Ратни бродови САД надомак Ирана

Појава чак 17 ратних бродова на свега 50 километара од обале Ирана подигла је додатно напетост између Вашингтона и Техерана које, такорећи из дана у дан, расту од доласка новог шефа Доналда Трампа у Белу кућу.

Свијет 07.02.2017 | 22:14
Ратни бродови САД надомак Ирана
У дану када је Пентагон доставио америчком Конгресу план којим се предвиђа повећање војног буџета САД за додатних 30 милијарди долара, сходно Трамповом обећању о поновној изградњи америчких оружаних снага, портал "Брајтбајт", близак Белој кући, писао је о "ратној игри на ивици ножа" - надомак Ирана.

У томе учествују ратни бродови из САД, Велике Британије, Француске и Аустралије. У акцији је британска амфибија са 750 чланова посаде. Иза ње су француски разарач ФС Форбин, амерички разарач УСС Мејхан и аустралијски ратни брод ХМАС Арунта.

- Иако су бродови удаљени један од другог око 500 метара, сви се виде са УСС Мејхана, на ком се нашла и мала група новинара. То је једна од три вјежбе које су почеле у уторак и фокусиране су на неутралисање замишљеног непријатеља - додаје се.

У околини нема иранских бродова, али је из Техерана саопштено да Американци не би требало да се усуде да приђу иранским територијалним водама. Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи поручио је, истовремено, да је "придошлица" Трамп показао "право лице" САД, пошто је оптужио Иран да је незахвалан због олакшавања санкција, које је одобрила Обамина администрација, и запријетио оштријим приступом.

Прошле недеље, пошто је Иран тестирао балистичку ракету, Трамп је рекао да се Техеран "игра ватром" и да неће бити љубазан према Иранцима као председник Обама. Одговарајући на Трампове коментаре ајатолах Али Хамнеи, који доноси коначне одлуке у Ирану, рекао је да се Иранци не боје никакве пријетње.

(Новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мали До

07.02.2017 23:47

Бас ме занима како би се ти бродови одбранили од противбродских ракета које Иран има и добио их је од Русије. И ста послије ако неки брод или бродови буде потопљен да ли цемо опет у неки рат свјетских размјера? Иран има капацитете да потопи те бродове а и подрску Кине и Русије а и сукоб са Израелом који мозе да доведе до катастрофе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxцвб

08.02.2017 22:11

Кренули су само другацијим редоследом. Русија не смије дозволити да се Иран нападне, као ни Кина.

ОДГОВОРИТЕ