Ratari traže zakon o podsticajima

Nakon što je rukovodstvo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podnijelo apelaciju Ustavnom sudu Srpske zbog nedovoljnih sredstava za agrar, danas su iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije od resornog ministarstva zatražili donošenje zakona o podsticajima, te da raspodjela sredstava bude javna.

Republika Srpska 09.02.2017 | 16:55
Ratari traže zakon o podsticajima
Podsticaji uveliko kasne, kažu u Udruženju, ali dodaju i da očekuju ono što im je obećano.

Zbog loše agrarne politike - neadekvatnih i neredovnih podsticaja, poljoprivredni proizvođači na svom terenu gube tržišnu utakmicu. "Bolje sutra" ne obećava ni novi pravilnik o podsticajima resornog ministarstva u kojem se navodi da će biti premija za mlijeko kada bude sredstava.

"Novim pravilnikom je navedeno da će premije za mlijeko biti isplaćivane do iznosa sredstava. Mi tako nismo sigurnoi hoćemo li premije dobiti 10, 11 ili dvanaest mjeseci. Znači kad nestane para, mi premije nećemo dobiti", ogorčen je farmer Drago Tomić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Iako je, prema riječima novog rukovodstva Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberjije, u nacrt pravilnika o podsticajima uneseno i 70% prijedloga poljoprivrednika, to nije dovoljno. Zahtjevi da budžet za poljoprivredu bude povećan nije urodio plodom. Ratari su umjesto povećanja, dobili smanjenje iznosa predviđenog za podsticaje.

"Do 2016. iznos je bio od pet feninga, a sad su planom predvidjeli iznos do pet feninga i opet u skladu sa planom korišćenja tražimo da to bude od pet feninga. Kod mlijeka je nacrtom došlo do smanjenja sa 30 na 25 i stoji iznos od 25 feninga, a ne do 25 kao kod pšenice", ističe Branimir Andrić, predsjednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Dugovi Vlade Republike Srpske, prema mišljenju proizvođača, neprestano rastu, a podsticaji kasne. Jedino što održava proizvodnju jeste izvoz pšenice.

"Tu imamo veliku sreću, jer se sva pšenica izvozi za Tursku i onog momenta kad prestane izvoz te pšenice ja stvarno ne znam kako ćemo mi dalje", ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Poljoprivrednike ne napušta ni nada da će i iz Agrarnog fonda Bijeljine za pšenicu dobiti obećanih dva feninga.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Turska

09.02.2017 19:22

Mi vama serije a vi nama meso i hljeb,ima logike nemogu glumci biti gladni.

ODGOVORITE
Name

mexo

09.02.2017 21:32

Ne treba im nista davati.Sve što dobiju daju na pesticide herbicide insekticide potrovase nas.

ODGOVORITE
Name

Semberac

09.02.2017 23:41

Podsticaj ukinuti svakako pola neide u poljoprivredu jer da bi dobio podsticaj pola moras dat ili nema nikako to je javna tajna

ODGOVORITE