Видео - На данашњи дан: Христо се родио...!

Од доживотне суспензије до најбољег бугарског фудбалера у историји...

Фудбал 08.02.2017 | 16:30
Видео - На данашњи дан: Христо се родио...!
Један од најбољих нападача с краја 20. века и свакако највећи бугарски играч свих времена – Христо Стоичков, данас прославља 51. рођендан. 

Легендарни ас, у Србији познат и по кумству са познатим певачем Мирославом Илићем, рођен је у једном селу крај Пловдива, а афирмисао се као првотимац софијског ЦСКА у другој половини осамдесетих. Већ на старту каријере, када му је било свега 19 година, сусрео се са доживотним избацивањем из фудбала због туче у финалу купа. Бугарски савез се после годину дана смиловао и доживотну забрану преиначио у једногодишњу суспензију. Тако је у априлу 1986. кренула једна величанствена каријера.

Стоичков је за ЦСКА наступао пуних пет сезона и на 119 утакмица постигао 81 гол, освојивши три титуле и четири купа. У сезони 1989/90. на 30 утакмица у првенству мрежу је тресао 38 пута и понео ласкаво признање за најбољег стрелца Европе, такозвану Златну копачку. С педигреом расног стрелца потписао је за Барселону где је стекао светску славу. У дресу Каталонаца који су у оно време важили за прави Дрим тим (Кројф на клупи, а на терену Зубизарета, Куман, Лаудруп, Гвардиола, Хаџи...) склопио је сјајно партнерство са Бразилцем Ромаријом. 



Стоичков је са Барсом освојио четири Примере заредом, а пет укупно. Био је у екипи која је на Ноу Камп донела прву титулу првака Европе 1992. године. Врхунац каријере доживео је на Светском купу у Сједињеним америчким Државама '94, где је са Бугарском стигао до полуфинала и понео титулу најбољег стрелца турнира. Исте године проглашен је за најбољег фудбалера Европе у избору Франс фудбала.   

Христо Стоичков је сезону 95/96 провео у Парми. Када се вратио у Барселону, тамо је затекао Луја ван Гала који га није желео и полако је од те 1998. почео да приводи крају своју велику каријеру. Мало Саудијска Арабија, мало Јапан, па Америка. Дефинитивно збогом уследило је после епизоде у ДЦ Јунајтеду 2003.

Као тренер и селектор Бугарин се није прославио (Бугарска, Селта, Литекс, ЦСКА Софија), па тренутно ради као стручни консултат на телевизији. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар