Протести због недостатка воде

Око тридесетак мјештана села Прелова код Вишеграда протествовало је на траси незавршеног водовода дужине 12 километара од Клашника до овог мјеста због тога што се не наставља овај пројекат који је за око 120 домаћинстава од животне важности.

Република Српска 08.02.2017 | 10:05
Протести због недостатка воде
Они су упутили питање новој општинској власти зашто је дошло до застоја у његовој реализацији и кад ће, као нормалан свијет, имати довољно воде у својим кућама.

Зоран Папић каже да је досад за овај пројекат утрошено око 400.000 КМ и да је министарство за избјгела и расељена лица Републике Српске за њега издвојило око 100.000 КМ.

„Зашто је реализација пројекта прекинута ако се зна да је траса ископана, положене цијеви и затрпане, и да је остало само још двије стотине метара код изворишта у Клашнику које је спорно што се тиче власничких односа“, каже Папић и додаје да општинска власт најављује и могућност довођења воде са другог извора у селу Оџак који нема ни капацитет, а љети и пресушује.

Он додаје да је неколико породичних домаћинстава у селу Блаце довело водоводне цијеви са главног водовода до својих кућа и о свом трошку и како људима објаснити да се стало са пројектом и да је све неизвјесно.

И мјештанин Жарко Цуца се пита ко ће да погледа људе на селу и помогне ако им је ускраћено основно право а то је да имају воду за пиће.

„Још увијек нам довозе воду у прљавим ватрогасним цистернама“, опомиње Цуца.

Анђелко Драганић је огорчен на могућност да се перипетијама око тога да ли постоји дозвола или не продужи рок за довођење воде у село.

„Морамо имати воду, скоро смо се порадовали а види шта се сад догоди“, јада се Драганић.

Ратко Милошевић каже да у избјегличко насеље вода долази једном у три сата и пита се је ли то нормално у 21 вијеку.

У општинској служби за урбанизам и стамбено- комуналне послове кажу да у пројекту водовода нису ријешени сви имовински односи, да није издата грађевинска дозвола и да се покушава наћи ново рјешење како би се радови наставили.

Тврде да је истекао и рок за општи интерес и да се мора покренут поступак легализације пројекта.

Било како било становници два избјегличка насеља ће воду још дуго добијати из цистерни, а остали из села Мјесне заједнице Прелово из оскудних извора.

А метеоролози најављују дуго сушно љето.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мацак

08.02.2017 09:21

Организујте Румунски сценаријо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

08.02.2017 09:26

Ако вас виде ови из СНСДа мислице да русите дрзаву, односно Додика. Предлазем референдум о води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

08.02.2017 10:09

Ово је атак на РС марс куци који це вода у 21 стољецу борили смо се да ниста немамо а сад кад немамо ви би да протествујете неце моци

ОДГОВОРИТЕ
Name

агз

08.02.2017 10:40

Што им Зоран Папић не плати водовод, намлатио је милионе у Аустралији, држи пола града по киријом, посланик у градској скуштини, не знам шта још хоће незахвалник

ОДГОВОРИТЕ