Liječe aparatima starim i 50 godina

Namještaj, EKG aparati, aspiratori, respiratori, sterilizatori, aparati za pritisak i drugi medicinski instrumenti u pojedinim domovima zdravlja u Republici Srpskoj stari su i po 50 godina, pa zdravstveni radnici s pravom željno iščekuju nabavku nove opreme.

Republika Srpska 10.02.2017 | 08:50
Liječe aparatima starim i 50 godina
Snježana Stojanović, direktor Doma zdravlja u Bratuncu, kaže da je oprema dotrajala, a čitava zgrada Doma zdravlja nanovo se pravi.

"Pa od sedamdesetih godina prošlog vijeka ništa nismo dobijali, znači oprema je toliko stara, skoro 50 godina, bukvalno. Imali smo male donacije, skoro beznačajne naših domaćih privrednika, uz čiju pomoć smo nabavili dva aspiratora za bebe. A naša najnovija oprema je stara po 30 godina, to sve govori", kazala je Stojanovićeva.

Ona je naglasila da željno očekuju tu novu opremu, koja im je obećana iz resornog ministarstva.

Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja Gradiška, naveo je da bi terenska ambulanta u Dubravama trebalo da dobije svu novu opremu, jer je i objekat napravljen nanovo.

"Oprema koja je tu bila je stara koliko i ambulanta, po deset-dvadest godina. Drago nam je da će baš u toj ambulanti, gdje ima dosta bošnjačkog stanovništva, biti sve novo, što će doprinijeti većem zadovoljstvu naših pacijenata", istakao je Mihajlović.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je saopšteno da, iako su domovi zdravlja u nadležnosti opština, proteklih godina su od strane ove institucije uložena značajna sredstva u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje ambulanti porodične medicine u Republici Srpskoj.

"U okviru Projekta 'Jačanje zdravstvenog sektora (HSEP AF)' potpisan je ugovor vrijedan ukupno 1.157.469 KM sa PDV-om za nabavku medicinske opreme za ambulante porodične medicine u okviru 16 domova zdravlja", saopšteno je iz Ministarstva.

Radi se o objektima domova zdravlja ili ambulantama tih domova zdravlja u Banjaluci, Bijeljini, Bratuncu, Brodu, Čajniču, Doboju, Gacku, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Loparama, Nevesinju, Prijedoru, Rudom, Srebrenici i Zvorniku.

"Riječ je o najrazličitijoj opremi širokog spektra potrebnoj za rad timova porodične medicine, od namještaja, ginekoloških stolica, EKG aparata, glukometara, aspiratora, respiratora, stetoskopa, sterilizatora, inhalatora i ostalih medicinskih instrumenata", precizirali su u Ministarstvu.

"Prije nekoliko dana potpisan je ugovor za sanaciju dijela objekta Doma zdravlja Kotor Varoš, ukupne vrijednosti 354.693,58 KM. Planirana je  zamjena dijela krovne konstrukcije, zamjena fasadne stolarije, izrada termofasade i fasade, sanacija četiri sanitarna čvora, zamjena kotlovnice za grijanje i drugo", naveli su u Ministarstvu.

Vlado Bibić, direktor Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" Kotor Varoš, kazao je da je ovo veoma značajan projekat i da će biti riješeni neki od najvećih problema u ovom objektu.

"Fasada i stolarija nisu renovirane od kada je Dom zdravlja izgrađen početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka. To najbolje govori samo za sebe kakvo je stanje bilo, a i oprema je stara i dotrajala", naglasio je Bibić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

yugosloven

10.02.2017 08:06

U TUZLI IMA UKC GRADINA I KLINIKA ZA SRCE NAJBOLJI U EVROPI

ODGOVORITE
Name

Čovjek

10.02.2017 09:12

Da bio je tamo moj kum Kaže da je oduševljenje odnosom strukom i organizacijom rada

Name

Rumun

10.02.2017 09:12

Treba ponuditi igoru dodinom da nabavi nove aparate

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

10.02.2017 09:17

U B.LUCI NA HIRURGIJ PACIJENTI MORAJU KUPOVATI ZAVOJE, NI TO NEMAJU, BRUKA I SRAMOTA. KAD TOME DODAŠ ONO ŠTO JOŠ DAŠ DOKTORU, ISPLATNIJE JE OTIĆI NA PRIVATNU KLINIKU. DNO DNA, SAMO SE PITAM KOME PLAĆAM ZDRAVSTVENO OSIGURANJE MINISTRE BOGDANIĆU

ODGOVORITE