У Осијеку откривен споменик Степинцу

У Осијеку је данас откривен споменик кардиналу Католичке цркве у Хрватској Алојзију Степинцу, дан уочи 57. годишњице његове смрти.

Регион 09.02.2017 | 14:50
У Осијеку откривен споменик Степинцу
Председник Удружења Маријан Губина је том приликом рекао да се постављањем спомен-бисте желела одати почаст Степинцу, "његовој жртви и мучеништву кроз коју је показао прави смисао вере, те подсетити Осјечане колико је важно бити спреман поднети жртву".

За градоначелника Осијека Ивана Вркића Степинац је, како је рекао новинарима, "један од највећих хрватских синова", а спомен-биста је "знак захвалности за све што је учинио за опстанак хрватског народа".



Новинари и архитекта Томислав Пргомет, међутим, имали су приговор на то што је спомен биста постављена, како сматрају, на непримереном месту, у непосредној близини паркиралишта.

Пргомет је приметио да је примерено место за постављање споменика било којем свештенику испред цркве или жупног двора, а да је ово место "непримерено и потцењивачки према кардиналу Степинцу", пренела је Хина.

Иначе, споменик Степинцу је постављен у години у којој мешовита католичко-православна комисија разматра живот и дело кардинала Степинца пре, за време и након Другог светског рата.

Трећи састанак те комисије биће одржан 13. и 14. фебруара у Новом Саду, а на њему ће, како се очекује, СПЦ предтавити доказе да је католички надбискуп Степинац активно учествова у стварању Независне Државе Хрватске (НДХ) и њеној геноцидној политици.

Комисија је формирана на иницијативу папе Фрање како би укрстила историјске аргументе и расветлила улогу и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог светског рата.

Закључци рада Мешовите комисије, која ће се састати још у Подгорици и Славонској Пожеги, очекују се крајем године.

Од тих закључака зависи да ли ће Католичка црква прогласити Степинца светим.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

09.02.2017 14:08

Кардинал хрватске католицке цркве за вријеме устаске геноцидне творевине НДХ Алојзије Степинац не смије да буде прогласен светим јер је он био на целу те цркве која је активно уцествовала у покољу срба и у свијим редовима је имала највеце кољаце фратре попут фра сатане Мајсторовица-Филиповица а Алојзије Степинац је насилно прекрставао србе и није осудио овакве покоље цак ста висе благословио је устасе у име бога да могу и дајле наставити са својим злоцинима.Наводно се бринуо да се срби у Јасеновац не превозе у пренатрпаним вагонима иако је знао да це сви до једног трагицно заврсити на губилисту и да це бити убијени на најмонструознији нацин.Једноставно такав цовјек је био олицење људског зла и ни ватикан није далеко од тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безвезе

09.02.2017 17:24

Ако је Драгане све како ти кажеш шта те онда брига за Ватикан?

Name

Хм

09.02.2017 18:08

На крају це му исправити соменик и у Јасеновцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

09.02.2017 19:50

То је проблем хрвата помрацени ума. Наса је брига како да подигнемо споменик Генералу Дрази Михаоловицу и његовим Цетницима као првим герилцима у нацифасизмом поробленој Европи и Св. Владици Николају, њемацком заробљенику из логора смрти у Дахау у сваком везем граду у Отадзбини и тудјини!

Name

007

09.02.2017 19:36

Уласком у ЕУ Хрватска све више показује своје право лице(1941-1945).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како они размисљају

11.02.2017 00:39

Они виде Степинца кроз услуге Хрватима и Католицкој Цркви. Зртве су занемарене. Њему це се.олоти за избављење из проблема неце за оздрављење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Норма

11.02.2017 21:37

Они који су увијек били против Срба схватили су да је Србе најбоље препустити саме себи. Умјесто такозваног социјалистицког самоуправљања, увели су им такозвану демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

13.02.2017 17:12

Нема разлике измедју Србије и Хрватске,на обе стране се праве и откривају споменици сарадницима нацистицке Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ