u Beogradu?
"Ovaj skup je završen, ali naredni će biti mnogo radikalniji", poručio je predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić na kraju protestne šetnje.

 Skup je počao u podne u Nemanjinoj ulici u Beogradu, a nakon sat vremena sindikalci su krenuli u šetnju, prvo ka zgradi Skupštine Srbije, a potom i do Radio-televizije Srbije (RTS).

U isto vreme, dok je trajao protest ispred zgrade Vlade, preko puta ulice ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova, okupili su se predstavnici Saveza boračkih organizacija Srbije "Sabor", koji su organizovali skup - "Za jedinstvo srpskog naroda u očuvanju bezbednosti Srbije".

Njih je, kao je javio naš reporter sa lica mesta, do 13 časova, kada su počeli da se razilaze, bilo znatno manje - oko sto.



Oba skupa obezbeđivao je veliki broj policajaca, a bilo je i puno redara sa markerima Vojnog sindikata.

Oko 13 časova predstavnici "Sabora" su se razišli, dok su članovi vojnog i policijskog sindikata u isto vreme, uz kombi sa ozvučenjem, krenuli u protestnu šetnju ka Skupštini Srbije, uz pesmu "Marš na Drinu" (koju su inače malo pre toga puštali članova na "kontraskupu"), a potom i ka zgradi RTS.

Zbog toga su ulice Nemanjina, Kneza Miloša i Takovska povremeno bile blokirane za saobraćaj.

Sindikalci su planirali da predsednici parlamenta Maji Gojković i predstavnicima poslaničkih klubova predaju protestno pismo. Međutim, kako javlja naš reporter sa lica mesta, pisarnica nije radila, pa su pismo predali policajcima koji su potpisali da su ga primili.

Ispred zdanja Narodne skupštine sindikalci su puštali pesmu "Buđav lebac", ali i "Pogledaj dom svoj, anđele". Minutom ćutanja odali su počast poginulim tokom NATO agresije na SRJ.

Nakon toga, protestna šetnja je nastavljena ka zgradi Radio-televizije Srbije (RTS), gde su tražili da dežurni urednik ili novinar "izađu da porazgovaraju". Niko im se, međutim, nije obratio.

Na skupu sindikata, a zatim i u šetnji, viorile su se srpske zastave i zastave sa sindikalnim obeležjima, dok na skupu ispred Ministarstva spoljnih poslova, gde su bili članovi "Sabora" nije bilo vidno istaknutih zastava i obeležja.

S ozvučenja tog skupa čula se pesma "Marš na Drinu", kao i patrioske pesme posvećene Kosovu, dok je sa skupa policijskog i vojnog sinidata odzvanjala rok muzika i pesme "Buđav lebac", "Mi smo uvek zajedno" i "Ustani, kreni sada".

Oba skupa, međutim, zvanično su otpočela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde", u razmaku od nekoliko minuta.

Sa skupa sindikata poručili su da je to skup za one koji misle svojom glavom, dok su predstavnici boračkih udruženja poručili da se "država brani, a ne ucenjuje".

Sindikati Vojvodine, penzionera, kao i predstavnici udruženja građana "Ne davimo Beograd" pridužili su se protestu policijskog i vojnog sindikata.

Vojni i policijski sindikat protestuje, kako su ranije saopštili, zbog lošeg socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti.

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije organizuju četvrti protest sa kojeg će zatražiti poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti i poštovanje Zakona o radu, dok su iz "Sabora" saopštili da njihov skup nije kontraminig.

Organizatori su na skup pozvali ne samo predstavnike sindikata snaga bezbednosti već i ostale sindikate, udruženja građana i pojedince koji žele da "podrže ideju Srbije kao pravne države".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je današnji protest Vojnog i Policijskog sindikata Srbije u Beogradu politički skup i da na njimu nije bilo sindikalnih zahteva.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je jasno da je to bio politički protest kada se pogleda ko je sve bio od "dosovskih političara, organizacija koje finanisra Soroš, kao što je Inicijativa "Ne (da)vimo Beograd", različita udruženja stanara ili građana koji su zaduženi u švajcarskim francima

"Kakve veze imaju krediti iz 2008. i današnji protesti", upitao je Stefanović.

On je rekao da su se na skupu čuli politički govori i zahtevi, da nije bilo mnogo ljudi, kao ni mnogo policajaca i vojnika.

U blizini zgrade Vlade Srbije na samo stotinak metara udaljenosti održana su dva skupa - jedan protestni u organizaciji Vojnog i Policijskog sindikata Srbije, a drugi Saveza boračkih organizacija Srbije "Sabor" u znak podrške vladi.

Izvor: Blic/Beta
Foto: RAS Srbija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

trange

11.02.2017 15:18

Katastrofa,opet razdori pred izbore!ko ostane pametan car je!!!

ODGOVORITE
Name

Treba

11.02.2017 15:19

Rumunija u cjelij X YU

ODGOVORITE