"Свака полит. протува билда национализам"

Представници Републике Српске у Сарајеву имају механизам да потпуно блокирају доношење одлука у институцијама БиХ, тврди за „ЕуроБлиц“ познавалац политичког система БиХ Вехид Шехић.

Босна и Херцеговина 11.02.2017 | 08:48
"Свака полит. протува билда национализам"
Питање могућих блокада заједничких институција поново се наметнуло након позива председника РС Милорада Додика политичарима из СДС, ПДП и НДП, који су у коалицији са СДА у Сарајеву, да без одлагања напусте заједничке институције до истека рока до кога БиХ може да обнови тужбу против Србије – 27. фебруара.

"Уколико Изетбеговић остане при свом ставу и подржи ревизију поступка против Србије, позивам СДС, ПДП и НДП да трајно напусте заједничке институције БиХ, што ће учинити и представници СНСД", рекао је Додик.

Шехић тврди да би недолазак представника из РС на седнице Савета министара и Парламентарне скупштине БиХ значио потпуну блокаду доношења било каквих одлука у институцијама БиХ.

"Уколико посланици из РС не би присуствовали седницама Парламентарне скупштине БиХ, то значи да се не може ништа урадити јер нема ентитетске већине. Не постоји могућност да се уместо њих именују други посланици. Посланика у БиХ не може да смени ни његова странка, јер је власник свог мандата. Када је у питању Вијеће народа БиХ, недолазак Срба значио би да нема комплетног клуба делегата једног народа", прецизира Шехић, бивши члан Централне изборне комисије БиХ.



Када је реч о евентуалном повлачењу из Савета министара БиХ, председник СДС Вукота Говедарица тврди да то не би имало смисла, јер би министре из РС заменили њихови заменици - Бошњаци и Хрвати. Говерадица се позива на измене пословника које је наметнуо бивши високи представник у БиХ Мирослав Лајчак.

Међутим, Вехид Шехић тврди да би изостанак три министра из РС блокирао рад Савета министара БиХ и да је немогуће да у њихове фотеље ускоче заменици.

"Заменицима овлаштење дају министри, не може без тога. Заменик може само по овлаштењу министра да предузима неке радње, а не може да одлучује у име њега – категоричан је Шехић.

И поред поруке председника НДП Драгана Чавића да се треба повући из Сарајева, уколико ревизија тужбе против Србије заиста оде у Међународни суд правде у Хагу, Савез за промене још није заузео јединствен став о овом питању.

Председништво СДС данас ће разматрати даље потезе, али извори „ЕуроБлица“ кажу да не треба очекивати драстичне потезе. Бар не за сада.

"Повлачење из институција Бакир Изетбеговић би искористио као „доказ“ да је Република Српска та која блокира БиХ, да је потребно редефинисати ентитетско гласање у парламенту, и то баш у време када се све гласније прича о променама Устава БиХ. Интерес РС, али и Србије, јесте да се о овом питању не диже превелика бука, јер су шансе за ревизију тужбе никакве", кажу извори „ЕуроБлица“.

Шта год да буде епилог, чињеница је да је најављена ревизија тужбе против Србије разорила поверење у владајућој коалицији на нивоу БиХ. Евентуално повлачење представника РС из заједничких институција био ударац који би најјаче до сада заљуљао будућност БиХ. Да ствар буде гора, Изетбеговић је очигледно свестан тога, што се види из његове изјаве да БиХ улази у највећу постдејтонску кризу.

За критичара и књижевника Енвера Казаза, Бакир Изетбеговић је очигледно неодговоран политичар, а то аргументује чињеницом да није формирао озбиљан стручни тим који би испитао могућност ревизије тужбе против Србије. Да јесте, сматра Казаз, тај тим би радио јавно, а јавност би благовремено била обавештена о евентуално новим доказима и била би покренута озбиљнија друштвена расправа.



"Будући да Изетбеговић није демократичан, него политичар тоталитарног калибра, он је ствар довео до крајњег рока одлучивања, а онда покушава себе приказати као великог браниоца некаквог бошњачког достојанства. На тај начин је само разбуктао национализам. Политичари из РС су једва дочекали такав потез, па су и они почели да разбуктавају национализам. Уместо рационалне расправе о прошлости и суочења с оним што се збивало у крвавом рату у БиХ, добијамо узаврелу политичку сцену, где свака политичка протува билда свој национализам", каже Казаз за „ЕуроБлиц“.

Говорећи о коначном исходу овог случаја, Казаз каже да је „врло јасно“ да би, у случају покретања ревизија, Суд тешко дао зелено светло.

"На основу онога што смо могли чути у јавности нема нових, јаких доказа којима би се правно аргументовало покретање ревизије. Али, ако нема такве расправе у јавности, онда је питање да ли су бошњачки политички и правни аматери заправо манипулисали тако важним питањем. У првом тренутку ми се чини да је најважније смиривање страсти. Емоционалистичке реакције неће ни бошњачки ни српски друштвени простор одвести нигде", закључује Казаз.

Извор: Еуроблиц

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Тузла

11.02.2017 08:10

Не требају нам објасне ја, кратко и јасно, ДОСТА национализма и лазног патриотизма. Идемо у бољу будућност, збогом судовима и ратним прицама. Идемо даље уз сузивот са свима!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ТУЗЛА

11.02.2017 09:32

Идите ви пред скупстину БИХ па тамо ДЕРИТЕ СЕ И ВИЦИТЕ Бакиру а не нама овде просипат маглу. Зауставите њега па цете боље проци. Ко зели са вама да зиви јос, нецемо такве превртљивце у насим зивотима.

Name

реx

11.02.2017 09:48

Никад нисам гласо за Бакир ал од сад хоцу свидза ми се како се понаса према тузби тако и треба сву подрску има од Босанаца...

Name

мрки

11.02.2017 12:35

Потписујем уколико Србија призна Косово.

Name

Ре

11.02.2017 16:33

Тузлак вјеровасмо ми вама до 15 маја 92и и ти би поново то браство јединство и цеко прилику

Name

Ре

11.02.2017 16:43

Потписујем и ја кад признате рс а и то це ускоро бит а косово је свакако србија

Name

Аналyст

11.02.2017 08:23

Када нема пара, послова и перспективе, увијек се мозе наци контроверза која це кримосима омогуцити нову побједу на изборима. Једноставан и провидан рецепт који назалост јос увијек пали?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

11.02.2017 09:26

Ако Цвијановицка јавно казе да неце реци са ким се састала у Америци,и то свом народу,засто би Изетбеговиц несто износио јавно и то ста стоји у тузби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре цвијет

11.02.2017 09:47

И ти се пестављас цвијет а не казес који,а љиљан вјероватно.

Name

Ре

11.02.2017 16:40

Ма процито би бакир ста тамо стоји али незна и њему други напису какав он и тузба обицан клосар

Name

ре ре Тузла

11.02.2017 10:15

Ти то несто својатас као своје,уосталом сто се бојите ако нисте криви,напротив Србија има прилику своју невиност доказати.Зивио сам на граници са Србијом и видио безброј војника обуцених у униформу ЈНА који су под пуном ратном опремон укљуцујуци и орудја из Србије улазили у Босну.Гранатирања из Србије свакодневна отд.Али ето сад прилике да се невиност доказе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре Тузла

11.02.2017 10:59

То је проблем сто си ти гледо и ниста ниси ни видио. САМО ПРЕД СКУПСТИНУ бих тамо се дерите и плаците.Тамо вам је адреса за лицемерство. Нецемо свама висе никада. Сви су видјели КОСТЕ.

Name

Ре

11.02.2017 11:20

Вазно је да су видјели они који треба да виде,пресуде то потврдјују,сто си ти нецовјек па то занемарујес,није мој,него твој проблем.

Name

Ре Ре Тузла

11.02.2017 16:35

Карма ис а битцх. Карма је на свом путу полако гази и меље. Све по заслузи...Како је ко заслужио тако нек и буде..

Name

ре ре Тузла

11.02.2017 17:21

Потпуно се слазем као сто си рекао КАКО ЈЕ КО ЗАСЛУЗИО ТАКО НЕКА БУДЕ, зато вас јос тразе по сумама и горама.

Name

Дјекна

12.02.2017 17:51

У масину смо гурнути1991ве и неце нас лако пустити из ње.

ОДГОВОРИТЕ