Šta trebate znati o plinskim bocama

Šta je najvažnije znati o ispravnom rukovanju boce sa tečnim plinom ispričali su stručnjaci. Kažu da je najvažnije da utvrde da li je boca atestirana.

Bosna i Hercegovina 08.02.2017 | 13:28
Šta trebate znati o plinskim bocama
Kada se prvi put kupuje nova prazna boca za plin, za to treba izdvojiti 70 maraka. Građani da bi jeftinije prošli uglavnom boce kupuju preko oglasa na internetu ili novinama, jer su jeftinije, a ne znaju jesu li i ispravne. Zato se te boce ne bi trebale kupovati, savjetuju stručnjaci.

Zatim, kod priključivanja boce pune plinom trebaju nekoliko puta provjeriti da li je ispravno crijevo. Najbolje je ako je crijevo pancirno, nikako gumeno koje se može lako oštetiti. Zbog sigurnosti crijevo nakon nekoliko godina upotrebe treba zamijeniti novim.

Djeci naravno ne treba dozvoliti da rukuje bocom sa plinom. Boce napunjene tečnim plinom moraju biti zaštićene od nedozvoljenog utjicaja topline. Boce se priključuju samo u stojećem položaju, a tako se i skladišti. Ventili punih i praznih boca pri skladištenju moraju biti osigurani odgovarajućim maticama za zavrtanje i zaštitnim kapama. Boce sa tečnim plinom se ne smiju skladištiti u prostorijama ispod površine zemlje, u stepeništu, međuspratovima, prolazima kroz zgradu ili u njihovoj neposrednoj blizini. Boce sa tečnim plinovima mogu biti priključene na snadbjevačke uređaje, kao i na pojedinačne uređaje u domaćinstvima, samo kada je uređaj napravljen i ispitan od stručnog instalatera.

Sigurnosne mjere

Prepravku trošila za plin može vršiti samo proizvođač ili za to stručno i ovlaštena osoba. U prostoriji domaćinstva zapremine manje od 15 kubnih metara zabranjena je upotreba trošila za plin ako je potrošnja veća od od 250g/h, a trošilo nije spojeno na dimnjak ili poseban ventilacioni otvor.

Ako se koristi dimnjak koji je namijenjen za odvođenje plinova nastalih pri sagorijevanju drugi vrsta goriva, trošila moraju imati osigurač koji zatvara dovod plina u slučaju gašenja plamena. Ventilacioni otvor, odnosno dimnjak mora imati takav kapacitet koji omogućava brzo i potpuno odvođenje plinova nastalih sagorijevanjem.

U kupatilu i sobi za spavanje ne smije se upotrebljavati grijalica ili prenosna plinska infra-grijalica u čijem ormariću se nalazi sud plina. U domaćinstvu u kom ne postoji stabilna instalacija za plin, ne smije se u jednoj prostoriji nalaziti više od tri trošila za plin.

Pregled uređaja i trošila za plin vrši se periodično na poziv korisnika, ali najmanje jednom godišnje, u domaćinstvu najmanje jedanput u dvije godine. Osobe koje vrše pregled uređaja i trošila sastavljaju zapisnik o utvrđenom stanju u dva primjerka od kojih jedan predaje korisniku, a drugi zadržava za sebe.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Car.

08.02.2017 13:47

Obavezno kod svakog menjanja flase, menjati dihtung, nikada prazniti do kraja plin "nikada nisam cuo da je puna flasa izazvala exploziju" nikad ne pogrejavajte flasu.

ODGOVORITE
Name

da

08.02.2017 15:11

Dihtunge mijenjati redovno a puna boca ne moze ekspodirat dok se ne isprazni i ne "povuce"plamen unutra. Nije bitan atest kao sto pisu jer boca moze biti atestirana i nakon mjesec,dva da se osteti ventil il boca i sta???Eto ti belaja! Duhtung,siguronosni ventil,crijevo i sam potrosacki aparat su bitni i treba cesto kontrolisat a boca kao boca,ako je ventil u redu onda nema krize.