Video - Na današnji dan: Hristo se rodio...!

Od doživotne suspenzije do najboljeg bugarskog fudbalera u istoriji...

Fudbal 08.02.2017 | 16:30
Video - Na današnji dan: Hristo se rodio...!
Jedan od najboljih napadača s kraja 20. veka i svakako najveći bugarski igrač svih vremena – Hristo Stoičkov, danas proslavlja 51. rođendan. 

Legendarni as, u Srbiji poznat i po kumstvu sa poznatim pevačem Miroslavom Ilićem, rođen je u jednom selu kraj Plovdiva, a afirmisao se kao prvotimac sofijskog CSKA u drugoj polovini osamdesetih. Već na startu karijere, kada mu je bilo svega 19 godina, susreo se sa doživotnim izbacivanjem iz fudbala zbog tuče u finalu kupa. Bugarski savez se posle godinu dana smilovao i doživotnu zabranu preinačio u jednogodišnju suspenziju. Tako je u aprilu 1986. krenula jedna veličanstvena karijera.

Stoičkov je za CSKA nastupao punih pet sezona i na 119 utakmica postigao 81 gol, osvojivši tri titule i četiri kupa. U sezoni 1989/90. na 30 utakmica u prvenstvu mrežu je tresao 38 puta i poneo laskavo priznanje za najboljeg strelca Evrope, takozvanu Zlatnu kopačku. S pedigreom rasnog strelca potpisao je za Barselonu gde je stekao svetsku slavu. U dresu Katalonaca koji su u ono vreme važili za pravi Drim tim (Krojf na klupi, a na terenu Zubizareta, Kuman, Laudrup, Gvardiola, Hadži...) sklopio je sjajno partnerstvo sa Brazilcem Romarijom. 



Stoičkov je sa Barsom osvojio četiri Primere zaredom, a pet ukupno. Bio je u ekipi koja je na Nou Kamp donela prvu titulu prvaka Evrope 1992. godine. Vrhunac karijere doživeo je na Svetskom kupu u Sjedinjenim američkim Državama '94, gde je sa Bugarskom stigao do polufinala i poneo titulu najboljeg strelca turnira. Iste godine proglašen je za najboljeg fudbalera Evrope u izboru Frans fudbala.   

Hristo Stoičkov je sezonu 95/96 proveo u Parmi. Kada se vratio u Barselonu, tamo je zatekao Luja van Gala koji ga nije želeo i polako je od te 1998. počeo da privodi kraju svoju veliku karijeru. Malo Saudijska Arabija, malo Japan, pa Amerika. Definitivno zbogom usledilo je posle epizode u DC Junajtedu 2003.

Kao trener i selektor Bugarin se nije proslavio (Bugarska, Selta, Liteks, CSKA Sofija), pa trenutno radi kao stručni konsultat na televiziji. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar