Vlast Srpske diskriminiše djecu

Bez obzira koliko višečlana porodica u Republici Srpskoj ima dece, samo troje ih ima pravo na dečiji dodatak.

Republika Srpska 11.02.2017 | 11:13
Vlast Srpske diskriminiše djecu
Po Zakonu o dečijoj zaštiti RS, dečiji dodatak od 35 KM dobija drugo i četvrto dete do 15 godina, dok se za treće do 15 godina dete izdvaja 75 KM. Prvo dete u porodici i svako sledeće nakon četvtog deteta nema podršku države.

Koliko je sistem socijalne zaštite najmlađih u RS nepravedan pokazuje primer porodice Ratković iz Banjaluke koja ima 11 dece i nijedno trenutno ne prima dodatak.

"Deca koja su imala pravo na dodatak su prerasla, dok ostali nemaju pravo. Nisam dobila ništa ni iz Fonda za treće i četvrto dete, jer sam u to vreme rodila 11. dete koje kod nas nema pravo na pomoć", kaže Mirjana Ratković.

Pre nekoliko godina ova porodica je dobila odlikovanje za izuzetne zasluge državi.

"Što se tiče materijalne pomoći prepušteni smo sebi. Niko nas ne pita jesmo li gladni, imamo li od čega da deci obezebedimo sve što treba, da ih opremimo za eksurziju, maturu…", kaže Mirjana.

Država je, što je apsurdno, uvela imovinskim cenzus višečlanim porodicama, čija primanja ne smeju da prelaze 90 KM po članu da bi im bio odobren dečiji dodatak.

Udruženje roditelja sa četvero i više dece “Četiri plus” iz Banjaluke je pokrenulo peticiju da svako dete do 18 godina, ima pravo na dodatak od 100 KM, kao i da se imovinski cenzus ukine ili poveća.

"Kod nas višečlana porodica mora da bude gola sirotinja da bi imala mizernu pomoć države", kaže Jovan Radovanović, predsednik ovog Udruženja.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su izračunali, da bi ukoliko bi postojeći broj korisnika dečijeg dodaka primao po 100 KM trebalo obezebediti 32 miliona KM godišnje. Da sva deca do 18 godina primaju dodatak od 100 KM, država bi morala da obezbedi 285 miliona KM godišnje.

Prihodi Fonda za dečju zaštitu RS 2015. godine iznosili su 60 miliona KM, od čega je za dečiji dodatak isplaćeno 20 miliona KM. Izrada novog novog Zakona o socijalnoj zaštiti je u planu rada Vlade krajem ove godine.

Ljubo Lepir, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci kaže da je postojeći Zakon o dečijoj zaštiti zastareo.

"Zakonska rešenja kod nas su previše vezana za radno zakonodavstvo tako da najviše novca ide za porodiljsko odustvo, a najmanji deo na dečiji doplatak. Takođe, dečiji dodatak bi trebao da bude univerzačan bez bez ograničavanja imovinskim stanjem porodice", ističe Lepir.

Izvor: Blic.rs
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Gledam ja

11.02.2017 11:54

Ovaj zakon je prava slika i prilika " političkog nemorala i licemjerija" političkih elita na našim prostorima veä decenijama..I slijepac vidi da "bijela kuga" svake godine rapidno napreduje..a našim političarima a posebno onima na vlasti, puna usta su nacionalnog i državnog inetresa. "Busaju se u prsa velikosrpstvom" i interesom za opstanak Republike Srpske, a dječiji dodatak 35 KM i to samo za drugo i treće dijete... Osnovna svake odgovorne politike u uredjenim drzavama u svijetu je DEMOGRAFSKA POILITIKA...Npr. u Njemačkoj svako dijete , bilo da potiče iz bogate ili siromašne porodice trenutno ima dječiji dodatak od 196 evra..Naravno da ni približno toliko nemože biti dječiji dodatak na našim prostorima, ali...ako drzava ..republika ili kako god se zvala, u svom budžetu nemože obezbijediti barem 50 KM za svako dijete, svake porodice, onda takva tvorevina u državnom smislu netreba ni da postoji...Nema novca u budžetu za dječiji dodatak ali zato kradete od tog istog budžeta na tenderima, centimetrima asfalta, javnim nabavkama do iznemoglosti..Bitno je da namještate milionske poslove svojoj djeci, dobra radna mjesta u budžetskim firmama,povoljne krdite svojim firmama, a za narod i državu zabole vas ona stvar... Samo vi gradite auto-puteve, ..Pitam vas , ko će se tim putevima voziti ako narod izumire, i odlazi u svijet trbuhom za kruhom?..Mrcine, lopuže, prevaranti...

ODGOVORITE
Name

Anonimno

11.02.2017 12:05

SLAVA BOGU OCU,SINU I SVETOME DUHU!AMIN!GOSPOD I GOSPOD ISUS POZIVA SVU BRAĆU I SESTRE DA DODJU U SVOJU CRKVU,REČIMA KROZ Jevanđelje po Mateju 11:28-30: " Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti.Uzmite jaram moj na sebe, i naučite se od mene; jer sam ja krotak i smeran u srcu, i naći ćete pokoj dušama svojim.Jer je jaram moj blag, i breme je moje lako. " PO VAŽNOSTI,NA PRVOM MESTU,SVAKOJ OSOBI TREBA DA JE GOSPOD ISUS I MALA DEČICA,PA ONDA NEBI BILE BOLNICE PUNE BOLESNIH LJUDI.GOSPOD VOLI MALU DEČICU,BOG VOLI I SVE VAS,A ISTO TAKO KROZ NAUKU GOSPODNJU RODITELJI TREBAJU DA VASPITAJU SVOJU DECU I SVOJU DECU DA VOLE LJUBAVLJU HRISTOVOM.SVAKO DALJE UPUSTVO ILI RECEPT ZA NAPREDAK U BOŽIJOJ NAUCI I RAST U HRISTU NALAZI SE U BIBLIJI,NOVOM ZAVETU I U VAŠOJ MATIČNOJ CRKVI!ČINIM ŠTA MI JE DUŽNOST,ZATO MOLIM VAS NEMOJTE MI ŠTAGOD ZAMERITI,AKO I ZAMERITE,TO JE NA VAMA I JA TO POŠTUJEM!LJUBIM VAS,POŠTUJEM I POZDRAVLJAM!U POTPISU: NE TOLIKO BITNA OSOBA!

ODGOVORITE
Name

Za anonimno.

12.02.2017 11:44

Svaka cast: ali sta reci na sve događaje i zahteve vodecih politicara. dabi igor dobio zahtevanu sumu novaca ; a blagajna prazna : sada udaraju po decici oduzimaju im zadnji komad lebca da bi zadovoljili svoju bolestnu dusu. (neka idu svi u 3i p . materine.

Name

Da BL

11.02.2017 12:09

"Tako i treba da se Srbi ne kote".

ODGOVORITE
Name

Suki

11.02.2017 12:26

Necija djeca dobiju i po tri miliona,hahaaa,tugo.

ODGOVORITE
Name

Kakvi 3 Mil.

11.02.2017 13:06

Neciji sinovi zahtevaju ,uz cacinu pomoc: i po 23000000 mil KM. ovo nece izaci na dobro,to se na neki nacin mora zaustaviti.

Name

Beli preletacevic

11.02.2017 12:35

Za viast srpske postoje njihova, partiska, rodbinska, kumovska dijeca ostala nisu u Agendi. I zato Rumuni dodjite da nas naucite kako da postanemo ljudi.

ODGOVORITE
Name

Kum.

12.02.2017 22:12

Kada pogleda covek sta se objavljuje ,kako narod trpi:postane ti muka stiska te u grudima :nemorem verovati nesvatljivo da vlast sve cini vlastitom narodu. u godinama sam; pa ova vlast upotrebljava metode mucenja iponizavanja "koje nije padalo na pamet niti "41 e SS odredima ,uveren sam da svi jednoga dana moramo prepustit prostore naslednjim pokolenjima ;gospodo ali ne na ovakav nacin.

Name

Me

11.02.2017 13:06

Ja nerazumijem ovaj nas narod,?? Svi znaju kakvo je stanje u zemlji, I hoce 2,3,4, I vise djece??? Pa sto kukate sad?? Zna li ste da nema "Kruha" u ovaj zemlji, sto pravite djecu??? Hocemo u evropu?? Kako?? I u Evropi ima prosjek Dva djeteta , za to nisu gladni, a mi hocemo puno djece, cemu, kad svi znate da je zemlja propala... ovdje u Kubi gdje ja zivim, ima familija I po 3-5,6. Djece, bijedna zemlja,. Ali drzava se brine za familije, besplatno imaju Kuce, ne placaju doktore,I lijekove Ako su Potrebni,I svi radosni,sretni,.. Je Samo mogu da kazem jedno: Narode probudite se... otvorite oci.. I probate gledati REALNOST U OVOJ ZEMLJI...

ODGOVORITE
Name

Re Me

11.02.2017 13:18

Srbin treba svaki da najmanje troje djece ima i tačka! Ti to pametuj šiptarima i muslimanima.

Name

brle

11.02.2017 17:10

Pa ako diskriminise narod koji je glasao za njega, kako mogu drukcije djeca proci. Logicno.

ODGOVORITE
Name

hiperion

11.02.2017 20:51

Nije tačno vlast diskriminiše samo tuđu djecu.

ODGOVORITE