Potvrđen veliki kriminal u UIO BiH

Zbog sumnje da je prilikom uvoza gasa u BiH izvršena poreska utaja i šteta budžetu BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nedavno je protiv firme „Šane & CO“ iz Brčko distrikta dostavila izvještaj Tužilaštvu BiH. BN televiziji je potvrđeno da je, osim ove firme, predmet kontrole i poslovanje još nekoliko uvoznika gasa iz Srbije.

Bosna i Hercegovina 09.02.2017 | 16:09
Potvrđen veliki kriminal u UIO BiH
Podsjećamo, o brojnim carinskim prevarama i malverzacijama pri uvozu gasa, kojima je nanesena ogromna šteta budžetu BiH i Srbije, BN televizija je izvještavala još u novembru prošle godine.

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, nakon posjete regionalnim centrima UIO BiH, a na osnovu dostupnih informacija koje im je predočio carinik iz Regionalnog centra Tuzla, čije je ime poznato redakciji BN televizije, identifikovala je dio nezakonitih radnji, koje imaju obilježja krivičnih djela – potvrđeno je BN televiziji u ovoj Komisiji.

„Očigledno da je u nekoliko zadnjih godina bilo niz nezakonitosti, korupcionih afera koje su zahvatile UIO i tim povodom mi smo tražili preglede, trendove, gdje se najviše carini roba“, kaže predsjedavajući Komisije Šemsudin Mehmedović.

Među brojnim carinskim prevarama jeste i nekontrolisan uvoz gasa u BiH, čije je uzimanje uzoraka, prema našim informacijama, prvi put od postojanja UIO BiH uzeto tek prije pola godine. Kako BN televizija saznaje, provjera validnosti robe koja se uvozila nije bila u interesu pojedinih službenika UIO BiH, koji su od toga imali velike koristi.

Obimna dokumentacija potvrđuje da je sve počelo u avgustu prošle godine, kada je Odsjek za carinske poslove Regionalnog centra Tuzla naredio da se na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika izvrši uzorkovanje auto-gasa iz dvije cisterne beogradskih registarskih tablica. Za uvoznika gasa navedena je firma “Šane & CO“ iz Brčko distrikta, koja se nalazi na adresi jednog brčanskog Roma.

Analizom je utvrđeno da u jednoj od cisterni nije bilo uzorka, odnosno auto-gasa, što je potvrđeno i u ovom zapisniku o naknadnoj kontroli. Znači, za uvoz gasa u BiH prijavljivale su se cisterne u kojima nije bilo ovog energenta.

Još u septembru prošle godine Odsjek za carinske poslove Regionalnog centra Tuzla predložio je naknadne kontrole firmi, koje su uvozile plin u BiH. Tek nakon dva mjeseca, poslije izvještavanja medija, prvenstveno BN televizije, Sektor za carine UIO BiH daje nalog za kontrolu.

„Kao rezultat svega toga mogu reći da je UIO BiH sredinom januara ove godine protiv Kompanije `Šane & CO` iz Brčko distrikta podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH gdje postoji sumnja da je oštećen budžet BiH, da je izvršena utaja indirektnih poreza, carina, PDV-a“, potvrdio je BN televiziji portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Zanimljivo je da je odmah nakon pomenute kontrole u Karakaju, Carinska ispostava Zvornik uvidom u bazu podataka konstatovala da se kao uvoznici gasa, osim „Šane & CO“, više nisu pojavljivale još neke firme.

„Prije svega `Nafta Petrol` iz Šipova, `DG Media` iz Istočnog Sarajeva, te Kompanija `Orbital plus` iz Bratunca bili su predmet kontrola, koje smo radili zajedno sa nadležnim entitetskim inspektoratima i u ovom trenutku se pripremaju određene informacije i isto tako vrši se kontrola poslovnih partnera“, kaže Kovačević.

Neke od pomenutih firmi, kako je utvrđeno naknadnim kontrolama, nisu ni pronađene na prijavljenim adresama, niti su izmirivale obaveze prema državi BiH.

Postupak kontrolnih radnji, prema određenim informacijama, opstruisao je pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović, što je vidljivo iz dokumenata da je naloge za kontrolu izdao tek dva mjeseca nakon podnošenja prijedloga. Onda je očigledno da osmišljenu prevaru „uvoznici“ plina u BiH nisu mogli da izvrše bez pomoći carinskih organa i BiH i Srbije.

„Određene infromacije do kojih smo došli proslijedili smo i Srbiji, kako bi i oni izvršili kontrolu određenih obveznika koje smo mi identifikovali, da li postoji oštećenje njihovog budžeta“, napominje Kovačević.

I Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH je preduzela slične korake.

„Mi smo tim povodom uputili dopise komisijama nadležnih zemalja da malo razmotrimo spoljno-trgovinsku razmjenu i pomognemo carinskim službama i jedne i druge zemlje da suzbijemo takve pojave u budućnosti“, rekao je Mehmedović.

On ističe da kriminalci vješto koriste situaciju, odnosno opterećenost političkim problemima u i oko BiH, te dodaje da će Komisija na sjednici, koja će biti održana sledeće sedmice, razmatrati izvještaje i donijeti određene zaključke o nezakonitim radnjama u UIO BiH.

O poreskim utajama pri uvozu plina tražili smo i informacije od Tužilaštva BiH i Sipe. Tužilaštvo nam je odgovorilo „bez komentara“, a od Sipe nije stigao nikakav odgovor.

Na kraju, kako saznajemo, i dalje se vrši ogroman pritisak na službenike, koji su otkrili niz kriminalnih radnji u Upravi, a koje dosežu do samog vrha menadžmenta. Takođe, u Upravi se provode istražne radnje o tome ko je dostavio dokumentaciju medijima, a koja nedvosmisleno dokazuje kriminal ogromnih razmjera u UIO BiH. O pritiscima nad službenicima, koji su otkrili kriminal u Upravi, detaljno ćemo izvještavati u narednom periodu.

(BN televizija)

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

Samir bih

09.02.2017 15:26

Svaka cast bn-u, sto raskrinkava ktiminalca Cvijetinovica, ali treba da objavi i imena njegovih pomagaca, sa Race, Dragana Dragica i Velimirke Tesic, koji rade za navedenog kriminalca.

ODGOVORITE
Name

Logika

09.02.2017 17:50

Šane to me nešto asocira na "šaner" a šaner a šaner je pogodite šta?

Name

Misko

09.02.2017 19:05

Sta je sa starim dobrim Spirketom? On ima djela vise nego Ivo Andric.

Name

bn

09.02.2017 19:23

Nek si ti Mangulica pošten. Misliš da ne znamo da ti ovo pišeš, jer smo te prijavili direktoru. Sve se zna Mangulice. Piši šta hoćeš, al tvom kriminalu je kraj

Name

bn

09.02.2017 19:36

Šta god da napišeš, ti letis. Džaba ti je. Letis zbog svog kriminala, i džaba lažeš na poštene ljude

Name

Stevo

09.02.2017 22:30

Ne znam posao, nemam školu, al hoću da budem šef. Tata mi je bio u udbi, pa sam zanat izučio.

Name

dnk

11.02.2017 13:12

Sve su to male mace za Špirića i Čovića i njihove ljude- sve polupismeni lopovi milioneri!

Name

Evo tema

09.02.2017 15:32

Gas petrol i trgovina baznim uljem.

ODGOVORITE
Name

trange

09.02.2017 15:38

Bravo za RTV BN ,UIO je nevidjeno leglo ne kriminala nego zla,garantujem da nam nebi trebali krediti I cuda da se u pola radi posteno na carini I upravi!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Rus

09.02.2017 15:53

Ti znaš.

Name

Rile

09.02.2017 15:45

Pitajte trnovskog intelektualca Ristu Simica sto je kad mu je ponestalo para prodavao krave, koliko je prodao krava da bi tog kriminalca, koga pominjete kao organizatora kriminala u UIO, namirio.

ODGOVORITE
Name

Xyz?

09.02.2017 21:40

Pitajte Ristu za koliko para je ocarinio pasata i zašto nije platio troškove špedicije u Orasju ???

Name

covjek

09.02.2017 15:57

BN PRVI I PRAVI.

ODGOVORITE
Name

Rile

09.02.2017 16:26

Hvala vam puno, jedini ste u drzavi koji raskrinkavate menadzment UIO, bolje receno zlocinacku organizaciju. Svi radnici uprave su vam zahvalni jer time pomazete kako nama radnicima tako i nasoj djeci i vasoj djeci. Valjda cemo te zlocince poslati u zatvor.

ODGOVORITE
Name

ОРТОДОКС

09.02.2017 16:34

Па ти буди звиждач?!

ODGOVORITE
Name

Istina

09.02.2017 16:50

Svaka cast na tekstu. Istrajati do kraja.

ODGOVORITE
Name

He he

09.02.2017 17:18

Zar nije receno da se mora znati cije je sta. Dakle i novac od carine mora imati vlasnika. Ne moze drzava biti vlasnik para koje se naplate.

ODGOVORITE
Name

Tako..

09.02.2017 17:22

To sto se stavlja na teret Cvjetinovicu je u potpunosti tacno,pitanje je sta sa ostalim sluzbenicima koji mu nose hiljadama maraka sedmicno? Pa R.C Tuzla je Koza Nostra. Mislim da Risto i ostali cine finansijske,kako i poltronske usluge od nosenja mesa sira itd.zdravku. Jer je to jedan obican sitan covjek koji vazi za "opasnog" covjeka koji zavrsava sta hoce uz pomoc vlasti iz RS. kako i samog direktora. Bosa., Gotija ili "Mire Dzakule" Pa ko je napravio Pavlović Most da bi od njega ocekivao ista posteno. I nadam se da ce se ovom mafijasu oduzeti sve sto je stekao od kako je u u UiO ako ima drzave. Do tada neka intelektualna elita s S Dragicem na celu prica o postenju. Mislim da ce biti potrebni veliki rezovi. Ako su nasli krivicu neka rade svoj posao i tuzilastvo i sud.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

09.02.2017 17:43

Svaka cast radniku, poznatog redakciji BN-a, kada je smogao snage da se suprotstavi, odnosno raskrinka zlocinacku organizaciju koju predvodi Zdravko Cvjetinovic a organizovao je direktor Miro Dzakula. Valjda ce i zaduzene institucije u BiH konacno da se pozabave sa navedenim kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Živan

10.02.2017 01:04

Mi smo pošteni. Imamo samo milion eura i 4 stana. Čak smo i nepostenog dedu Živana izbacili iz kuće.

Name

Stevo

13.02.2017 19:42

Ćuti sine Živane. Odaces nas

Name

Krečo I drugi

22.02.2017 22:17

Zdravkove pretnje preko klana STEVI.

Name

Vratolomac

24.02.2017 22:06

Najomrženiji lik u GRADU ZVORNIKU je CARINIK ZDRAVKO CVJETINOVIĆ .To mati više nemože roditi I Ako se rodi nemože a da se ne rodi FUKARA . Pogledajte mu samo facu iz nije zrači pohlepa.

Name

pravedno bi bilo

09.02.2017 17:51

Provjeriti rad pojedinih spedicija, kao npr. TRANSAGENT d.o.o Sarajevo. Tamo se debelo mucka u saradnji s carinicima iz Broda i Sarajeva. Uporedite im zvanicna primanja s voznim parkom i imovinskim kartonima. Sve su to nasi ma...jasi.

ODGOVORITE
Name

Izet

09.02.2017 17:55

Kada neko pročita šta sve BNTV piše o UIO BiH tom Cvjetinoviću i njemu poslušnim radnicima stiče utisak da funkcionišu kao dobro organizovana mafijaška grupa. Pa oni kao da su iz Šilerove a ne iz Bana Lazarevića.

ODGOVORITE
Name

objektivno

09.02.2017 18:15

Ljiljani Faladzić novinarki RTV BN treba dodijeliti Pulicerovu nagradu za instraživačko novinarstvo. Ako nakon ovakvog dokumentavanog izvještavanja o kriminalnim aktivnosti u UINO ne dodje do sudskog epiloga, svi kolektivno treba da da se iselimo iz BiH

ODGOVORITE
Name

mami

09.02.2017 18:19

A gde nije potvrdjen da mi je znati! Do cega se god dofatila ova vlast sve je u kriminalu!

ODGOVORITE
Name

Istražitelji

09.02.2017 18:20

Podrška za BN TV. Ohrabren vašim izvještavanjem želim da dam svoj mali doprinos raskrikvanju zločinačke organizacije na sledeći način: udarna grupa za provodjenje kriminalnoh aktivnosti Zdravka Cvijetinovića sa područija RC Tuzla je 1. Dragan Dragić 2, Šečić Nedzad 3. Velimirka Tesić 4. Ivica čavić 5. Zoran Nikolić 6.Gordana Vasić 7. Slavica Simić 8. Risto Simić. 9. Siniša Perendija 10. Jelena Maletić...

ODGOVORITE
Name

bn

09.02.2017 19:05

Istraži ti koga je Cafao suspendovao. I ko je svercovao. Taj pošteni Krtoznjak, što se bori da ostane šef Rc, a ne zna dvije rečenice sastaviti. Mangalica ga zovu, a cafao ga suspendovao zbog sverca

Name

Španac

28.02.2017 17:01

Bolje istražite što kaže ovaj što optužuje šefa RC TZ , ko je iz UIO prije par godina putovao u Španiju I kod koga . Znaju bezbednosne službe Ali ćute . Istražite malo pa će te vidjeti.

Name

XXX

09.02.2017 18:22

Ja kao iskusni prorok sa Pavlovića mosta trenutno esklizivno potvrdjujem da sam u šolji vidio prof kraj Zdravka Cvijetinovica

ODGOVORITE
Name

Ćuprija

21.02.2017 21:52

NEMOJTE CVJETINOVIĆA ČOVJEK SE RAZBOLIO LEŽI U BL NA ZRAČENJU DVA PUTA DNEVNO POČEO SE RASPADATI .

Name

Rača

22.02.2017 22:22

Daće BOG...

Name

Bunt

09.02.2017 18:28

Treba zakazati protestni skup ispred zgrade UIO u Banja Luci.

ODGOVORITE
Name

Hiperion

09.02.2017 18:30

Kriminal ma jel moguće.

ODGOVORITE
Name

Njonjo

09.02.2017 18:52

Zato se gradjanima kad kupuju robu preko interneta, naplacuje carina, spediterska usluga za sve preko 50KM. Mora se tako jer ih mada gradjaba, kupujuci na taj nacin, onemogucava da oni yo uvezu i zarafe svoje milione.

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

09.02.2017 18:56

Ljudi moji da li je ovo moguce,danas carinim kola u Gradiskoj i spedier mi uzme 100 Eura da mi carina prihvati racun ,to je legalizivana pljacka vise se i ne kriju toliko se osilili.

ODGOVORITE
Name

istina je to

10.02.2017 06:47

Dobro si prosao. U Brodu se na 420€ legalno obracunatih davanja dodaje 500€ na cascenja carinika (koji su placeni za svoj posao) i ko zna koga jos. Cak se i falsifikuju pecati inostranih firmi i ureda. Iako to svi znaju, niko ne reaguje. Od drzave su napravili mafijasku koloniju.

Name

LJUBO

09.02.2017 18:58

Nenad Milosevic ce biti zasticeni svedok protiv Cvjetinovica.

ODGOVORITE
Name

Rika

12.02.2017 09:01

Ljubo nosonja je najveci kriminilac u carini.

Name

Pajtosi

21.02.2017 22:31

Kladim se kad je kamion nelegalno prelazio granicu da su tada radili NENO I SLAVIŠA po zahtjevu šefa Cvjetinovića

Name

Piton

09.02.2017 19:01

Ljubo u pravu si,Milosevic skuplja pare za Cvjetinovica na podrjucju Rume i Zvornika,telefon drzi u zamrzivacu isto kao Hasan Pleh.

ODGOVORITE
Name

Kamenica

21.02.2017 22:06

Pare iskuplja NENO I SLAVIŠA oni redovno idu kod ZDRAVKA CVJETINOVIĆA U NOVI SAD KUĆI U KAMENICI tu se sa njim sastaju u kafiću blizu ŠEFOVE KUĆE A šef živi u NOVOM SADU.

Name

Rilex

09.02.2017 19:01

Risto sad si nadrljo bato.

ODGOVORITE
Name

Micko Micic

09.02.2017 19:02

Podrska za moj SDS kadar.

ODGOVORITE
Name

Spediter

09.02.2017 19:03

Dzakula i Zdravko su suvlasnici terminala u Brodu,Doboju......

ODGOVORITE
Name

Covic

09.02.2017 19:05

Bevanda i Dzakula me zavrcu,P.S. Lanako-pokvareni server,

ODGOVORITE
Name

Vertikala

09.02.2017 20:00

Ovo sto se pise je kap vode u moru.Sta je s uvozom baznog ulja,soli za puteve,carinjenje vozila gdje je drzava ostecena za stotine miliona KM.Sta je sa zaplinjenom robom koja se prodaje na crno,sta je sa zaplijenjenim put.vozilima koja su pretvorena u groblja i gdje mozete kupiti razne dijelove kao na otpadu,a sva ta vozila su bila u voznom stanju.Uopste nije vazno sta se uvozi i kolike su carinske dazbine vec je vazno samo IMT.

ODGOVORITE
Name

Tenis

09.02.2017 20:16

Kada ce u RC Mostar pojedini odgovarati za fingirane pljacke skladista na osnovu cega se prikrivala prodaja zaplijenjenih cigareta u ogromnim kolicinama,alkohola i drugih vrijednih roba.Sta je sa zaplijenjenim cigaretama koje je granicna policija predala sa dokumentacijom koje su prodate na crno a nikada nije vodjen postupak kod nadleznih sudova.Imena se znaju ali su pokriveni i zasticeni od velikih.

ODGOVORITE
Name

Teniserka

09.02.2017 21:07

Pa ja mislim da je sve te cigarete popusio Miro Prelo sve jednu na drugu..

Name

Mehmedalija Osmic- sindikat UINO

09.02.2017 21:27

Neka podnese zahtjev sindikatu i u najkraćem roku isplaticemo joj opet novčanu pomoć .

ODGOVORITE
Name

Izet

09.02.2017 21:41

BRAĆO MOJA MILA KEMAL ČAUŠEVIĆ JE MALA MACA ZA MIRU DŽAKULU;PA ŠTA OVAJ URADI OD KAD JE NA ČELU UINO TO JE KATASTROFA!!!!

ODGOVORITE
Name

Zora

10.02.2017 16:00

Svi koji znaju o kriminalu u Upravi treba da prijave nadleznim organima a ne da pisu po portalima,od toga nema nista.

Name

Sindikalac

09.02.2017 21:55

Pa to bi bilo drugi put. Doduse ima logike prvi put ste joj dali muzu da ga oplode 5 hiljada km.

ODGOVORITE
Name

Vozivc

11.02.2017 18:48

Dobro i sta ko je uhapsen. . .

ODGOVORITE