Дачић: Србија је за стабилност региона

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на министарском састанку "Западнобалканске шесторке" да Србија остаје дубоко посвећена стабилности региона и свом приступном процесу ЕУ, али је оценио и да се критеријуми пооштравају и да чланство постаје "покретна мета".

Србија 09.02.2017 | 20:29
Дачић: Србија је за стабилност региона
Дачић је у говору на састанку у Скопљу истакао и да је Србија отворена за процес помирења, за који су потребни узајамно уважавање и договор, а не једнострани потези.

Он је истакао и да се искрено нада да ће ЕУ уважити напоре које Србија предузима.

"Прва потврда тога биће спремност ЕУ да током ове године омогући отварање већег броја преговарачких поглавља него што смо успели да отворимо у претходне три године, од када смо започели преговоре, односно шест", рекао је Дачић. 

Српски министар је истакао да је ЕУ свесна да њена стабилност и безбедност зависе од стабилности региона, те да је регионална сарадња на Балкану била у највећој мери подстакнута управо процесом европске интеграције.

"Велико је питање какве последице би имао недостатак јасне европске перспективе", нагласио је Дачић и додао да је очигледно да се критеријуми све више пооштравају и да чланство постаје покретна мета, те да је непознаница којом ће се брзином одвијати током периода реформе ЕУ, која је у току. 

Он је приметио да се проширење све ређе помиње као важна политика ЕУ, због свих изазова с којима се ЕУ суочава, попут економских проблема, мигрантске кризе, све присутнијег тероризма и насилног екстремизма, а ове године и избора у Француској, Немачкој, Холандији, чији резултати могу имати последице по будућност Уније.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вуцицу

09.02.2017 19:39

Стабилизујте ви себе манте се глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

и Дацицу

10.02.2017 03:48

А нас оставите на миру и вјерујем да це регион бити доста мирнији

ОДГОВОРИТЕ