Власт Српске дискриминише дјецу

Без обзира колико вишечлана породица у Републици Српској има деце, само троје их има право на дечији додатак.

Република Српска 11.02.2017 | 11:13
Власт Српске дискриминише дјецу
По Закону о дечијој заштити РС, дечији додатак од 35 КМ добија друго и четврто дете до 15 година, док се за треће до 15 година дете издваја 75 КМ. Прво дете у породици и свако следеће након четвтог детета нема подршку државе.

Колико је систем социјалне заштите најмлађих у РС неправедан показује пример породице Ратковић из Бањалуке која има 11 деце и ниједно тренутно не прима додатак.

"Деца која су имала право на додатак су прерасла, док остали немају право. Нисам добила ништа ни из Фонда за треће и четврто дете, јер сам у то време родила 11. дете које код нас нема право на помоћ", каже Мирјана Ратковић.

Пре неколико година ова породица је добила одликовање за изузетне заслуге држави.

"Што се тиче материјалне помоћи препуштени смо себи. Нико нас не пита јесмо ли гладни, имамо ли од чега да деци обезебедимо све што треба, да их опремимо за ексурзију, матуру…", каже Мирјана.

Држава је, што је апсурдно, увела имовинским цензус вишечланим породицама, чија примања не смеју да прелазе 90 КМ по члану да би им био одобрен дечији додатак.

Удружење родитеља са четверо и више деце “Четири плус” из Бањалуке је покренуло петицију да свако дете до 18 година, има право на додатак од 100 КМ, као и да се имовински цензус укине или повећа.

"Код нас вишечлана породица мора да буде гола сиротиња да би имала мизерну помоћ државе", каже Јован Радовановић, председник овог Удружења.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС су израчунали, да би уколико би постојећи број корисника дечијег додака примао по 100 КМ требало обезебедити 32 милиона КМ годишње. Да сва деца до 18 година примају додатак од 100 КМ, држава би морала да обезбеди 285 милиона КМ годишње.

Приходи Фонда за дечју заштиту РС 2015. године износили су 60 милиона КМ, од чега је за дечији додатак исплаћено 20 милиона КМ. Израда новог новог Закона о социјалној заштити је у плану рада Владе крајем ове године.

Љубо Лепир, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци каже да је постојећи Закон о дечијој заштити застарео.

"Законска решења код нас су превише везана за радно законодавство тако да највише новца иде за породиљско одуство, а најмањи део на дечији доплатак. Такође, дечији додатак би требао да буде универзачан без без ограничавања имовинским стањем породице", истиче Лепир.

Извор: Блиц.рс
Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гледам ја

11.02.2017 10:54

Овај закон је права слика и прилика " политичког неморала и лицемјерија" политичких елита на нашим просторима веä деценијама..И слијепац види да "бијела куга" сваке године рапидно напредује..а нашим политичарима а посебно онима на власти, пуна уста су националног и државног инетреса. "Бусају се у прса великосрпством" и интересом за опстанак Републике Српске, а дјечији додатак 35 КМ и то само за друго и треће дијете... Основна сваке одговорне политике у уредјеним дрзавама у свијету је ДЕМОГРАФСКА ПОИЛИТИКА...Нпр. у Њемачкој свако дијете , било да потиче из богате или сиромашне породице тренутно има дјечији додатак од 196 евра..Наравно да ни приближно толико неможе бити дјечији додатак на нашим просторима, али...ако дрзава ..република или како год се звала, у свом буџету неможе обезбиједити барем 50 КМ за свако дијете, сваке породице, онда таква творевина у државном смислу нетреба ни да постоји...Нема новца у буџету за дјечији додатак али зато крадете од тог истог буџета на тендерима, центиметрима асфалта, јавним набавкама до изнемоглости..Битно је да намјештате милионске послове својој дјеци, добра радна мјеста у буџетским фирмама,повољне крдите својим фирмама, а за народ и државу заболе вас она ствар... Само ви градите ауто-путеве, ..Питам вас , ко ће се тим путевима возити ако народ изумире, и одлази у свијет трбухом за крухом?..Мрцине, лопуже, преваранти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимно

11.02.2017 11:05

СЛАВА БОГУ ОЦУ,СИНУ И СВЕТОМЕ ДУХУ!АМИН!ГОСПОД И ГОСПОД ИСУС ПОЗИВА СВУ БРАЋУ И СЕСТРЕ ДА ДОДЈУ У СВОЈУ ЦРКВУ,РЕЧИМА КРОЗ Јеванђеље по Матеју 11:28-30: " Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени, и ја ћу вас одморити.Узмите јарам мој на себе, и научите се од мене; јер сам ја кротак и смеран у срцу, и наћи ћете покој душама својим.Јер је јарам мој благ, и бреме је моје лако. " ПО ВАЖНОСТИ,НА ПРВОМ МЕСТУ,СВАКОЈ ОСОБИ ТРЕБА ДА ЈЕ ГОСПОД ИСУС И МАЛА ДЕЧИЦА,ПА ОНДА НЕБИ БИЛЕ БОЛНИЦЕ ПУНЕ БОЛЕСНИХ ЉУДИ.ГОСПОД ВОЛИ МАЛУ ДЕЧИЦУ,БОГ ВОЛИ И СВЕ ВАС,А ИСТО ТАКО КРОЗ НАУКУ ГОСПОДЊУ РОДИТЕЉИ ТРЕБАЈУ ДА ВАСПИТАЈУ СВОЈУ ДЕЦУ И СВОЈУ ДЕЦУ ДА ВОЛЕ ЉУБАВЉУ ХРИСТОВОМ.СВАКО ДАЉЕ УПУСТВО ИЛИ РЕЦЕПТ ЗА НАПРЕДАК У БОЖИЈОЈ НАУЦИ И РАСТ У ХРИСТУ НАЛАЗИ СЕ У БИБЛИЈИ,НОВОМ ЗАВЕТУ И У ВАШОЈ МАТИЧНОЈ ЦРКВИ!ЧИНИМ ШТА МИ ЈЕ ДУЖНОСТ,ЗАТО МОЛИМ ВАС НЕМОЈТЕ МИ ШТАГОД ЗАМЕРИТИ,АКО И ЗАМЕРИТЕ,ТО ЈЕ НА ВАМА И ЈА ТО ПОШТУЈЕМ!ЉУБИМ ВАС,ПОШТУЈЕМ И ПОЗДРАВЉАМ!У ПОТПИСУ: НЕ ТОЛИКО БИТНА ОСОБА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За анонимно.

12.02.2017 10:44

Свака цаст: али ста реци на све догађаје и захтеве водецих политицара. даби игор добио захтевану суму новаца ; а благајна празна : сада ударају по децици одузимају им задњи комад лебца да би задовољили своју болестну дусу. (нека иду сви у 3и п . материне.

Name

Да БЛ

11.02.2017 11:09

"Тако и треба да се Срби не коте".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

11.02.2017 11:26

Неција дјеца добију и по три милиона,хахааа,туго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви 3 Мил.

11.02.2017 12:06

Нецији синови захтевају ,уз цацину помоц: и по 23000000 мил КМ. ово неце изаци на добро,то се на неки нацин мора зауставити.

Name

Бели прелетацевиц

11.02.2017 11:35

За виаст српске постоје њихова, партиска, родбинска, кумовска дијеца остала нису у Агенди. И зато Румуни додјите да нас науците како да постанемо људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум.

12.02.2017 21:12

Када погледа цовек ста се објављује ,како народ трпи:постане ти мука стиска те у грудима :неморем веровати несватљиво да власт све цини властитом народу. у годинама сам; па ова власт употребљава методе муцења ипонизавања "које није падало на памет нити "41 е СС одредима ,уверен сам да сви једнога дана морамо препустит просторе наследњим поколењима ;господо али не на овакав нацин.

Name

Ме

11.02.2017 12:06

Ја неразумијем овај нас народ,?? Сви знају какво је стање у земљи, И хоце 2,3,4, И висе дјеце??? Па сто кукате сад?? Зна ли сте да нема "Круха" у овај земљи, сто правите дјецу??? Хоцемо у европу?? Како?? И у Европи има просјек Два дјетета , за то нису гладни, а ми хоцемо пуно дјеце, цему, кад сви знате да је земља пропала... овдје у Куби гдје ја зивим, има фамилија И по 3-5,6. Дјеце, биједна земља,. Али дрзава се брине за фамилије, бесплатно имају Куце, не плацају докторе,И лијекове Ако су Потребни,И сви радосни,сретни,.. Је Само могу да казем једно: Народе пробудите се... отворите оци.. И пробате гледати РЕАЛНОСТ У ОВОЈ ЗЕМЉИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ме

11.02.2017 12:18

Србин треба сваки да најмање троје дјеце има и тачка! Ти то паметуј шиптарима и муслиманима.

Name

брле

11.02.2017 16:10

Па ако дискриминисе народ који је гласао за њега, како могу друкције дјеца проци. Логицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хиперион

11.02.2017 19:51

Није тачно власт дискриминише само туђу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ