Revizija tužbe BiH teško je zamisliva

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izrazio je danas sumnju u mogućnost revizije tužbe BiH protiv Srbije, istakavši da je teško zamislivo da bi mogla biti pronađena nova bitna činjenica koja bi ukazala na to da je Srbija povezana sa djelom genocida.

Srbija 08.02.2017 | 11:38
Revizija tužbe BiH teško je zamisliva
Povodom najave lidera SDA Bakira Izetbegovića o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Varadi je rekao Srni da je taj sud ograničio svoju nadležnost na genocid i da nadležnosti u pogledu agresije ne postoji.

On je naveo da je za ponovno pokretanje postupka, koji je okončan prije 10 godina, potrebna bitna nova činjenica, koja bi ukazala na to da je Srbija povezana sa djelom genocida.

Prema njegovim riječima, ta činjenica treba da se predoči sudu u roku od šest mjeseci od kada je država saznala za nju, odnosno od vremena kada je jedno savjesno lice moglo da zna za tu činjenicu.

"To znači da bi se ovde radilo o nekoj činjenici koja je otkrivena posle sredine avgusta /prošle godine/ i koja nije ni mogla biti od savesnog lica otkrivena pre toga", rekao je Varadi.

On je istakao da je, iako ne zna koje su te činjenice koje stručnjaci razmatraju, "teško zamisliti da se od sredine avgusta sazna za nešto što ranije nije bilo poznato i što je zaista takvog značaja da bi vezalo Srbiju za genocid nakon što je Međunarodni sud pravde rekao da Srbija nije odgovorna za genocid".

"Ali, naravno, trebalo bi da znam koje su činjenice da bi imao zaista odgovorno mišljenje. Mogu da kažem to da mi je to prosto teško zamislivo", rekao je Varadi, koji je i nekadašnji zastupnik Srbije u sporu sa BiH.

On je istakao da Međunarodni sud pravde izuzetno rijetko revidira takve odluke.

"U ovom sporu koji je imao zaista puno proceduralnih obrta i Srbija je jednom pokušala reviziju, ali samo u pogledu odluke u vezi sa nadležnosti. A ta revizija nije urodila plodom", napomenuo je Varadi.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Blagoje

08.02.2017 11:29

Neće biti revizije tužbe , ovo su samo lopovska prepucavanja koja narod dovodi do mržnje . Političari dobro žive na naš račun. Prestati sa mržnjom na svim stranama.

ODGOVORITE
Name

re

08.02.2017 12:28

Nisu to prepucavanja nego sračunate radnje.Po svaku cenu se žele proglasiti žrtvama bez i malo odgovornosti za svoje zločine.