Ревизија тужбе БиХ тешко је замислива

Професор међународног права Тибор Варади изразио је данас сумњу у могућност ревизије тужбе БиХ против Србије, истакавши да је тешко замисливо да би могла бити пронађена нова битна чињеница која би указала на то да је Србија повезана са дјелом геноцида.

Србија 08.02.2017 | 11:38
Ревизија тужбе БиХ тешко је замислива
Поводом најаве лидера СДА Бакира Изетбеговића о покретању ревизије тужбе БиХ против Србије за агресију и геноцид пред Међународним судом правде у Хагу, Варади је рекао Срни да је тај суд ограничио своју надлежност на геноцид и да надлежности у погледу агресије не постоји.

Он је навео да је за поновно покретање поступка, који је окончан прије 10 година, потребна битна нова чињеница, која би указала на то да је Србија повезана са дјелом геноцида.

Према његовим ријечима, та чињеница треба да се предочи суду у року од шест мјесеци од када је држава сазнала за њу, односно од времена када је једно савјесно лице могло да зна за ту чињеницу.

"То значи да би се овде радило о некој чињеници која је откривена после средине августа /прошле године/ и која није ни могла бити од савесног лица откривена пре тога", рекао је Варади.

Он је истакао да је, иако не зна које су те чињенице које стручњаци разматрају, "тешко замислити да се од средине августа сазна за нешто што раније није било познато и што је заиста таквог значаја да би везало Србију за геноцид након што је Међународни суд правде рекао да Србија није одговорна за геноцид".

"Али, наравно, требало би да знам које су чињенице да би имао заиста одговорно мишљење. Могу да кажем то да ми је то просто тешко замисливо", рекао је Варади, који је и некадашњи заступник Србије у спору са БиХ.

Он је истакао да Међународни суд правде изузетно ријетко ревидира такве одлуке.

"У овом спору који је имао заиста пуно процедуралних обрта и Србија је једном покушала ревизију, али само у погледу одлуке у вези са надлежности. А та ревизија није уродила плодом", напоменуо је Варади.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Благоје

08.02.2017 11:29

Неће бити ревизије тужбе , ово су само лоповска препуцавања која народ доводи до мржње . Политичари добро живе на наш рачун. Престати са мржњом на свим странама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.02.2017 12:28

Нису то препуцавања него срачунате радње.По сваку цену се желе прогласити жртвама без и мало одговорности за своје злочине.