Расте интерес за козје млијеко

Са испитивањима данас се дошло до сазнања да козје млијеко има изузетна антиканцерогена својства.

Здравље 08.02.2017 | 18:55
Расте интерес за козје млијеко
Да би сачувала вјечиту младост царица Клеопатра се купала у кобиљем млијеку. Када би неко устврдио како му ништа не недостаје, обично би рекао да има и – птичјег млијека. Овом приликом желимо да кажемо нешто више о нама знатно доступнијем козјем млијеку, за кога многи стручњаци кажу да је љековито. У давна времена Хипократ је тврдио да је сурутка од козјег млијека добар лијек за плућне болести, жутице, реуме и гихта.

Данас се испитивањима дошло до сазнања да козје млијеко има изузетна антиканцерогена својства. То потврђује чињеница да су козе отпорне на многе болести због израженог имунолошког система.

У козјем млијеку већи је проценат витамина А и Б, него у крављем. Осим тога, садржи много више калцијума, магнезијума, фосфора и хлора. На његов квалитет утиче низ фактора: раса, исхрана, начин узгоја, старост животиње, стадијум лактације, као и начин муже.

Код нас се углавном одгајају три расе: француска алпина, санска и срнаста коза. Међу њима, по броју литара и проценту масноће у млеку – боља је санска коза. Током лактације она даје до 500 литара млека са процентом масноће око 4 одсто и 3,40 одсто протеина.

На сву срећу полако нестају предрасуде о козјем млијеку и сваким даном све више расте интерес за њега. Да би смо млијеко сачували од разних мириса – неопходно је да се козе држе одвојено од јарца и да се редовно одржава хигијена смјештаја и муже.

(Вијести.ба / НН)

Коментари / 0

Оставите коментар