Ових шест мјеста ће ускоро нестати - посјетите их што прије

Од беспућа Индијског океана до Северне Америке разбацани су бисери природе који би ускоро могли да нестану.

Путовања 08.02.2017 | 08:48
Ових шест мјеста ће ускоро нестати - посјетите их што прије
Климатске промене уништавају природу на какву смо навикли. Управо због тога, сада је последњи тренутак за посету неким од најлепших и најугроженијих места. УгледниФорбс саставио је листу шест места које би туристи требало да посете што пре.

Велики корални гребен
Раст температуре мора убија корале, а Велики корални гребен уз источну обалу Аустралије се смањује. Урагани, загађење и раст нивоа мора све више уништава ове животне форме. Аустралија је због тога одлучила да уложи више од милијарду долара у пројекте одржавања корала.

Малдиви
Због предивних пешчаних плажа, овај мали архипелаг у Индијском океану је изузетно популарна туристичка дестинација. Малдиви су такође најнижа држава на свету и претпоставља се да би већ за тридесетак година острва могла да постану подводни гребени. Због тога су власти већ започеле пројекте куповине земљишта на којем би могло да се смести 400.000 становника.

Мртво море
Најсланије језеро на свету полако нестаје. Ниво Мртвог мора пада за око један метар сваке године. Локалне власти су се окренуле радикалним мерама да би спасиле умируће језеро и планирају изградњу канала између Црвеног и Мртвог мора.

Национални парк Глејшер
Смештен у ретко насељеном подручју савезне државе Монтане, Глејшер је познат по десетинама глечера који су доступни посетиоцима.

Њу Орлеанс
Први град на овој листи познат је по шареноликој мешавини култура и утицаја. У распону од неколико метара можете да слушате џез, уживате у креолској кухињи или фестивалу Марди Грас.

Глечер Атабаска
На северу Канаде налази се неколико квадратних километара глечера Атабаска. Реч је о најпосећенијем глечеру у северној Америци, који се смањује сваке године. Смештај је удаљен само неколико километара од самог глечера.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БАЈ БАЈ

08.02.2017 09:52

Одлучио сам. Идем на путовање, још једино ми је остало да скупим новац. У ствари недостаје ми ''само'' 2о хиљада еврића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

08.02.2017 10:17

Па позајмите од премијерке!

Name

ХВАЛА РАДО!

08.02.2017 10:33

Још једаред Хвала. Ја се тога уопште не бих сетио.