Отимају људима оно што их чини људима

Грађани Румуније већ данима протестују на улицама широм земље бунећи се против закона о корупцији који предвиђа опрост званичницима који су злоупотребом службеног положаја починили штету мању од 44. 000 евра.

Босна и Херцеговина 09.02.2017 | 10:05
Отимају људима оно што их чини људима
Слични протести били су и у БиХ прије три године, када су се грађани побунили против корупције.

Политички аналитичар Адис Араповић рекао је да људи и у БиХ и у Румунији осјећају да им се отимају слобода, правда и достојанство те да се због тога одлучују изаћи на улице.



"Када отуђена власт застрани, претјера или кардинално погријеши узимајући људима оно што их чини људима, најчешће се деси отпор. Понекад је тај отпор насилан једнако колико је била насилна обијест властодржаца. Мислим да грађани Румуније нису исказали бунт због неког акта, неке одлуке или политике своје владе, већ због безобзирног отимања правде, потичући и охрабрујући корупцију оних који су на политичким позицијама. Људи су се дакле побунили због неправде, понижавања и бескрупулозности оних који владају", рекао је Араповић.

Истиче како су фебруарски протести 2014. године у БиХ слични актуелним у Румунији, али да је незадовољство грађана у БиХ присутно и данас, као и разлози због којих су протестовали.

"Питање је свакако кад и шта ће бити повод за уличну демонстрацију незадовољства. Изузев уколико се власт не препороди и међу људе донесе слободу од политичког терора, егзистенцијалне угрожености, једнакост пред законом и минимум социјалног и националног достојанства. Засад, власт и њени однарођени директори, министри, премијери... свакодневним неодговорним и бизарним поступцима подгријавају врење котла социјалног бунта. Властела сједи на бурету барута и игра се шибицама", закључио је Араповић.

Подсјетимо, протести у БиХ почели су најприје у Тузли, а затим се проширили широм земље. Тузлаци су запалили зграду Владе и смијенили власт, а у Сарајеву су запаљене зграде Владе КС и Предсједништва БиХ, док је премијер Суад Зељковић поднио оставку.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

09.02.2017 10:37

Ми смо престали бити људи...савили су нам кичму, убили нас у мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

09.02.2017 13:52

Стварно си еxперт и за економију,политику,социјални статус:Само нам још ниси ништа стручно рекао о порасту радикалног ислама на нашим просторима.

ОДГОВОРИТЕ