Лијече апаратима старим и 50 година

Намјештај, ЕКГ апарати, аспиратори, респиратори, стерилизатори, апарати за притисак и други медицински инструменти у појединим домовима здравља у Републици Српској стари су и по 50 година, па здравствени радници с правом жељно ишчекују набавку нове опреме.

Република Српска 10.02.2017 | 08:50
Лијече апаратима старим и 50 година
Сњежана Стојановић, директор Дома здравља у Братунцу, каже да је опрема дотрајала, а читава зграда Дома здравља наново се прави.

"Па од седамдесетих година прошлог вијека ништа нисмо добијали, значи опрема је толико стара, скоро 50 година, буквално. Имали смо мале донације, скоро безначајне наших домаћих привредника, уз чију помоћ смо набавили два аспиратора за бебе. А наша најновија опрема је стара по 30 година, то све говори", казала је Стојановићева.

Она је нагласила да жељно очекују ту нову опрему, која им је обећана из ресорног министарства.

Тихомир Михајловић, директор Дома здравља Градишка, навео је да би теренска амбуланта у Дубравама требало да добије сву нову опрему, јер је и објекат направљен наново.

"Опрема која је ту била је стара колико и амбуланта, по десет-двадест година. Драго нам је да ће баш у тој амбуланти, гдје има доста бошњачког становништва, бити све ново, што ће допринијети већем задовољству наших пацијената", истакао је Михајловић.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске је саопштено да, иако су домови здравља у надлежности општина, протеклих година су од стране ове институције уложена значајна средства у изградњу, реконструкцију и опремање амбуланти породичне медицине у Републици Српској.

"У оквиру Пројекта 'Јачање здравственог сектора (ХСЕП АФ)' потписан је уговор вриједан укупно 1.157.469 КМ са ПДВ-ом за набавку медицинске опреме за амбуланте породичне медицине у оквиру 16 домова здравља", саопштено је из Министарства.

Ради се о објектима домова здравља или амбулантама тих домова здравља у Бањалуци, Бијељини, Братунцу, Броду, Чајничу, Добоју, Гацку, Градишци, Козарској Дубици, Лакташима, Лопарама, Невесињу, Приједору, Рудом, Сребреници и Зворнику.

"Ријеч је о најразличитијој опреми широког спектра потребној за рад тимова породичне медицине, од намјештаја, гинеколошких столица, ЕКГ апарата, глукометара, аспиратора, респиратора, стетоскопа, стерилизатора, инхалатора и осталих медицинских инструмената", прецизирали су у Министарству.

"Прије неколико дана потписан је уговор за санацију дијела објекта Дома здравља Котор Варош, укупне вриједности 354.693,58 КМ. Планирана је  замјена дијела кровне конструкције, замјена фасадне столарије, израда термофасаде и фасаде, санација четири санитарна чвора, замјена котловнице за гријање и друго", навели су у Министарству.

Владо Бибић, директор Дома здравља "Свети Пантелејмон" Котор Варош, казао је да је ово веома значајан пројекат и да ће бити ријешени неки од највећих проблема у овом објекту.

"Фасада и столарија нису реновиране од када је Дом здравља изграђен почетком седамдесетих година прошлог вијека. То најбоље говори само за себе какво је стање било, а и опрема је стара и дотрајала", нагласио је Бибић.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

yугословен

10.02.2017 08:06

У ТУЗЛИ ИМА УКЦ ГРАДИНА И КЛИНИКА ЗА СРЦЕ НАЈБОЉИ У ЕВРОПИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

10.02.2017 09:12

Да био је тамо мој кум Каже да је одушевљење односом струком и организацијом рада

Name

Румун

10.02.2017 09:12

Треба понудити игору додином да набави нове апарате

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

10.02.2017 09:17

У Б.ЛУЦИ НА ХИРУРГИЈ ПАЦИЈЕНТИ МОРАЈУ КУПОВАТИ ЗАВОЈЕ, НИ ТО НЕМАЈУ, БРУКА И СРАМОТА. КАД ТОМЕ ДОДАШ ОНО ШТО ЈОШ ДАШ ДОКТОРУ, ИСПЛАТНИЈЕ ЈЕ ОТИЋИ НА ПРИВАТНУ КЛИНИКУ. ДНО ДНА, САМО СЕ ПИТАМ КОМЕ ПЛАЋАМ ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ МИНИСТРЕ БОГДАНИЋУ

ОДГОВОРИТЕ