Komentar: Zvezdina "armija" ne misli na Moskvu, čeka je Niš, pa napad na Top 8!

Kako su uopšte košarkaši Crvene zvezde mogli da pobede CSKA? Da odigraju savršenu odbranu, kao u Beogradu, da budu sjajni u napadu, kao u Beogradu, da budu kompletni i da CSKA bude malo ispod uobičajenog nivoa. Kao što je i bio krajem prošle godine u nestvarnoj seriji pobeda crveno-belih. To ne znači da se umanjuje taj trijumf, već da je to bilo istinsko čudo, kao i kada je Fenerbahče bačen na kolena u grotlu nekadašnjeg "Pionira". Da nisu čuda, dešavala bi se svaki dan kaže trener Dejan Radonjić, a to nije moguće. . .

Košarka 11.02.2017 | 23:50
Komentar: Zvezdina "armija" ne misli na Moskvu, čeka je Niš, pa napad na Top 8!
Zato je bilo očekivano da Zvezda poklekne u Moskvi (102:80), gde je doživela treći uzastopni poraz u svim takmičenjima. Zato bi morala da se pronađe posebna reč da je dobila evropskog prvaka i u gostima posle podviga pred svojim navijačima kada je "armija" položila oružje. Jesu Radonjićevi izabranici više puta pokazali da mogu da se nose sa velikanima i daleko skupljim ekipama, i da košarku ne igra samo novac, ali je to u četvrtak jednostavno bilo nemoguće.

Više nego motivisani bili su igrači CSKA da se osvete za beogradski poraz. Toliko su "našpanovani" ušli u meč da su pogodili prvih sedam pokušaja za trojku! Zvezda je u prvoj četvrtini za dva poena šutirala savršenih 9/9 i pritom odigrala vrlo dobru odbranu, a primila je čak 33 poena (koliko nekad primi za poluvreme), pa je jasno da je na drugoj strani bila mašina koja cepa mrežicu.

Moskovljani su na kraju imali sjajne procente šuta, za dva poena 22/32, trojke 13/22, slobodna bacanja 19/20, uz čak 33 skoka naspram svega 16 Zvezdinih i 27 asistencija na 18 Beograđana. Time je 20 izgubljenih lopti neutralisano iako ih je Zvezda imala podnošljivih 12.

Jasno je bilo da će Zvezda u nekom trenutku morati da padne u formi, i možda za nju nije loše što se to sad dogodilo. Prethodna serija od sedam pobeda nije mogla da traje do kraja sezone. Porazi od Efesa i CSKA nisu toliko bolni, onaj u večitom derbiju je sprečio da se obori rekord uzastopnih trijumfa u ABA ligi, pa su stali na 20 pobeda zaredom.

Za crveno-bele je bitno da se vrate na pobedički kolosek na Jadranu (u nedelju dočekuje Cibonu, u utorak gostuje Karpošu) pred Kup Radivoja Koraća, jer ih čeka prva od tri ovosezonske borbe za trofeje. I nakon završnog turnira u Nišu, možda i najvažnije bitke na putu do Top 8 Evrolige. Zvezda će najpre 23. februara ugostiti Galatasaraj i drugog dana marta dočekati Bamberg. Ako položi još dva ispita pred svojim navijačima, zakucala bi na vrata odabranog društva.

Šta je za to potrebno? Odbrana, Stefan Jović i osveženje! A, mnogo toga ne zavisi od njih samih...

Ritam je nemilosrdan odavno, umor je počeo da uzima maha, pa su povrede krojile tim. Zato je Zvezdi potrebno da se osveži koliko je moguće i da što pre bude kompletna kako bi mogla da odgovori na sve izazove i da se nosi sa evropskim velikanima.

Ujedno, odbrana mora opet da bude na onom nivou koji izluđuje rivale, koja je Makabi ostavila na 58, CSKA u Beogradu na 67, Baskoniju na strani na 69, a Real kod kuće na 70 poena. Nije to nikakva tajna, ali da bi tako bilo, Zvezdi su potrebni svi igrači spremni i zdravi, što trenutno nije situacija. Kako je tokom tri poslednja poraza primila u proseku oko 90 poena, od Efesa i Partizana po 86, od CSKA 102, evidentno je koji ključ otvara vrata uspeha.

Jasno je i da Zvezdi mnogo nedostaje povređeni Stefan Jović. Od reprezentativnog pleja zavisi gotovo sve u napadu, nema te ofanzivne lakoće, fale njegove asistencije, a i njegov doprinos u odbrani je i te kako vidljiv. Nedostaje i Nemanja Dangubić koga je povreda presekla u usponu forme i od Panatinaikosa je van stroja. Sa njim je odbrana daleko čvršća, agresivnošću izbacuje iz takta rivale i ekipa prima manje poena nego što je sada slučaj.

Nema sumnje da je bitka u Moskvi već arhivirana, pamtiće je navijači po 100. evropskom nastupu tihog heroja Branka Lazića, a Cibona čeka već u nedelju. Pa gostovanje Karpošu, put u Niš na Kup Radivoja Koraća, i onda Galatasaraj i Bamberg. Borba za prvi trofej u sezoni, a onda i za plasman u Top 8...

UČINAK IGRAČA ZVEZDE PROTIV CSKA

CSKA - Crvena zvezda 102:80 (33:26, 25:20, 19:18, 25:16)

Hala: Megasportarena. Gledalaca: 9.042. Sudije: Danijel Jerezuelo (Španija), Emin Mogulkoc (Turska), Amit Balak (Izrael).

Crvena zvezda: Volters 7 poena, 2 asistencije, Tompson 4p, 2 skoka, Dangubić, Mitrović 16p, 1sk, 9as, 3 ukradene lopte, Lazić 7, 2sk, 2ukl, Dobrić 5p, 3sk, Simonović 10, Rakićević, Dženkins 12p, 4as, 3ukl, Gudurić 3p, 2as, Kuzmić 10p, 2sk, 1as, 2ukl, Bjelica 6p, 3sk.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar