Ако пијете парацетамол, ово би обавезно требало да знате

Парацетамол је најпопуларнија таблета против болова на свету и доступна је у многим комбинацијама. Користи се за спуштање температуре и за отклањање симптома прехладе и грипа. Ипак, будите опрезни, јер нова студија показује да прекомерно конзумирање парацетамола може да буде фатално за функције јетре.

Здравље 10.02.2017 | 16:15
Ако пијете парацетамол, ово би обавезно требало да знате
Парацетамол је почео да се продаје 1955. године као лек против температуре и болова код деце, а постао је врло популаран захваљујући томе што нема знатнијих нуспојава.

Студија коју су радили истраживачи с универзитета у Единбургу и Ослу и шкотска национална Служба за трансфузију показује да овај аналгетик изазива оштећења на јетри на нивоу цирозе и хепатитиса. Сматрају да је прекомерна употреба овог лека главни узрок акутног запаљења јетре у западном свету.

Научници су проучавали утицај парацетамола на ћелије јетре. Открили су да прекомерна употреба парацетамола може да оштети виталне структуралне везе између суседних ћелија у ткиву јетре. Када се те везе, које су иначе чврсте, поремете, структура јетре се оштети и она не може нормално да функционише. Та врста оштећења укључује хепатитис, цирозу и карцином, а до сада није била повезивана с токсичношћу парацетамола.

"За већину људи широм света парацетамол је први избор, јер је јефтин и делотворан. Међутим, оштећење јетре проузроковано лековима је важан клинички проблем и изазов за развој безбеднијих лекова. Резултати наше студије јачају потребу за разумном употребом парацетамола и могу да помогну да откријемо како да спречимо штету проузроковану његовим коришћењем", рекао је доктор Леонард Нелсон, коаутор студије.

Људи често олако узимају парацетамол и мисле да није проблем ако узму неколико таблета више од препоручене дневне дозе. Следећи пут када почнете да пијете парацетамол, добро размислите о томе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар