Пресуда Караџићу најслабија тачка Сарајева

Поновни покушај Сарајева да Београд доведе у везу са геноцидом, који је пропао 2007. године, осуђен је на неуспјех уколико докази буду тражени у првостепеној пресуди некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, пише данашња “Политика”.

Република Српска 10.02.2017 | 10:15
Пресуда Караџићу најслабија тачка Сарајева
Један од Караџићевих адвоката Горан Петронијевић појашњава да је другостепени поступак Караџићу у току, али да се Тужилаштво није жалило на ту тачку пресуде, што значи да је она и прије окончања тог поступка постала правоснажна.

“То говори да је `босанска` страна слабија у чињеничном стању, него што је била прије пресуде Караџићу, односно када је тужба подигнута”, сматра Петронијевић.

Он подсјећа да је Караџића ослобођен тачке оптужнице за геноцид у седам општина, па самим тим за “геноцид не може бити крив ни неко други”.

“Уколико би другостепено веће преиначило пресуду, па огласило Караџића кривим и за ту тачку, онда би постојала евентуална опасност да се и српско руководство доведе у везу са тим. Међутим, другостепена одлука за Караџића неће бити донесена до краја 2018. године, а друга ствар, сигурно неће нешто такво да се деси јер је та тачка правоснажно отпала и у случају Момчила Крајишника”, рекао је Петронијевић.

Коментаришући тврдње дијела сарајевске јавности да за подношење жалбе на ранију пресуду није потребно никакво изјашњавање Предсједништва БиХ, те да не постоји ни теоретска могућност да српски члан Предсједништва Младен Иванић блокира обнову поступка против Србије, Петронијевић је рекао да то није тачно.

“Према Дејтонском уставу сва спољнополитичка питања, укључујући и ово, захтевају консензус ентитета”, указао је Петронијевић.

Он је подсјетио да тога није било када се тужба подносила и да је све почело када је Алија Изетбеговић дао некакво пуномоћје преко тадашњег министра спољних послова БиХ Мухамеда Шаћирбеја, адвокату у САД, па је то онда оснажено одлуком тадашње Владе или Предсједништва и накнадно су томе приступили Хрвати.

“Дакле, није било легитимитета за подношење тужбе, Међународни суд правде требало је да је одбаци, али је грешка нашег правног тима што се није на то позивао”, рекао је Петронијевић.

Он је закључио да Међународни суд правде не би требало да прихвати захтјев за ревизију, да нема правног предуслова за то, али, како каже, ништа није искључено јер “тај суд није увијек био доследан у својим одлукама”.

(Политика)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бок

10.02.2017 09:38

Пустите нека то ријеши суд а ви радите свој посао и цао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

10.02.2017 09:48

Браво

Name

Ц

10.02.2017 10:37

Ваљда је суд најмјеродавнији, не знам цему тоилика фрка

Name

Реалист

10.02.2017 12:26

А сто се то ми бојимо ревизије тузбе.Треба пустити суд нека одлуци у противном свако противљење само це нам стетити и довести нас у незавидан полозај у коме медјународна заједница цијени да нас је страх да смо уцинили геноцид.Ако нисмо нисмо а ако јесмо треба да плате сви они који су у томе уцествовали.Ако додје до одбијања ревизије изгубили смо Косово и Метохију.То је логицна трговина.Ни Руси онда неце ни мрднути.Србија це платити тај цех а ми цемо онда и даље трпети насег "ТАТУ ДОДИКА"Све има своју цену.

Name

Лав

11.02.2017 00:30

И није босанска страна него босњацка босна и херцеговина не подноси тузбу него један дио бих или један националиста бакир иxетбеговиц.

Name

Србин

11.02.2017 00:39

Не боје се срби истине нисмо ми фукаре као неки ми се бојимо неистине и неправде коју је тај исти суд донио србском народу цињеница насера ослободили за убијене цивиле да образлозењем био легитимни вонни циљ е тога се срби боје.

Name

Озрен гора

11.02.2017 00:46

Овај суд да је суд треба додјелит ордење карадзицу и младицу јер су први на балкану стали на црту алкаиди и дзихаду сваки дан имамо доказе свами убијени дзихадиста ратово је у бих алијини и клинтонови ратници али лбадва су прлслост недан горњи један доњи.

Name

Врс

11.02.2017 00:47

Смрт дзихаду зивјела рс и бих.

Name

Када се већ спомиње правосуђе

10.02.2017 10:30

Чињеница да треба Високи судски и тужилачки савјет испретумбати односно донијети нове законе као што су говорили Мектић и Босић је именовање Младена Митровића за главног тужиоца новог окружног тужилаштва у Приједору.То Тегелтија части Митровића за добро урађен посао у поступку против Тихомира Глигорића и психички уништеног човјека Жељка Вулића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.02.2017 00:50

Сто се тице оне лопине глигорица и није цовјек никад ни био.