Protesti zbog nedostatka vode

Oko tridesetak mještana sela Prelova kod Višegrada protestvovalo je na trasi nezavršenog vodovoda dužine 12 kilometara od Klašnika do ovog mjesta zbog toga što se ne nastavlja ovaj projekat koji je za oko 120 domaćinstava od životne važnosti.

Republika Srpska 08.02.2017 | 10:05
Protesti zbog nedostatka vode
Oni su uputili pitanje novoj opštinskoj vlasti zašto je došlo do zastoja u njegovoj realizaciji i kad će, kao normalan svijet, imati dovoljno vode u svojim kućama.

Zoran Papić kaže da je dosad za ovaj projekat utrošeno oko 400.000 KM i da je ministarstvo za izbjgela i raseljena lica Republike Srpske za njega izdvojilo oko 100.000 KM.

„Zašto je realizacija projekta prekinuta ako se zna da je trasa iskopana, položene cijevi i zatrpane, i da je ostalo samo još dvije stotine metara kod izvorišta u Klašniku koje je sporno što se tiče vlasničkih odnosa“, kaže Papić i dodaje da opštinska vlast najavljuje i mogućnost dovođenja vode sa drugog izvora u selu Odžak koji nema ni kapacitet, a ljeti i presušuje.

On dodaje da je nekoliko porodičnih domaćinstava u selu Blace dovelo vodovodne cijevi sa glavnog vodovoda do svojih kuća i o svom trošku i kako ljudima objasniti da se stalo sa projektom i da je sve neizvjesno.

I mještanin Žarko Cuca se pita ko će da pogleda ljude na selu i pomogne ako im je uskraćeno osnovno pravo a to je da imaju vodu za piće.

„Još uvijek nam dovoze vodu u prljavim vatrogasnim cisternama“, opominje Cuca.

Anđelko Draganić je ogorčen na mogućnost da se peripetijama oko toga da li postoji dozvola ili ne produži rok za dovođenje vode u selo.

„Moramo imati vodu, skoro smo se poradovali a vidi šta se sad dogodi“, jada se Draganić.

Ratko Milošević kaže da u izbjegličko naselje voda dolazi jednom u tri sata i pita se je li to normalno u 21 vijeku.

U opštinskoj službi za urbanizam i stambeno- komunalne poslove kažu da u projektu vodovoda nisu riješeni svi imovinski odnosi, da nije izdata građevinska dozvola i da se pokušava naći novo rješenje kako bi se radovi nastavili.

Tvrde da je istekao i rok za opšti interes i da se mora pokrenut postupak legalizacije projekta.

Bilo kako bilo stanovnici dva izbjeglička naselja će vodu još dugo dobijati iz cisterni, a ostali iz sela Mjesne zajednice Prelovo iz oskudnih izvora.

A meteorolozi najavljuju dugo sušno ljeto.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Macak

08.02.2017 09:21

Organizujte Rumunski scenarijo.

ODGOVORITE
Name

Pravda

08.02.2017 09:26

Ako vas vide ovi iz SNSDa mislice da rusite drzavu, odnosno Dodika. Predlazem referendum o vodi.

ODGOVORITE
Name

Rs

08.02.2017 10:09

Ovo je atak na RS mars kuci koji ce voda u 21 stoljecu borili smo se da nista nemamo a sad kad nemamo vi bi da protestvujete nece moci

ODGOVORITE
Name

agz

08.02.2017 10:40

Što im Zoran Papić ne plati vodovod, namlatio je milione u Australiji, drži pola grada po kirijom, poslanik u gradskoj skuštini, ne znam šta još hoće nezahvalnik

ODGOVORITE