Коментар: Звездина "армија" не мисли на Москву, чека је Ниш, па напад на Топ 8!

Како су уопште кошаркаши Црвене звезде могли да победе ЦСКА? Да одиграју савршену одбрану, као у Београду, да буду сјајни у нападу, као у Београду, да буду комплетни и да ЦСКА буде мало испод уобичајеног нивоа. Као што је и био крајем прошле године у нестварној серији победа црвено-белих. То не значи да се умањује тај тријумф, већ да је то било истинско чудо, као и када је Фенербахче бачен на колена у гротлу некадашњег "Пионира". Да нису чуда, дешавала би се сваки дан каже тренер Дејан Радоњић, а то није могуће. . .

Кошарка 11.02.2017 | 23:50
Коментар: Звездина "армија" не мисли на Москву, чека је Ниш, па напад на Топ 8!
Зато је било очекивано да Звезда поклекне у Москви (102:80), где је доживела трећи узастопни пораз у свим такмичењима. Зато би морала да се пронађе посебна реч да је добила европског првака и у гостима после подвига пред својим навијачима када је "армија" положила оружје. Јесу Радоњићеви изабраници више пута показали да могу да се носе са великанима и далеко скупљим екипама, и да кошарку не игра само новац, али је то у четвртак једноставно било немогуће.

Више него мотивисани били су играчи ЦСКА да се освете за београдски пораз. Толико су "нашпановани" ушли у меч да су погодили првих седам покушаја за тројку! Звезда је у првој четвртини за два поена шутирала савршених 9/9 и притом одиграла врло добру одбрану, а примила је чак 33 поена (колико некад прими за полувреме), па је јасно да је на другој страни била машина која цепа мрежицу.

Московљани су на крају имали сјајне проценте шута, за два поена 22/32, тројке 13/22, слободна бацања 19/20, уз чак 33 скока наспрам свега 16 Звездиних и 27 асистенција на 18 Београђана. Тиме је 20 изгубљених лопти неутралисано иако их је Звезда имала подношљивих 12.

Јасно је било да ће Звезда у неком тренутку морати да падне у форми, и можда за њу није лоше што се то сад догодило. Претходна серија од седам победа није могла да траје до краја сезоне. Порази од Ефеса и ЦСКА нису толико болни, онај у вечитом дербију је спречио да се обори рекорд узастопних тријумфа у АБА лиги, па су стали на 20 победа заредом.

За црвено-беле је битно да се врате на победички колосек на Јадрану (у недељу дочекује Цибону, у уторак гостује Карпошу) пред Куп Радивоја Кораћа, јер их чека прва од три овосезонске борбе за трофеје. И након завршног турнира у Нишу, можда и најважније битке на путу до Топ 8 Евролиге. Звезда ће најпре 23. фебруара угостити Галатасарај и другог дана марта дочекати Бамберг. Ако положи још два испита пред својим навијачима, закуцала би на врата одабраног друштва.

Шта је за то потребно? Одбрана, Стефан Јовић и освежење! А, много тога не зависи од њих самих...

Ритам је немилосрдан одавно, умор је почео да узима маха, па су повреде кројиле тим. Зато је Звезди потребно да се освежи колико је могуће и да што пре буде комплетна како би могла да одговори на све изазове и да се носи са европским великанима.

Уједно, одбрана мора опет да буде на оном нивоу који излуђује ривале, која је Макаби оставила на 58, ЦСКА у Београду на 67, Басконију на страни на 69, а Реал код куће на 70 поена. Није то никаква тајна, али да би тако било, Звезди су потребни сви играчи спремни и здрави, што тренутно није ситуација. Како је током три последња пораза примила у просеку око 90 поена, од Ефеса и Партизана по 86, од ЦСКА 102, евидентно је који кључ отвара врата успеха.

Јасно је и да Звезди много недостаје повређени Стефан Јовић. Од репрезентативног плеја зависи готово све у нападу, нема те офанзивне лакоће, фале његове асистенције, а и његов допринос у одбрани је и те како видљив. Недостаје и Немања Дангубић кога је повреда пресекла у успону форме и од Панатинаикоса је ван строја. Са њим је одбрана далеко чвршћа, агресивношћу избацује из такта ривале и екипа прима мање поена него што је сада случај.

Нема сумње да је битка у Москви већ архивирана, памтиће је навијачи по 100. европском наступу тихог хероја Бранка Лазића, а Цибона чека већ у недељу. Па гостовање Карпошу, пут у Ниш на Куп Радивоја Кораћа, и онда Галатасарај и Бамберг. Борба за први трофеј у сезони, а онда и за пласман у Топ 8...

УЧИНАК ИГРАЧА ЗВЕЗДЕ ПРОТИВ ЦСКА

ЦСКА - Црвена звезда 102:80 (33:26, 25:20, 19:18, 25:16)

Хала: Мегаспортарена. Гледалаца: 9.042. Судије: Данијел Јерезуело (Шпанија), Емин Могулкоц (Турска), Амит Балак (Израел).

Црвена звезда: Волтерс 7 поена, 2 асистенције, Томпсон 4п, 2 скока, Дангубић, Митровић 16п, 1ск, 9ас, 3 украдене лопте, Лазић 7, 2ск, 2укл, Добрић 5п, 3ск, Симоновић 10, Ракићевић, Џенкинс 12п, 4ас, 3укл, Гудурић 3п, 2ас, Кузмић 10п, 2ск, 1ас, 2укл, Бјелица 6п, 3ск.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар