Шта требате знати о плинским боцама

Шта је најважније знати о исправном руковању боце са течним плином испричали су стручњаци. Кажу да је најважније да утврде да ли је боца атестирана.

Босна и Херцеговина 08.02.2017 | 13:28
Шта требате знати о плинским боцама
Када се први пут купује нова празна боца за плин, за то треба издвојити 70 марака. Грађани да би јефтиније прошли углавном боце купују преко огласа на интернету или новинама, јер су јефтиније, а не знају јесу ли и исправне. Зато се те боце не би требале куповати, савјетују стручњаци.

Затим, код прикључивања боце пуне плином требају неколико пута провјерити да ли је исправно цријево. Најбоље је ако је цријево панцирно, никако гумено које се може лако оштетити. Због сигурности цријево након неколико година употребе треба замијенити новим.

Дјеци наравно не треба дозволити да рукује боцом са плином. Боце напуњене течним плином морају бити заштићене од недозвољеног утјицаја топлине. Боце се прикључују само у стојећем положају, а тако се и складишти. Вентили пуних и празних боца при складиштењу морају бити осигурани одговарајућим матицама за завртање и заштитним капама. Боце са течним плином се не смију складиштити у просторијама испод површине земље, у степеништу, међуспратовима, пролазима кроз зграду или у њиховој непосредној близини. Боце са течним плиновима могу бити прикључене на снадбјевачке уређаје, као и на појединачне уређаје у домаћинствима, само када је уређај направљен и испитан од стручног инсталатера.

Сигурносне мјере

Преправку трошила за плин може вршити само произвођач или за то стручно и овлаштена особа. У просторији домаћинства запремине мање од 15 кубних метара забрањена је употреба трошила за плин ако је потрошња већа од од 250г/х, а трошило није спојено на димњак или посебан вентилациони отвор.

Ако се користи димњак који је намијењен за одвођење плинова насталих при сагоријевању други врста горива, трошила морају имати осигурач који затвара довод плина у случају гашења пламена. Вентилациони отвор, односно димњак мора имати такав капацитет који омогућава брзо и потпуно одвођење плинова насталих сагоријевањем.

У купатилу и соби за спавање не смије се употребљавати гријалица или преносна плинска инфра-гријалица у чијем ормарићу се налази суд плина. У домаћинству у ком не постоји стабилна инсталација за плин, не смије се у једној просторији налазити више од три трошила за плин.

Преглед уређаја и трошила за плин врши се периодично на позив корисника, али најмање једном годишње, у домаћинству најмање једанпут у двије године. Особе које врше преглед уређаја и трошила састављају записник о утврђеном стању у два примјерка од којих један предаје кориснику, а други задржава за себе.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цар.

08.02.2017 13:47

Обавезно код сваког мењања фласе, мењати дихтунг, никада празнити до краја плин "никада нисам цуо да је пуна фласа изазвала еxплозију" никад не погрејавајте фласу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

08.02.2017 15:11

Дихтунге мијењати редовно а пуна боца не мозе експодират док се не испразни и не "повуце"пламен унутра. Није битан атест као сто пису јер боца мозе бити атестирана и након мјесец,два да се остети вентил ил боца и ста???Ето ти белаја! Духтунг,сигуроносни вентил,цријево и сам потросацки апарат су битни и треба цесто контролисат а боца као боца,ако је вентил у реду онда нема кризе.