U Osijeku otkriven spomenik Stepincu

U Osijeku je danas otkriven spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.

Region 09.02.2017 | 14:50
U Osijeku otkriven spomenik Stepincu
Predsednik Udruženja Marijan Gubina je tom prilikom rekao da se postavljanjem spomen-biste želela odati počast Stepincu, "njegovoj žrtvi i mučeništvu kroz koju je pokazao pravi smisao vere, te podsetiti Osječane koliko je važno biti spreman podneti žrtvu".

Za gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića Stepinac je, kako je rekao novinarima, "jedan od najvećih hrvatskih sinova", a spomen-bista je "znak zahvalnosti za sve što je učinio za opstanak hrvatskog naroda".



Novinari i arhitekta Tomislav Prgomet, međutim, imali su prigovor na to što je spomen bista postavljena, kako smatraju, na neprimerenom mestu, u neposrednoj blizini parkirališta.

Prgomet je primetio da je primereno mesto za postavljanje spomenika bilo kojem svešteniku ispred crkve ili župnog dvora, a da je ovo mesto "neprimereno i potcenjivački prema kardinalu Stepincu", prenela je Hina.

Inače, spomenik Stepincu je postavljen u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija razmatra život i delo kardinala Stepinca pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predtaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvova u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka zavisi da li će Katolička crkva proglasiti Stepinca svetim.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragan

09.02.2017 14:08

Kardinal hrvatske katolicke crkve za vrijeme ustaske genocidne tvorevine NDH Alojzije Stepinac ne smije da bude proglasen svetim jer je on bio na celu te crkve koja je aktivno ucestvovala u pokolju srba i u svijim redovima je imala najvece koljace fratre poput fra satane Majstorovica-Filipovica a Alojzije Stepinac je nasilno prekrstavao srbe i nije osudio ovakve pokolje cak sta vise blagoslovio je ustase u ime boga da mogu i dajle nastaviti sa svojim zlocinima.Navodno se brinuo da se srbi u Jasenovac ne prevoze u prenatrpanim vagonima iako je znao da ce svi do jednog tragicno zavrsiti na gubilistu i da ce biti ubijeni na najmonstruozniji nacin.Jednostavno takav covjek je bio olicenje ljudskog zla i ni vatikan nije daleko od toga...

ODGOVORITE
Name

Bezveze

09.02.2017 17:24

Ako je Dragane sve kako ti kažeš šta te onda briga za Vatikan?

Name

Hm

09.02.2017 18:08

Na kraju ce mu ispraviti somenik i u Jasenovcu.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

09.02.2017 19:50

To je problem hrvata pomraceni uma. Nasa je briga kako da podignemo spomenik Generalu Drazi Mihaolovicu i njegovim Cetnicima kao prvim gerilcima u nacifasizmom poroblenoj Evropi i Sv. Vladici Nikolaju, njemackom zarobljeniku iz logora smrti u Dahau u svakom vezem gradu u Otadzbini i tudjini!

Name

007

09.02.2017 19:36

Ulaskom u EU Hrvatska sve više pokazuje svoje pravo lice(1941-1945).

ODGOVORITE
Name

Kako oni razmisljaju

11.02.2017 00:39

Oni vide Stepinca kroz usluge Hrvatima i Katolickoj Crkvi. Zrtve su zanemarene. Njemu ce se.oloti za izbavljenje iz problema nece za ozdravljenje.

ODGOVORITE
Name

Norma

11.02.2017 21:37

Oni koji su uvijek bili protiv Srba shvatili su da je Srbe najbolje prepustiti same sebi. Umjesto takozvanog socijalistickog samoupravljanja, uveli su im takozvanu demokratiju.

ODGOVORITE
Name

Svedska

13.02.2017 17:12

Nema razlike izmedju Srbije i Hrvatske,na obe strane se prave i otkrivaju spomenici saradnicima nacisticke Njemacke.

ODGOVORITE