Русија кандидат за ОИ 2028. године?!

Русија би могла да се кандидује за домаћина Олимпијских игара 2028. године, пошто ће влада подржати једног од три могућа кандидата града домаћина.

Остали спортови 09.02.2017 | 19:45
Русија кандидат за ОИ 2028. године?!
Руским атлетичарима је било забрањено учешће на претходним Олимпијским играма у Рију због навода о системском допингу, који је, наводно, покрио и Игре у Лондону 2012. и две године касније Зимске олимпијске игре у Сочију.

Сочи је један од три могућа кандидата за домаћина Игара 2028. године, поред Казања и Санкт Петербурга.

"Неколико градова у Русији спремно је да организије Олимпијске игре, а то су Казањ, Сочи и Санкт Петербург. Ти градови су у стању да поднесу кандидатуре. Имамо добро искуство организације Игара у Сочију. Сигуран сам да је Русија способна да организује велике спортске догадјаје на највишем нивоу", рекао је председник Руског олимпијског комитета (РОЦ) Александар Жуков, пренео је ТАСС.

Медјуанародна атлетска федерација (ИААФ) јуче је продужила суспензију руским атлетичарима, који ће тако пропустити Светско првенство у Лондону ове године. Поједини руски атлетичати ће моћи да се такмиче као неутрални спортисти ако задовоље критеријуме тестирања.

ИААФ је у новембру прошле године суспендовала руске спортисте из медјународних такмичења после извештаја комисије Светске антидопинг агенције (WАДА) о наводном системском допингу који је наводно прикривала и подржавала држава.

Председник ИААФ Себастијан Коу је рекао да укидање суспензије Русији не треба очекивати пре новембра. Радна група ИААФ критиковала је јуче заменика руског премијера Виталија Мутка, који је у време наметања суспензије био министар спорта, због "изјава које нису од помоћи".

Мутко је данас рекао да суспензија руских атлетичара и даље траје "зато што су се многи тренери специјализовали у допингу својих спортиста".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар