Dačić: Srbija je za stabilnost regiona

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na ministarskom sastanku "Zapadnobalkanske šestorke" da Srbija ostaje duboko posvećena stabilnosti regiona i svom pristupnom procesu EU, ali je ocenio i da se kriterijumi pooštravaju i da članstvo postaje "pokretna meta".

Srbija 09.02.2017 | 20:29
Dačić: Srbija je za stabilnost regiona
Dačić je u govoru na sastanku u Skoplju istakao i da je Srbija otvorena za proces pomirenja, za koji su potrebni uzajamno uvažavanje i dogovor, a ne jednostrani potezi.

On je istakao i da se iskreno nada da će EU uvažiti napore koje Srbija preduzima.

"Prva potvrda toga biće spremnost EU da tokom ove godine omogući otvaranje većeg broja pregovaračkih poglavlja nego što smo uspeli da otvorimo u prethodne tri godine, od kada smo započeli pregovore, odnosno šest", rekao je Dačić. 

Srpski ministar je istakao da je EU svesna da njena stabilnost i bezbednost zavise od stabilnosti regiona, te da je regionalna saradnja na Balkanu bila u najvećoj meri podstaknuta upravo procesom evropske integracije.

"Veliko je pitanje kakve posledice bi imao nedostatak jasne evropske perspektive", naglasio je Dačić i dodao da je očigledno da se kriterijumi sve više pooštravaju i da članstvo postaje pokretna meta, te da je nepoznanica kojom će se brzinom odvijati tokom perioda reforme EU, koja je u toku. 

On je primetio da se proširenje sve ređe pominje kao važna politika EU, zbog svih izazova s kojima se EU suočava, poput ekonomskih problema, migrantske krize, sve prisutnijeg terorizma i nasilnog ekstremizma, a ove godine i izbora u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, čiji rezultati mogu imati posledice po budućnost Unije.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vucicu

09.02.2017 19:39

Stabilizujte vi sebe mante se gluposti

ODGOVORITE
Name

i Dacicu

10.02.2017 03:48

A nas ostavite na miru i vjerujem da ce region biti dosta mirniji

ODGOVORITE