Ратари траже закон о подстицајима

Након што је руководство Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске поднијело апелацију Уставном суду Српске због недовољних средстава за аграр, данас су из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије од ресорног министарства затражили доношење закона о подстицајима, те да расподјела средстава буде јавна.

Република Српска 09.02.2017 | 16:55
Ратари траже закон о подстицајима
Подстицаји увелико касне, кажу у Удружењу, али додају и да очекују оно што им је обећано.

Због лоше аграрне политике - неадекватних и нередовних подстицаја, пољопривредни произвођачи на свом терену губе тржишну утакмицу. "Боље сутра" не обећава ни нови правилник о подстицајима ресорног министарства у којем се наводи да ће бити премија за млијеко када буде средстава.

"Новим правилником је наведено да ће премије за млијеко бити исплаћиване до износа средстава. Ми тако нисмо сигурнои хоћемо ли премије добити 10, 11 или дванаест мјесеци. Значи кад нестане пара, ми премије нећемо добити", огорчен је фармер Драго Томић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије.

Иако је, према ријечима новог руководства Удружења пољопривредних произвођача села Семберјије, у нацрт правилника о подстицајима унесено и 70% приједлога пољопривредника, то није довољно. Захтјеви да буџет за пољопривреду буде повећан није уродио плодом. Ратари су умјесто повећања, добили смањење износа предвиђеног за подстицаје.

"До 2016. износ је био од пет фенинга, а сад су планом предвидјели износ до пет фенинга и опет у складу са планом коришћења тражимо да то буде од пет фенинга. Код млијека је нацртом дошло до смањења са 30 на 25 и стоји износ од 25 фенинга, а не до 25 као код пшенице", истиче Бранимир Андрић, предсједник скупштине Удружења пољопривредних произвођача села Семберије.

Дугови Владе Републике Српске, према мишљењу произвођача, непрестано расту, а подстицаји касне. Једино што одржава производњу јесте извоз пшенице.

"Ту имамо велику срећу, јер се сва пшеница извози за Турску и оног момента кад престане извоз те пшенице ја стварно не знам како ћемо ми даље", истиче предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић.

Пољопривреднике не напушта ни нада да ће и из Аграрног фонда Бијељине за пшеницу добити обећаних два фенинга.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Турска

09.02.2017 19:22

Ми вама серије а ви нама месо и хљеб,има логике немогу глумци бити гладни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меxо

09.02.2017 21:32

Не треба им ниста давати.Све што добију дају на пестициде хербициде инсектициде потровасе нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

09.02.2017 23:41

Подстицај укинути свакако пола неиде у пољопривреду јер да би добио подстицај пола морас дат или нема никако то је јавна тајна

ОДГОВОРИТЕ