Потврђен велики криминал у УИО БиХ

Због сумње да је приликом увоза гаса у БиХ извршена пореска утаја и штета буџету БиХ, Управа за индиректно опорезивање БиХ недавно је против фирме „Шане & ЦО“ из Брчко дистрикта доставила извјештај Тужилаштву БиХ. БН телевизији је потврђено да је, осим ове фирме, предмет контроле и пословање још неколико увозника гаса из Србије.

Босна и Херцеговина 09.02.2017 | 16:09
Потврђен велики криминал у УИО БиХ
Подсјећамо, о бројним царинским преварама и малверзацијама при увозу гаса, којима је нанесена огромна штета буџету БиХ и Србије, БН телевизија је извјештавала још у новембру прошле године.

Комисија за спољну трговину и царине Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ, након посјете регионалним центрима УИО БиХ, а на основу доступних информација које им је предочио цариник из Регионалног центра Тузла, чије је име познато редакцији БН телевизије, идентификовала је дио незаконитих радњи, које имају обиљежја кривичних дјела – потврђено је БН телевизији у овој Комисији.

„Очигледно да је у неколико задњих година било низ незаконитости, корупционих афера које су захватиле УИО и тим поводом ми смо тражили прегледе, трендове, гдје се највише царини роба“, каже предсједавајући Комисије Шемсудин Мехмедовић.

Међу бројним царинским преварама јесте и неконтролисан увоз гаса у БиХ, чије је узимање узорака, према нашим информацијама, први пут од постојања УИО БиХ узето тек прије пола године. Како БН телевизија сазнаје, провјера валидности робе која се увозила није била у интересу појединих службеника УИО БиХ, који су од тога имали велике користи.

Обимна документација потврђује да је све почело у августу прошле године, када је Одсјек за царинске послове Регионалног центра Тузла наредио да се на граничном прелазу Каракај код Зворника изврши узорковање ауто-гаса из двије цистерне београдских регистарских таблица. За увозника гаса наведена је фирма “Шане & ЦО“ из Брчко дистрикта, која се налази на адреси једног брчанског Рома.

Анализом је утврђено да у једној од цистерни није било узорка, односно ауто-гаса, што је потврђено и у овом записнику о накнадној контроли. Значи, за увоз гаса у БиХ пријављивале су се цистерне у којима није било овог енергента.

Још у септембру прошле године Одсјек за царинске послове Регионалног центра Тузла предложио је накнадне контроле фирми, које су увозиле плин у БиХ. Тек након два мјесеца, послије извјештавања медија, првенствено БН телевизије, Сектор за царине УИО БиХ даје налог за контролу.

„Као резултат свега тога могу рећи да је УИО БиХ средином јануара ове године против Компаније `Шане & ЦО` из Брчко дистрикта поднијела извјештај Тужилаштву БиХ гдје постоји сумња да је оштећен буџет БиХ, да је извршена утаја индиректних пореза, царина, ПДВ-а“, потврдио је БН телевизији портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Занимљиво је да је одмах након поменуте контроле у Каракају, Царинска испостава Зворник увидом у базу података констатовала да се као увозници гаса, осим „Шане & ЦО“, више нису појављивале још неке фирме.

„Прије свега `Нафта Петрол` из Шипова, `ДГ Медиа` из Источног Сарајева, те Компанија `Орбитал плус` из Братунца били су предмет контрола, које смо радили заједно са надлежним ентитетским инспекторатима и у овом тренутку се припремају одређене информације и исто тако врши се контрола пословних партнера“, каже Ковачевић.

Неке од поменутих фирми, како је утврђено накнадним контролама, нису ни пронађене на пријављеним адресама, нити су измиривале обавезе према држави БиХ.

Поступак контролних радњи, према одређеним информацијама, опструисао је помоћник директора Сектора за царине Здравко Цвјетиновић, што је видљиво из докумената да је налоге за контролу издао тек два мјесеца након подношења приједлога. Онда је очигледно да осмишљену превару „увозници“ плина у БиХ нису могли да изврше без помоћи царинских органа и БиХ и Србије.

„Одређене инфромације до којих смо дошли прослиједили смо и Србији, како би и они извршили контролу одређених обвезника које смо ми идентификовали, да ли постоји оштећење њиховог буџета“, напомиње Ковачевић.

И Комисија за спољну трговину и царине Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ је предузела сличне кораке.

„Ми смо тим поводом упутили дописе комисијама надлежних земаља да мало размотримо спољно-трговинску размјену и помогнемо царинским службама и једне и друге земље да сузбијемо такве појаве у будућности“, рекао је Мехмедовић.

Он истиче да криминалци вјешто користе ситуацију, односно оптерећеност политичким проблемима у и око БиХ, те додаје да ће Комисија на сједници, која ће бити одржана следеће седмице, разматрати извјештаје и донијети одређене закључке о незаконитим радњама у УИО БиХ.

О пореским утајама при увозу плина тражили смо и информације од Тужилаштва БиХ и Сипе. Тужилаштво нам је одговорило „без коментара“, а од Сипе није стигао никакав одговор.

На крају, како сазнајемо, и даље се врши огроман притисак на службенике, који су открили низ криминалних радњи у Управи, а које досежу до самог врха менаџмента. Такође, у Управи се проводе истражне радње о томе ко је доставио документацију медијима, а која недвосмислено доказује криминал огромних размјера у УИО БиХ. О притисцима над службеницима, који су открили криминал у Управи, детаљно ћемо извјештавати у наредном периоду.

(БН телевизија)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Самир бих

09.02.2017 15:26

Свака цаст бн-у, сто раскринкава ктиминалца Цвијетиновица, али треба да објави и имена његових помагаца, са Раце, Драгана Драгица и Велимирке Тесиц, који раде за наведеног криминалца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

09.02.2017 17:50

Шане то ме нешто асоцира на "шанер" а шанер а шанер је погодите шта?

Name

Миско

09.02.2017 19:05

Ста је са старим добрим Спиркетом? Он има дјела висе него Иво Андриц.

Name

бн

09.02.2017 19:23

Нек си ти Мангулица поштен. Мислиш да не знамо да ти ово пишеш, јер смо те пријавили директору. Све се зна Мангулице. Пиши шта хоћеш, ал твом криминалу је крај

Name

бн

09.02.2017 19:36

Шта год да напишеш, ти летис. Џаба ти је. Летис због свог криминала, и џаба лажеш на поштене људе

Name

Стево

09.02.2017 22:30

Не знам посао, немам школу, ал хоћу да будем шеф. Тата ми је био у удби, па сам занат изучио.

Name

днк

11.02.2017 13:12

Све су то мале маце за Шпирића и Човића и њихове људе- све полуписмени лопови милионери!

Name

Ево тема

09.02.2017 15:32

Гас петрол и трговина базним уљем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

транге

09.02.2017 15:38

Браво за РТВ БН ,УИО је невидјено легло не криминала него зла,гарантујем да нам неби требали кредити И цуда да се у пола ради постено на царини И управи!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

09.02.2017 15:53

Ти знаш.

Name

Риле

09.02.2017 15:45

Питајте трновског интелектуалца Ристу Симица сто је кад му је понестало пара продавао краве, колико је продао крава да би тог криминалца, кога помињете као организатора криминала у УИО, намирио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз?

09.02.2017 21:40

Питајте Ристу за колико пара је оцаринио пасата и зашто није платио трошкове шпедиције у Орасју ???

Name

цовјек

09.02.2017 15:57

БН ПРВИ И ПРАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

09.02.2017 16:26

Хвала вам пуно, једини сте у дрзави који раскринкавате менадзмент УИО, боље рецено злоцинацку организацију. Сви радници управе су вам захвални јер тиме помазете како нама радницима тако и насој дјеци и васој дјеци. Ваљда цемо те злоцинце послати у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОРТОДОКС

09.02.2017 16:34

Па ти буди звиждач?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.02.2017 16:50

Свака цаст на тексту. Истрајати до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

09.02.2017 17:18

Зар није рецено да се мора знати ције је ста. Дакле и новац од царине мора имати власника. Не мозе дрзава бити власник пара које се наплате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако..

09.02.2017 17:22

То сто се ставља на терет Цвјетиновицу је у потпуности тацно,питање је ста са осталим слузбеницима који му носе хиљадама марака седмицно? Па Р.Ц Тузла је Коза Ностра. Мислим да Ристо и остали цине финансијске,како и полтронске услуге од носења меса сира итд.здравку. Јер је то један обицан ситан цовјек који вази за "опасног" цовјека који заврсава ста хоце уз помоц власти из РС. како и самог директора. Боса., Готија или "Мире Дзакуле" Па ко је направио Павловић Мост да би од њега оцекивао иста постено. И надам се да це се овом мафијасу одузети све сто је стекао од како је у у УиО ако има дрзаве. До тада нека интелектуална елита с С Драгицем на целу прица о постењу. Мислим да це бити потребни велики резови. Ако су насли кривицу нека раде свој посао и тузиластво и суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

09.02.2017 17:43

Свака цаст раднику, познатог редакцији БН-а, када је смогао снаге да се супротстави, односно раскринка злоцинацку организацију коју предводи Здравко Цвјетиновиц а организовао је директор Миро Дзакула. Ваљда це и задузене институције у БиХ конацно да се позабаве са наведеним криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живан

10.02.2017 01:04

Ми смо поштени. Имамо само милион еура и 4 стана. Чак смо и непостеног деду Живана избацили из куће.

Name

Стево

13.02.2017 19:42

Ћути сине Живане. Одацес нас

Name

Кречо И други

22.02.2017 22:17

Здравкове претње преко клана СТЕВИ.

Name

Вратоломац

24.02.2017 22:06

Најомрженији лик у ГРАДУ ЗВОРНИКУ је ЦАРИНИК ЗДРАВКО ЦВЈЕТИНОВИЋ .То мати више неможе родити И Ако се роди неможе а да се не роди ФУКАРА . Погледајте му само фацу из није зрачи похлепа.

Name

праведно би било

09.02.2017 17:51

Провјерити рад појединих спедиција, као нпр. ТРАНСАГЕНТ д.о.о Сарајево. Тамо се дебело муцка у сарадњи с цариницима из Брода и Сарајева. Упоредите им званицна примања с возним парком и имовинским картонима. Све су то наси ма...јаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изет

09.02.2017 17:55

Када неко прочита шта све БНТВ пише о УИО БиХ том Цвјетиновићу и њему послушним радницима стиче утисак да функционишу као добро организована мафијашка група. Па они као да су из Шилерове а не из Бана Лазаревића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно

09.02.2017 18:15

Љиљани Фаладзић новинарки РТВ БН треба додијелити Пулицерову награду за инстраживачко новинарство. Ако након оваквог документаваног извјештавања о криминалним активности у УИНО не додје до судског епилога, сви колективно треба да да се иселимо из БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

09.02.2017 18:19

А где није потврдјен да ми је знати! До цега се год дофатила ова власт све је у криминалу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истражитељи

09.02.2017 18:20

Подршка за БН ТВ. Охрабрен вашим извјештавањем желим да дам свој мали допринос раскриквању злочиначке организације на следећи начин: ударна група за проводјење криминалнох активности Здравка Цвијетиновића са подручија РЦ Тузла је 1. Драган Драгић 2, Шечић Недзад 3. Велимирка Тесић 4. Ивица чавић 5. Зоран Николић 6.Гордана Васић 7. Славица Симић 8. Ристо Симић. 9. Синиша Перендија 10. Јелена Малетић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

09.02.2017 19:05

Истражи ти кога је Цафао суспендовао. И ко је сверцовао. Тај поштени Кртозњак, што се бори да остане шеф Рц, а не зна двије реченице саставити. Мангалица га зову, а цафао га суспендовао због сверца

Name

Шпанац

28.02.2017 17:01

Боље истражите што каже овај што оптужује шефа РЦ ТЗ , ко је из УИО прије пар година путовао у Шпанију И код кога . Знају безбедносне службе Али ћуте . Истражите мало па ће те видјети.

Name

XXX

09.02.2017 18:22

Ја као искусни пророк са Павловића моста тренутно есклизивно потврдјујем да сам у шољи видио проф крај Здравка Цвијетиновица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћуприја

21.02.2017 21:52

НЕМОЈТЕ ЦВЈЕТИНОВИЋА ЧОВЈЕК СЕ РАЗБОЛИО ЛЕЖИ У БЛ НА ЗРАЧЕЊУ ДВА ПУТА ДНЕВНО ПОЧЕО СЕ РАСПАДАТИ .

Name

Рача

22.02.2017 22:22

Даће БОГ...

Name

Бунт

09.02.2017 18:28

Треба заказати протестни скуп испред зграде УИО у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиперион

09.02.2017 18:30

Криминал ма јел могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њоњо

09.02.2017 18:52

Зато се градјанима кад купују робу преко интернета, наплацује царина, спедитерска услуга за све преко 50КМ. Мора се тако јер их мада градјаба, купујуци на тај нацин, онемогуцава да они yо увезу и зарафе своје милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

09.02.2017 18:56

Људи моји да ли је ово могуце,данас цариним кола у Градиској и спедиер ми узме 100 Еура да ми царина прихвати рацун ,то је легализивана пљацка висе се и не крију толико се осилили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина је то

10.02.2017 06:47

Добро си просао. У Броду се на 420€ легално обрацунатих давања додаје 500€ на цасцења цариника (који су плацени за свој посао) и ко зна кога јос. Цак се и фалсификују пецати иностраних фирми и уреда. Иако то сви знају, нико не реагује. Од дрзаве су направили мафијаску колонију.

Name

ЉУБО

09.02.2017 18:58

Ненад Милосевиц це бити застицени сведок против Цвјетиновица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рика

12.02.2017 09:01

Љубо носоња је највеци криминилац у царини.

Name

Пајтоси

21.02.2017 22:31

Кладим се кад је камион нелегално прелазио границу да су тада радили НЕНО И СЛАВИША по захтјеву шефа Цвјетиновића

Name

Питон

09.02.2017 19:01

Љубо у праву си,Милосевиц скупља паре за Цвјетиновица на подрјуцју Руме и Зворника,телефон дрзи у замрзивацу исто као Хасан Плех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каменица

21.02.2017 22:06

Паре искупља НЕНО И СЛАВИША они редовно иду код ЗДРАВКА ЦВЈЕТИНОВИЋА У НОВИ САД КУЋИ У КАМЕНИЦИ ту се са њим састају у кафићу близу ШЕФОВЕ КУЋЕ А шеф живи у НОВОМ САДУ.

Name

Рилеx

09.02.2017 19:01

Ристо сад си надрљо бато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко Мициц

09.02.2017 19:02

Подрска за мој СДС кадар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спедитер

09.02.2017 19:03

Дзакула и Здравко су сувласници терминала у Броду,Добоју......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовиц

09.02.2017 19:05

Беванда и Дзакула ме заврцу,П.С. Ланако-покварени сервер,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вертикала

09.02.2017 20:00

Ово сто се писе је кап воде у мору.Ста је с увозом базног уља,соли за путеве,царињење возила гдје је дрзава остецена за стотине милиона КМ.Ста је са заплињеном робом која се продаје на црно,ста је са заплијењеним пут.возилима која су претворена у гробља и гдје мозете купити разне дијелове као на отпаду,а сва та возила су била у возном стању.Уопсте није вазно ста се увози и колике су царинске дазбине вец је вазно само ИМТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенис

09.02.2017 20:16

Када це у РЦ Мостар поједини одговарати за фингиране пљацке складиста на основу цега се прикривала продаја заплијењених цигарета у огромним колицинама,алкохола и других вриједних роба.Ста је са заплијењеним цигаретама које је границна полиција предала са документацијом које су продате на црно а никада није водјен поступак код надлезних судова.Имена се знају али су покривени и застицени од великих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенисерка

09.02.2017 21:07

Па ја мислим да је све те цигарете попусио Миро Прело све једну на другу..

Name

Мехмедалија Осмиц- синдикат УИНО

09.02.2017 21:27

Нека поднесе захтјев синдикату и у најкраћем року исплатицемо јој опет новчану помоћ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изет

09.02.2017 21:41

БРАЋО МОЈА МИЛА КЕМАЛ ЧАУШЕВИЋ ЈЕ МАЛА МАЦА ЗА МИРУ ЏАКУЛУ;ПА ШТА ОВАЈ УРАДИ ОД КАД ЈЕ НА ЧЕЛУ УИНО ТО ЈЕ КАТАСТРОФА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора

10.02.2017 16:00

Сви који знају о криминалу у Управи треба да пријаве надлезним органима а не да пису по порталима,од тога нема ниста.

Name

Синдикалац

09.02.2017 21:55

Па то би било други пут. Додусе има логике први пут сте јој дали музу да га оплоде 5 хиљада км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возивц

11.02.2017 18:48

Добро и ста ко је ухапсен. . .

ОДГОВОРИТЕ