Presuda Karadžiću najslabija tačka Sarajeva

Ponovni pokušaj Sarajeva da Beograd dovede u vezu sa genocidom, koji je propao 2007. godine, osuđen je na neuspjeh ukoliko dokazi budu traženi u prvostepenoj presudi nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, piše današnja “Politika”.

Republika Srpska 10.02.2017 | 10:15
Presuda Karadžiću najslabija tačka Sarajeva
Jedan od Karadžićevih advokata Goran Petronijević pojašnjava da je drugostepeni postupak Karadžiću u toku, ali da se Tužilaštvo nije žalilo na tu tačku presude, što znači da je ona i prije okončanja tog postupka postala pravosnažna.

“To govori da je `bosanska` strana slabija u činjeničnom stanju, nego što je bila prije presude Karadžiću, odnosno kada je tužba podignuta”, smatra Petronijević.

On podsjeća da je Karadžića oslobođen tačke optužnice za genocid u sedam opština, pa samim tim za “genocid ne može biti kriv ni neko drugi”.

“Ukoliko bi drugostepeno veće preinačilo presudu, pa oglasilo Karadžića krivim i za tu tačku, onda bi postojala eventualna opasnost da se i srpsko rukovodstvo dovede u vezu sa tim. Međutim, drugostepena odluka za Karadžića neće biti donesena do kraja 2018. godine, a druga stvar, sigurno neće nešto takvo da se desi jer je ta tačka pravosnažno otpala i u slučaju Momčila Krajišnika”, rekao je Petronijević.

Komentarišući tvrdnje dijela sarajevske javnosti da za podnošenje žalbe na raniju presudu nije potrebno nikakvo izjašnjavanje Predsjedništva BiH, te da ne postoji ni teoretska mogućnost da srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić blokira obnovu postupka protiv Srbije, Petronijević je rekao da to nije tačno.

“Prema Dejtonskom ustavu sva spoljnopolitička pitanja, uključujući i ovo, zahtevaju konsenzus entiteta”, ukazao je Petronijević.

On je podsjetio da toga nije bilo kada se tužba podnosila i da je sve počelo kada je Alija Izetbegović dao nekakvo punomoćje preko tadašnjeg ministra spoljnih poslova BiH Muhameda Šaćirbeja, advokatu u SAD, pa je to onda osnaženo odlukom tadašnje Vlade ili Predsjedništva i naknadno su tome pristupili Hrvati.

“Dakle, nije bilo legitimiteta za podnošenje tužbe, Međunarodni sud pravde trebalo je da je odbaci, ali je greška našeg pravnog tima što se nije na to pozivao”, rekao je Petronijević.

On je zaključio da Međunarodni sud pravde ne bi trebalo da prihvati zahtjev za reviziju, da nema pravnog preduslova za to, ali, kako kaže, ništa nije isključeno jer “taj sud nije uvijek bio dosledan u svojim odlukama”.

(Politika)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bok

10.02.2017 10:38

Pustite neka to riješi sud a vi radite svoj posao i cao.

ODGOVORITE
Name

b

10.02.2017 10:48

Bravo

Name

C

10.02.2017 11:37

Valjda je sud najmjerodavniji, ne znam cemu toilika frka

Name

Realist

10.02.2017 13:26

A sto se to mi bojimo revizije tuzbe.Treba pustiti sud neka odluci u protivnom svako protivljenje samo ce nam stetiti i dovesti nas u nezavidan polozaj u kome medjunarodna zajednica cijeni da nas je strah da smo ucinili genocid.Ako nismo nismo a ako jesmo treba da plate svi oni koji su u tome ucestvovali.Ako dodje do odbijanja revizije izgubili smo Kosovo i Metohiju.To je logicna trgovina.Ni Rusi onda nece ni mrdnuti.Srbija ce platiti taj ceh a mi cemo onda i dalje trpeti naseg "TATU DODIKA"Sve ima svoju cenu.

Name

Lav

11.02.2017 01:30

I nije bosanska strana nego bosnjacka bosna i hercegovina ne podnosi tuzbu nego jedan dio bih ili jedan nacionalista bakir ixetbegovic.

Name

Srbin

11.02.2017 01:39

Ne boje se srbi istine nismo mi fukare kao neki mi se bojimo neistine i nepravde koju je taj isti sud donio srbskom narodu cinjenica nasera oslobodili za ubijene civile da obrazlozenjem bio legitimni vonni cilj e toga se srbi boje.

Name

Ozren gora

11.02.2017 01:46

Ovaj sud da je sud treba dodjelit ordenje karadzicu i mladicu jer su prvi na balkanu stali na crtu alkaidi i dzihadu svaki dan imamo dokaze svami ubijeni dzihadista ratovo je u bih alijini i klintonovi ratnici ali lbadva su prlslost nedan gornji jedan donji.

Name

Vrs

11.02.2017 01:47

Smrt dzihadu zivjela rs i bih.

Name

Kada se već spominje pravosuđe

10.02.2017 11:30

Činjenica da treba Visoki sudski i tužilački savjet ispretumbati odnosno donijeti nove zakone kao što su govorili Mektić i Bosić je imenovanje Mladena Mitrovića za glavnog tužioca novog okružnog tužilaštva u Prijedoru.To Tegeltija časti Mitrovića za dobro urađen posao u postupku protiv Tihomira Gligorića i psihički uništenog čovjeka Željka Vulića

ODGOVORITE
Name

Doboj

11.02.2017 01:50

Sto se tice one lopine gligorica i nije covjek nikad ni bio.