На данашњи дан отворене ЗОИ

На данашњи дан прије 33 године за Сарајево је везан један од најзначајнијих датума у историји, не само главног града него и БиХ. Наиме, на данашњи дан отворене су Зимске олимпијске игре.

Босна и Херцеговина 08.02.2017 | 11:09
На данашњи дан отворене ЗОИ
Сарајево је 8. фебруара 1984. године постало центар свјетских и медијских интересовања. Угостило је најбоље свјетске такмичаре у зимским спортовима.

Међународни олимпијски комитет 1978. године, у Атини је одабрао Сарајево за организатора XИВ Зимских олимпијских игара. У конкуренцији су били јапански Сапоро и заједничка кандидатура два шведска града Фалун и Гетеборг.

У организацију су утрошена велика средства. Припреме које су трајале годинама, поред добро организованих Игара, као резултат имају изграђене саобраћајнице, хотелске комплексе како на планинама (Бјелашница, Игман, Јахорина) тако и у граду, спортски центри Скендерија и Зетра, жичаре, ски-лифтови...

Олимпијада је одржана од 8. до 19. фебруара. У програму је било алпско скијање (Бјелашница и Јахорина), боб и санкање (Требевић), хокеј и умјетничко клизање (Зетра и Скендерија), биатлон, нордијско скијање и скокови (Игман).

На овим Играма пријавило се 49 националних олимпијских комитета. У Сарајево је стигао рекордан број учесника (преко 2.500). Сарајево је отворило врата и пожелило добродошлицу свима!

Отварање XИВ Зимских олимпијских игара пратило је око 60.000 Сарајлија, на стадиону Кошево, и око двије милијарде људи преко ТВ екрана. Олимпијски пламен је упалила клизачица Санда Дубравчић.